Publicat la: 
10/07/2014

Vin rosu/ Foto: MorgueFile.com

Studiile sugereaza ca vinul nu ne ingrasa, dar pacaleste creierul in luarea unor decizii nesanatoase. Chiar daca vinul contine foarte putini carbohidrati si nu contine grasimi, acesta are totusi calorii. De remarcat la caloriile de vin este faptul ca acestea sunt digerate diferit fata de cele din mancare. Un studiu pe termen lung la care au participat peste 19000 femei a aratat ca cele care consumau alcool aveau un risc mai mic de a fi obeze pe masura ce inaintau in varsta. Intrebarea ramane: cum putem sa bem inteligent?

Atunci cand consumam vin, organismul se opreste din activitatea sa si se concentreaza pe caloriile care provin din alcool. Daca beti prea mult sau beti inainte de masa, va puneti organismul sa munceasca, iar acesta incepe un proces de 3 pasi care metabolizeaza alcoolul inainte de a utiliza alimentele.

De ce ne este foame atunci cand bem?

De ce ajungem sa mancam o pizza intreaga dupa o noapte in care am baut? Efectele alcoolului asupra creierului provoaca o inclinare a modului in care ne regulam aportul de calorii. De ce?

Scaderea nivelului de zahar din sange: Consumul de vin cauzeaza scaderea nivelului de zahar din sange. Acest lucru se datoreaza faptului ca organsimul se concentreaza asupra metabolizarii caloriilor provenite din alcool inainte de cele provenite de la alimente. Un studiu realizat de Universitatea Purdue a descoperit ca un consum moderat de alcool intensifica gustul sarii si al grasimilor, motiv pentru care sunca si omleta din dimineata urmatoare sunt atat de apetisante.

Alcoolul pacaleste creierul. Alcoolul are un efect temporar, care face o parte a creierului sa simta foamea, excitarea si nevoia de a merge la toaleta in acelasi timp. Aceste activitati sunt controlate in hipotalamus, care regleaza totul, incepand cu apetitul sexual, temperatura organismului si apetitul.

Un studiu din 2004, publicat in Alcohol Journal de catre oamenii de stiinta de la Universitatea Princeton, a descoperit ca o substanta chimica din creier, numita galanina (secretata de hipotalamus) ar putea sta in spatele poftei de alimente grase si de alcool.

"Se pare ca exista un ciclu de feedback pozitiv [...] Consumul de alcool producec galanina si aceasra promoveaza consumul de alcool", a explicat Bartley Hoebel, cercetator la Princeton.

Cum sa ramaneti sanatos in timp ce beti vin

  • Mancati proteine inainte sa consumati alcool
  • Limitati-va la un consum moderat de alcool
  • Evitati "dieta betivului". Daca va imbatati, explicatia conform careia mancarea grasa absoarbe alcoolul, pare plauzibila. Cu toate acestea, nu exista nimic care sa opreasca sau sa incetineasca procesul prin care ficatul trebuie sa treaca pentru a transforma fiecare miligram de acetaldehida otravitoare in acid acetic. Este de preferat ca in timp ce beti sa consumati multa apa.

Sursa: Winefolly.com

A.C.

Comentarii

=)) Sunteti fenomenali! :)))) "Este de preferat ca in timp ce beti sa consumati multa apa." Magnific! :)) Ha ha ha ha ha.

Pai bagi proteine inainte sa bei un vin, dar atunci nu te mai imbeti.. Asa ca, mai bine fara mancat inainte.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Administrarea de antibiotice copiilor in varsta de pana la doi ani creste riscul de obezitate infantila, iar acesta este inca si mai mare pentru pacientii care au primit doze importante, potrivit...
Alimentatia sugarului / Foto: PhotoXpress Primul an din viata unui copil este o perioada-cheie, de care depinde in mare masura dezvoltarea lui ulterioara, iar hrana este actorul principal....