Publicat la: 
19/11/2018

cafea sanatate

Cu cat mai repede reactioneaza oamenii la gustul amar al cofeinei, cu atat mai multa cafea beau, iar acest lucru se bazeaza pe genetica. Gustul amar este un sistem natural de avertizare care ne protejeaza de substantele nocive, asa ca, teoretic, nu ar trebui sa ne placa cafeaua. Cercetatorii sustin ca oamenii care au capacitatea sporita de a detecta gustul amar al cafelei infata sa asocieze lucruri bune cu acesta, potrivit sciencedaily.com.

”Ar fi de asteptat ca persoanele care sunt extrem de senibile la gustul amar al cofeinei sa bea mai buna cafea. Totusi, prin studiul acesta am ajuns la rezultate opuse. Consumatorii de cafea dobandesc un gust si o capacitate de a detecta cofeina datorita stimularii pozitive invatate. Cu alte cuvinte, oamenii care au o capacitate sporita de a detecta aroma amara distincta a cofeinei invata sa asocieze lucruri bune cu aceasta”, explica Marilyn Cornelis, de la ”Northwestern University Feinberg School of Medicine”.

Studiul a fost publicat in revista ”Scientific Reports” si a fost condus de ”Northwestern Medicine” si de ”QIMR Berghofer Medical Research Institute”, din Australia.

Persoanele care consuma multa cafea beau putin ceai.

O alta descoperire surprinzatoare a specialistilor a fost ca persoanele care consuma cantitati foarte mari de cafea nu beau ceai aproape deloc. Totusi, exista si exceptii. Oamenii care prefera aromele amare precum chinina si prop (un gust sintetic provenit din compusii din legumele crucifere), evita cafeaua. De asemenea, tot persoanele din aceasta categorie evita alcoolul, in special vinul rosu.

Constatarile sugereaza ca perceptia noastra asupra gustului amar, alaturi de genetica, influenteaza preferintele noastre pentru cafea, ceai si alcool.

Pentru a face acest studiu, oamenii de stiinta au utilizat ”randomizarea mendeliana”, o tehnica frecvent utilizata in epidemiologia bolilor, pentru a testa conexiunea dintre gustul amar si consumul anumit bauturi, utilizand datele a 400.00 de barbati si de femei din Marea Britanie.

”Gustul este studiat de o lunga perioada de timp, dar inca nu stim exact toate informatiile legate de mecanismul prin care functioneaza. Gustul este unul dintre simturile noastre, motiv pentru care este important sa il intelegem din punct de vedere biologic”, concluzioneaza Cornelis.

Sursa: www.sciencedaily.com

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Medicina de familie

Manea Livia Rebeca,Medic Specialist
Medic Specialist
Tatomir Adina-Maria, Medic Primar Medicina de Urgenta, Medic Specialist
Medic Primar...
Grecov Alexandru Sebastian
Medic Specialist
Frinculescu Simona,Medic Specialist Medicina Generala / Medicina de F
Medic Specialist...

Articole similare

Chiar si consumul moderat de cafea pe perioada sacinii - de maxim 2 cesti de cafea pe zi - este asociat unui risc crescut de supraponderalitate si obezitate in randul copiilor la varsta scolara, arata un studiu  publicat recent in revista de specialitate "BMJ Open." Desi nu s-a demonstrat ca ar fi vorba despre o relatie de tip cauzal, oamenii de...
Consumul de cafeina a fost de multa vreme asociat cu un risc scazut pentru declansarea multor boli, precum diabetul de tip II, bolile de inima si accidentul vascular cerebral, insa mecanismul care sta la baza acestor efecte protectoare a fost, pana de curand, un mister pentru oamenii de stiinta. Conform unui nou studiu, efectuat de catre...
Consumul de alcool pare distractiv - efectele de dupa, nu prea. Nu e de mirare ca oamenii din intreaga lume au cautat remedii pentru a atenua mahmureala. Cateva mituri despre consumul de alcool si mahumureala de dupa, prezentate de theconversation.com. Pregatirea stomacului Exista o convingere raspandita cum ca un pahar de lapte inainte de...
In general, majoritatea persoanelor considera cafeaua un viciu, dar aceasta poate avea si numeroase avantaje. In cazul in care aveti o viata activa si mergeti constant la sala de fitness, cofeina va poate oferi beneficii functionale pentru exercitiile fizice. Care sunt cele cinci motive pentru care ar trebui sa consumati cafea inainte de a face...
Intr-un nou studiu, publicat in revista ”Academy of Nutrition and Dietetics”, cercetatorii si-au propus sa vada ce influenta are mai exact cafeaua asupra kilogramelor in plus, scrie sciencedaily.com. Participantii la experiment au mancat cu 10% mai putin la micul dejun in urma consumului de cafea, dar acest efect a disparut pe parcursul zilei. Pe...