Publicat la: 
4/12/2018

somnul copiilor

Parintii urmeaza diferite ritualuri inainte de culcare pentru a asigura odihna copilului. Acestia le asigura un mediu confortabil, linistit, sau le citesc inainte de culcare. Specialistii de la ”Univeristy of British Columbia” au condus un nou studiu, prin care si-au propus sa afle cat de importanta este rutina somnului si care sunt cele mai bune tehnici pentru un somn calitativ, potrivit sciencedaily.com.

”Rutina somnului ofera copiilor cele mai bune sanse de a avea un somn adecvat si linistit in fiecare zi, somnul fiind esential pentru cresterea si dezvoltarea acestora. Cercetarile anterioare sustin ca copiii care nu dorm suficient in mod constant au un risc mai mare de a intampina dificultati la scoala si de a se dezvolta mai lent”, explica Wendy Hall, autorul studiului.

Recomandari privind orele de somn ale copiilor

Recomandarile specialistilor de la Academia Americana de Medicina a Somnului sunt urmatoarele:

 • 4-12 luni – intre 12 si 16 ore de somn
 • 1-2 ani – intre 11 si 14 ore de somn
 • 3-5 ani – intre 10 si 13 ore de somn
 • 6-12 ani – intre 9 si 12 ore de somn
 • 13-18 ani – intre 8 si 10 ore de somn

Rutina somnului a fost analizata in functie de tari si de culturi, fiind facute 44 de studii in 16 tari. Accentul a fost pus pe patru categorii de varsta:

 • Sugarii si copiii mici (4 luni – 2 ani)
 • Prescolarii (3 – 5 ani)
 • Scolarii  (6 – 12 ani)
 • Adolescentii (13 – 18 ani)

Aceste studii au inclus 300.000 de copii din America de Nord, Europa si Asia.

”Am descoperit ca rutina copiilor mici si a scolarilor este similara. Acestia au o ora de culcare stabilita, li se citeste inainte de somn, au un mediu linistit, si li se ofera posibilitatea de a se culca singuri daca se trezesc in mijlocul noptii”, spune Hall.

Chiar si in cazul copiilor mai mari, programul de somn a fost important. Oamenii de stiinta au descoperit ca adolescentii ai caror parinti mentin in continuare reguli stricte privind somnul dorm mai bine, comparativ cu adolescentii care dorm cat vor, cand vor. De asemenea, acestia sugereaza ca folosirea dispozitivelor elecronice inainte de culcare pot influenta somnul copiilor, acestia dormind mai putin.

”O mare problema a prescolarilor este ca le poate lua foarte mult sa adoarma, motiv pentru care este important sa evite jocurile video sau filmele”, adauga Hall.

Un studiu coreean a gasit o legatura intre durata insuficienta de somn, naveta intre domiciliu si scoala si cantitatea mare de teme.

In cazul adolescentilor, nu au existat dovezi care sa arate ca exista o conexiune intre calitatea somnului si consumul de cofeina inainte de culcare. Se pare ca este mai important consumul total, pe parcursul zilei.

Hall le recomanda parintilor sa stabileasca ore fixe de somn si sa gaseasca metode pentru a reduce timpul in fata ecranului inainte de somn, cum ar fi cinele in familie.

Sursa: www.sciencedaily.com

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Ignea Lia-Oana,Medic specialist
Medic specialist
Vaccinuri Pediatrie Iasi
Czika Diana,Medic Specialist
Medic Specialist
Dumitrache Alina Liliana, Pediatrie
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 40

Articole similare

Putine ore de somn pe noapte sau un somn de proasta calitate pot avea efecte serioase asupra functionarii organismului uman, se arata intr-un studiu al cercetatorilor britanici. Activitatea a cateva sute de gene umane a fost modificata dupa ce oamenilor li s-a redus durata somnului la mai putin de 6 ore pe noapte timp de o saptamana, scrie BBC....
Parintii se asteapta adesea ca bebelusul sa inceapa sa doarma pe tot parcusul noptii dupa aproximativ sase luni. Unul dintre motive este reprezentat de recomandarile pediatrului in privinta importantei somnului. Totusi, specialistii au demonstrat, printr-un nou studiu, ca majoritatea copiilor nu reusesc sa doarma neintrerupt noaptea nici macar la...
Somnul ajuta memoria / Foto: FreeDigitalPhoto Este binecunoscut faptul ca somnul are un rol semnificativ, cand vorbim de memorie si abilitatile de invatare. Un nou studiu, publicat de BBC News, demonstreaza insa importanta viselor in procesul de memorare. Studiul, coordonat de oamenii de stiinta de la Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC...
Persoanele care sufera de sindromul oboselii cronice prezinta anomalii cerebrale, potrivit unui studiu realizat folosind mai multe tehnici de scanare, publicat miercuri in revista medicala americana Radiology. Sindromul oboselii cronice (SOC), numit si encefalomielita mialgica, este caracterizat mai ales de oboseala persistenta si...
Cercetatorii de la ”Michigan State University” au facut cel mai mare studiu privind consecintele lipsei somnului, demonstrand cat de devastatoare pot fi acestea, de la brutarul care adauga prea multa sare in prajituri, pana la chirurgul caruia nu ii reuseste operatia. Desi studiile care se axeaza pe lipsa asomnului nu sunt noi, acesta analizeaza...