Publicat la: 
4/12/2018

somnul copiilor

Parintii urmeaza diferite ritualuri inainte de culcare pentru a asigura odihna copilului. Acestia le asigura un mediu confortabil, linistit, sau le citesc inainte de culcare. Specialistii de la ”Univeristy of British Columbia” au condus un nou studiu, prin care si-au propus sa afle cat de importanta este rutina somnului si care sunt cele mai bune tehnici pentru un somn calitativ, potrivit sciencedaily.com.

”Rutina somnului ofera copiilor cele mai bune sanse de a avea un somn adecvat si linistit in fiecare zi, somnul fiind esential pentru cresterea si dezvoltarea acestora. Cercetarile anterioare sustin ca copiii care nu dorm suficient in mod constant au un risc mai mare de a intampina dificultati la scoala si de a se dezvolta mai lent”, explica Wendy Hall, autorul studiului.

Recomandari privind orele de somn ale copiilor

Recomandarile specialistilor de la Academia Americana de Medicina a Somnului sunt urmatoarele:

 • 4-12 luni – intre 12 si 16 ore de somn
 • 1-2 ani – intre 11 si 14 ore de somn
 • 3-5 ani – intre 10 si 13 ore de somn
 • 6-12 ani – intre 9 si 12 ore de somn
 • 13-18 ani – intre 8 si 10 ore de somn

Rutina somnului a fost analizata in functie de tari si de culturi, fiind facute 44 de studii in 16 tari. Accentul a fost pus pe patru categorii de varsta:

 • Sugarii si copiii mici (4 luni – 2 ani)
 • Prescolarii (3 – 5 ani)
 • Scolarii  (6 – 12 ani)
 • Adolescentii (13 – 18 ani)

Aceste studii au inclus 300.000 de copii din America de Nord, Europa si Asia.

”Am descoperit ca rutina copiilor mici si a scolarilor este similara. Acestia au o ora de culcare stabilita, li se citeste inainte de somn, au un mediu linistit, si li se ofera posibilitatea de a se culca singuri daca se trezesc in mijlocul noptii”, spune Hall.

Chiar si in cazul copiilor mai mari, programul de somn a fost important. Oamenii de stiinta au descoperit ca adolescentii ai caror parinti mentin in continuare reguli stricte privind somnul dorm mai bine, comparativ cu adolescentii care dorm cat vor, cand vor. De asemenea, acestia sugereaza ca folosirea dispozitivelor elecronice inainte de culcare pot influenta somnul copiilor, acestia dormind mai putin.

”O mare problema a prescolarilor este ca le poate lua foarte mult sa adoarma, motiv pentru care este important sa evite jocurile video sau filmele”, adauga Hall.

Un studiu coreean a gasit o legatura intre durata insuficienta de somn, naveta intre domiciliu si scoala si cantitatea mare de teme.

In cazul adolescentilor, nu au existat dovezi care sa arate ca exista o conexiune intre calitatea somnului si consumul de cofeina inainte de culcare. Se pare ca este mai important consumul total, pe parcursul zilei.

Hall le recomanda parintilor sa stabileasca ore fixe de somn si sa gaseasca metode pentru a reduce timpul in fata ecranului inainte de somn, cum ar fi cinele in familie.

Sursa: www.sciencedaily.com

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Pediatrie

Dragomir Dimitrie,Medic Primar, Prof. Doctor Academician, Doctor in Sti
Medic Primar,...
Radu Roxana,Medic Specialist
Medic Specialist
Simionescu Anca Mariana,Medic Primar
Medic Primar
Grumazescu Raluca,Medic Specialist
Medic Specialist
 •  
 • 1 of 41

Articole similare

Multi dintre noi trateaza somnul ca pe un lux, nu ca pe o necesitate. Intotdeauna exista inca ceva de facut inainte de a merge la somn. In Statele Unite exista aproximativ 70 de milioane de persoane care dorm prost si nu suficient cat sa absoarba beneficiile fizice, emotionale si cognitive ale somnului . Motivele lipsei de somn sunt impuse si de...
Daca ar fi sa proiectam un experiment de laborator cu lipsa de somn si oboseala timp zece zile, ar arata mult ca perioada sarbatorilor. Pentru a intelege de ce, trebuie sa vedem cum functioneaza somnul in mod normal, conform theconversation.com. Somnul este controlat de trei lucruri: Relatia dintre cerere si oferta intre somn si starea de veghe...
Calitatea somnului este afectata de gadgeturi pe care le utilizam / Foto: Flickr.com Mediul in care traim influenteaza capacitatea noastra de a ne odihni corespunzator. Poluarea sonora, televizorul, telefonul, calculatorul folosite inainte de culcare si stresul scad calitatea somnului. Pana la varsta de 30 de ani, oamenii isi revin mai usor...
Parintii urmeaza diferite ritualuri inainte de culcare pentru a asigura odihna copilului. Acestia le asigura un mediu confortabil, linistit, sau le citesc inainte de culcare. Specialistii de la ”Univeristy of British Columbia” au condus un nou studiu, prin care si-au propus sa afle cat de importanta este rutina somnului si care sunt cele mai bune...
O rutina de culcare poate parea necesara doar pentru copii, dar un program stabil seara va poate imbunatati considerabil somnul si are numeroase beneficii pentru sanatate. Specialistii avertizeaza ca o rutina de somn este cu adevarat eficienta atunci cand reduceti activitatile din timpul zilei, dupa un program prestabilit. La ce trebuie sa...