Publicat la: 
19/11/2018

cafea sanatate

Cu cat mai repede reactioneaza oamenii la gustul amar al cofeinei, cu atat mai multa cafea beau, iar acest lucru se bazeaza pe genetica. Gustul amar este un sistem natural de avertizare care ne protejeaza de substantele nocive, asa ca, teoretic, nu ar trebui sa ne placa cafeaua. Cercetatorii sustin ca oamenii care au capacitatea sporita de a detecta gustul amar al cafelei infata sa asocieze lucruri bune cu acesta, potrivit sciencedaily.com.

”Ar fi de asteptat ca persoanele care sunt extrem de senibile la gustul amar al cofeinei sa bea mai buna cafea. Totusi, prin studiul acesta am ajuns la rezultate opuse. Consumatorii de cafea dobandesc un gust si o capacitate de a detecta cofeina datorita stimularii pozitive invatate. Cu alte cuvinte, oamenii care au o capacitate sporita de a detecta aroma amara distincta a cofeinei invata sa asocieze lucruri bune cu aceasta”, explica Marilyn Cornelis, de la ”Northwestern University Feinberg School of Medicine”.

Studiul a fost publicat in revista ”Scientific Reports” si a fost condus de ”Northwestern Medicine” si de ”QIMR Berghofer Medical Research Institute”, din Australia.

Persoanele care consuma multa cafea beau putin ceai.

O alta descoperire surprinzatoare a specialistilor a fost ca persoanele care consuma cantitati foarte mari de cafea nu beau ceai aproape deloc. Totusi, exista si exceptii. Oamenii care prefera aromele amare precum chinina si prop (un gust sintetic provenit din compusii din legumele crucifere), evita cafeaua. De asemenea, tot persoanele din aceasta categorie evita alcoolul, in special vinul rosu.

Constatarile sugereaza ca perceptia noastra asupra gustului amar, alaturi de genetica, influenteaza preferintele noastre pentru cafea, ceai si alcool.

Pentru a face acest studiu, oamenii de stiinta au utilizat ”randomizarea mendeliana”, o tehnica frecvent utilizata in epidemiologia bolilor, pentru a testa conexiunea dintre gustul amar si consumul anumit bauturi, utilizand datele a 400.00 de barbati si de femei din Marea Britanie.

”Gustul este studiat de o lunga perioada de timp, dar inca nu stim exact toate informatiile legate de mecanismul prin care functioneaza. Gustul este unul dintre simturile noastre, motiv pentru care este important sa il intelegem din punct de vedere biologic”, concluzioneaza Cornelis.

Sursa: www.sciencedaily.com

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Gavrilescu Cristina-Florentina,Medic Specialist
Medic Specialist
Marin Florin,Medic Medicina de Familie, Medic Medicina Generala
Medic Medicina...
Medic Primar
Zarnescu Oana,Medic Specialist Med. Familie
Medic Specialist...

Articole similare

Astazi, 29 septembrie, de Ziua Internationala a Cafelei, ne reamintim de beneficiile acestei bauturi asupra sanatatii. V-ati intrebat vreodata daca exista un moment al zilei in care este cel mai bine sa va beti cafeaua? Sau cum este indicat sa o consumati: cu lapte sau fara lapte? Care sunt cele mai importante beneficii ale consumului de cafea...
Consumul a mai mult de 400 de miligrame de cafeina pe zi, adica peste patru cesti de espresso sau un amestec de cafea, bauturi gazoase si energizante, poate fi nociv pentru sanatate, indeosebi pentru femeile insarcinate si tinerii sub 18 ani, a anuntat miercuri Agentia europeana pentru Securitatea Alimentelor, relateaza Agerpres. EFSA a...
Cafea si cofeina / Foto: Photoxpress Multa lume este convinsa ca un espresso tare "de-ti sar plombele" contine mai multa cofeina decat o ceasca de cafea la ibric. Cat de corecta este insa aceasta presupunere si cat ne influenteaza atunci cand hotaram cata cafea sa bem? Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro. Cofeina (cafeina) poate sa...
Exercitiile fizice stimuleaza glandele sudoripare / Foto: Photoxpress.com Ne mai despart doar cateva zile de inceputul verii. Vestea buna: se apropie perioada concediilor. Vestea rea: revin problemele legate de transpiratie. Desi poate fi urat mirositoare si poate cauza disconfort, rolul transpiratiei este unul foarte important, acela de a regla...
Persoanele care consuma cafea in mod regulat prezinta un risc cu 54% mai mic de a dezvolta diabet, afirma cercetatorii greci, potrivit carora explicatia din spatele acestui beneficiu pentru sanatate ar avea la baza efectul antiinflamator al bauturii, informeaza Reuters, citat de Mediafax. "Potrivit unor studii extensive, cafeaua prezinta atat...