Publicat la: 
15/02/2017

Persoanele căsătorite sunt mai sănătoase decât cele singure, divorțate sau văduve, potrivit studiilor realizate anterior, însă o nouă cercetare relevă prima dovadă biologică ce explică modul în care căsnicia influențează starea de sănătate și îi face pe oameni mai puțin stresați.

În urma unui studiu publicat recent în jurnalul de specialitate ''Psychoneuroendocrinology'', cercetătorii de la universitatea americană Carnegie Mellon au descoperit că persoanele căsătorite au un nivel mai scăzut de cortizol, supranumit hormonul stresului, în comparație cu indivizii necăsătoriți, divorțați sau văduvi, informează Science Daily, citat de Agerpres.

Perioadele lungi de stres sunt asociate cu niveluri mai ridicate ale cortizolului, stare ce poate interfera cu capacitatea corpului de a regla inflamația care, la rândul ei, duce la apariția și dezvoltarea unor boli.

În cadrul studiului, oamenii de știință au colectat, trei zile consecutiv, mostre de salivă de la 572 de adulți sănătoși cu vârste cuprinse între 21 și 55 de ani, ce au fost ulterior utilizate pentru identificarea nivelului de cortizol. Rezultatele au arătat că participanții la cercetare care erau căsătoriți aveau un nivel redus al acestui hormon în comparație cu cei necăsătoriți, divorțați sau văduvi.

De asemenea, cercetătorii au comparat ritmul zilnic al cortizolului fiecărei persoane ținând cont de faptul că, în mod obișnuit, nivelurile acestui hormon înregistrează cel mai ridicat nivel la trezire și se reduc pe parcursul zilei. S-a observat că persoanele casatorite înregistrau o scădere mai rapidă a cortizolului, tipar ce a fost asociat cu un risc mai mic de boli de inimă și cu o rată mai mare de supraviețuire în rândul pacienților diagnosticați cu cancer.

''Aceste informații oferă o imagine importantă asupra modului în care relațiile sociale intime ne intră pe sub piele și ne influențează sănătatea'', a declarat Sheldon Cohen de la Carnegie Mellon, director de laborator și coautor al studiului.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Un copil nu uita / Foto: PhotoXpress Bataia aplicata celui mai slab, ca asa fac cei ”puternici” - lovesc in general in cel care nu se poate apara -, poarta in Romania genericul "Bataia e rupta din...
Bolile sezonului rece / Foto: Photoxpress.com Toamna este momentul ideal pentru aparitia guturaiului si a gripelor. Pe masura ce scade temperatura din termometre si se indesesc zilele ploioase,...