Publicat la: 
12/12/2017

Schizofrenie

Dialogul pe care il purtam cu noi insine este similar exprimarii gandurilor cu voce tare. Aceasta noua interpretare a celor mai intime ganduri ar putea explica de ce persoanele care sufera de tulburari mintale - precum schizofrenia - aud voci, scrie newsroom.unsw.edu.au.

Studiile efectuate anterior pe aceasta tema sugereaza ca in momentele in care ne pregatim sa verbalizam gandurile noastre cu voce tare creierul creeaza o copie a instructiunilor ce controleaza miscarile buzelor, a gurii si a corzilor vocale.

Aceasta copie este trimisa in regiunea creierului responsabila pentru procesarea sunetelor ce urmeaza sa fie emise. Acest lucru permite creierului sa interpreteze diferentele dintre sunetele previzibile, emise de noi, si sunetele produse de alte persoane.

"Aceasta copie ce este arhivata in creier atenueaza raspunsul creierului la vocalizarile generate de noi insine, alocand mai putine resurse mintale de procesare a acestor date, pe baza faptului ca sunt previzibile. Ca analogie, din acest motiv nu putem nici sa ne gadilam singuri, intrucat creierul poate prezice senzatia resimtita si nu va aloca resursele necesare pentru procesare, asa cum se intampla in cazul surselor externe de impact," declara autorul principal al studiului, Thomas Whitford, profesor la Universitatea din New South Wales, Australia.

Toti oamenii aud voci

Cu totii auzim voci - sunt gandurile specifice dialogului pe care il purtam in fiecare moment cu noi insine - insa problema apare in momentul in care creierul nu mai este capabil sa interpreteze sursa sunetelor percepute

Studiul incearca sa stabileasca daca discursul interior, pe care il purtam in fiecare clipa cu noi insine, creeaza o copie mentala a instructiunilor de procesare a cuvintelor, asa cum se intampla in cazul discursului interuman.

Pentru a afla acest lucru, cercetatorii au dezvoltat o metoda obiectiva de masurare a proceselor mentale in timpul manifestarii discursului interior. Mai precis, oamenii de stiinta au analizat gradul cu care sunetele imaginate ale acestui tip de discurs interfereaza cu activitatea creierului ce are loc pe parcursul practicarii dialogurilor cu cei din jur.

42 de voluntari sanatosi au participat la aceasta analiza ce a presupus observarea activitatii cerebrale prin intermediul electroencefalogramei.

Constatarile cercetatorilor arata ca, asa cum se intampla in cazul discursului verbalizat, proiectarea unui sunet - specifica discursului cu sine - reduce activitatea cerebrala ce apare atunci cand subiectii umani aud un sunet produs in mediul inconjurator.

Astfel, gandurile personale ce caracterizeaza discursul interior sunt suficiente pentru a schimba modul in care creierul nostru percepe sunetele. Atunci cand participantii la studiu au fost pusi sa isi imagineze ca aud un sunet, activitatea cerebrala a aratat ca acele sunete au fost percepute ca provenind din exterior, dar la un grad mai mare de silentiozitate.

Prin dezvoltarea unei metode de a masura obiectiv efectul pe care discursul interior il are asupra sanatatii mintale, acest studiu deschide noi cai de cercetare ce ne pot ajuta sa intelegem modul in care creierul proceseaza gandurile in cazul persoanelor ce sufera de boli psihice, asa cum se intampla in randul schizofrenicilor.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

Rupert Wolfe Murray / Foto: HotNews (DP) Alcoolic, dependent de droguri, de substante etnobotanice, de medicamente, de jocuri de noroc... Ce anume provoaca toate aceste adictii: un caracter slab...
Eram rezident intr-un spital universitar de psihiatrie. Amfiteatrul clinicii avea un paznic batran. Paznicul suferea de o foarte veche psihoza cronica. Psihoza nu mai era activa, insa omul isi...