Publicat la: 
16/04/2018

sete consum alcool dulciuri

De ce consumul de alcool sau alimente dulci ne creeaza senzatia de sete? Un studiu efectuat recent pe soarecii de laborator de catre un grup international de cercetatori scoate la iveala mecanismul prin care organismul lupta impotriva deshidratarii. Rezultatele studiului, publicate in jurnalul de specialitate "Cell Metabolism", arata cum un hormon actioneaza asupra creierului pentru a creste dorinta de a bea apa, ca raspuns la stresul pe plan nutritiv de care organismul are parte si care poate duce la deshidratarea acestuia, scrie utsouthwestern.edu.

Hormonul FGF21 

Oamenii de stiinta au studiat multa vreme hormonul hepatic FGF21 si au aflat ca acesta actioneaza pe calea sistemului de recompensa situat la nivelul creierului in randul subiectilor de laborator pentru a le suprima dorinta de zahar sau alcool in favoarea consumului de apa.

Consumul de alcool si actiunea hormonului FGF21 

"Stiam ca expunerea organismului la consumul de alcool sau zaharuri declanseaza productia hormonului FGF21 la nivelul ficatului. Ceea ce aratam in acest studiu este ca acest hormon se deplaseaza apoi de la nivelul ficatului in sange, ajungand in final la nivelul creierului in hipotalamus unde stimuleaza senzatia de sete, impiedicand astfel deshidratarea organismului. Acest hormon are, astfel, un mecanism diferit de calea clasica de declansare a setei in organism prin privinta sistemului hormonal  renina-angiotensina ce porneste de la nivelul rinichilor," declara Dr. Kliewer, profesor de biologie moleculara, unul dintre autorii principali ai studiului.

Descoperiri ale experimentelor de laborator

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au realizat o serie de experimente pe soarecii de laborator in cadrul carora au analizat mecanismul prin care se declanseaza si actioneaza hormonul FGF21 in intregul organism.

Astfel, oamenii de stiinta au observat ca, la soarecii de laborator, hidratarea este reglata de hormoni prin consumul de apa ca raspuns la stresul primit de organism prin intermediul alimentatiei si nutritiei.

Unul dintre experimente a scos la iveala faptul ca soarecii sanatosi din punct de vedere genetic, precum si soarecii al caror organism este incapabil sa produca hormonul FGF21 au baut cantitati asemanatoare de apa atunci cand le-a fost furnizata dieta alimentara obisnuita.

Cu toate acestea, o dieta cetogenica bogata in grasimi, cu un continut scazut de carbohidrati, a stimulat consumul de apa in randul soarecilor sanatosi, dar nu si in cazul soarecilor care din punct de vedere genetic nu puteau produce acest hormon. 

Aceste constatari confirma rolul pe care FGF21 il are pe calea semnalizarii organismului pentru a preintampina deshidratarea, arata raportul cercetatorilor.

Studiul de specialitate asupra hormonului hepatic in randul subiectilor umani

O alta constatare la fel de importanta este raspunsul puternic al organismului la productia acestui hormon in randul subiectilor umani. 

Pentru a ajunge la aceasta constatare, oamenii de stiinta au selectat 21 de voluntari de la Universitatea de Medicina din Graz, Austria, care au fost repartizati aleatoriu pentru a consuma fie un amestec de alcool si suc, fie suc. 

Ulterior, cercetatorii au facut analize de sange in randul tuturor voluntarilor pentru a masura concentratiile plasmatice ale FGF21 la nivelul sangelui. Testele de sange au fost facute de patru ori, o data pe ora, imediat dupa consumul lichidelor.

"Constatarile noastre sugereaza ca FGF21 ar putea fi utilizat ca medicament pentru a limita consumul de alcool si de a proteja impotriva efectelor sale nocive in randul oamenilor. De asemenea, analizele de specialitate arata ca FGF21 este controlat de organismul uman si cel animal intr-un mod similar, iar procesul implica expresia si activarea anumitor proteine la nivelul creierului," declara Dr. Mangelsdorf, profesor de farmacie si biochimie, coautor al studiului.

Raspunsul organismului prin senzatia de sete, indusa de FGF21, pare sa fie operat prin intermediul unei alte cai de semnalizare la nivelul hipotalamusului, si anume prin intermediul circuitului β-adrenergic.

"Exista studii mai vechi, efectuate in anii 1970, care sugereaza ca aceasta cale ar putea regla senzatia de sete. Datele noastre arata, de asemenea, ca FGF21 opereaza pe aceasta cale," adauga Dr. Mangelsdorf. 

Pentru o lunga perioada de timp comportamentul alimentar a fost in centrul cercetarilor de specialitate, in schimb nivelul de hidratare a ocupat un loc secundar. Acest studiu sugereaza insa ca este nevoie sa facem o schimbare in acest sens, sunt de parere autorii studiului.

"Pentru a clarifica, intotdeauna am fost interesati de aportul alimentar, in timp ce aportul de apa a fost mai putin studiat. Cercetarea noastra sugereaza ca ar trebui sa ne gandim mai mult la importanta apei pentru organism, precum si la felul in care nivelul de hidratare contribuie la metabolism," conchide Dr. Kliewer.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Medic Primar
Frinculescu Simona,Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Medic Specialist...
Medic Specialist
Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...

Articole similare

Persoanele care consuma regulat prea mult alcool la varsta adulta se expun riscului unui declin intelectual accelerat, ce antreneaza o scadere a memoriei, a capacitatii de atentie si de concentrare, este concluzia unui studiu elaborat de Universitatea College din Londra si publicat de revista Neurology, relateaza AFP, citat de Agerpres....
Intr-un nou studiu publicat de Journal of Wine Economics se arata ca consumul de alcool in statele americane creste pe masura ce populatia devine mai liberala. Aceasta constatare este in concordanta cu alte studii recente din alte parti ale lumii care arata ca persoanele cu vederi socialiste au tendinta de a bea mai mult. Cercetarea...
Alcoolul creste riscul de boli hepatice / Foto: Reuters Obezitatea agraveaza efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului, arata un studiu realizat la Universitatea din Glasgow timp de patru decenii, la care au participat peste 9.000 de scotieni. Consumul de alcool nu explica insa in totalitate de ce rata mortalitatii cauzata de bolile...
De ce consumul de alcool sau alimente dulci ne creeaza senzatia de sete? Un studiu efectuat recent pe soarecii de laborator de catre un grup international de cercetatori scoate la iveala mecanismul prin care organismul lupta impotriva deshidratarii. Rezultatele studiului, publicate in jurnalul de specialitate "Cell Metabolism", arata cum un...
Sforaitul afecteaza relatia de cuplu / Foto: EveryStockPhoto Te-ai trezit de dimineata si ai gasit pe locul gol din dreapta ta un biletel: "Iubitule, imi pare rau, dar sforaiai atat de tare incat m-am mutat pe canapea in sufragerie". In plus, te simti de parca n-ai fi inchis un ochi toata noaptea. "Bine, dar eu stiu ca nu sforai!", te-ai gandit...