Publicat la: 
9/08/2018

Cercetatorii de la Buffalo University au analizat un grup de studenti pentru a intelege mai bine modul in care alcoolul influenteaza ceea ce mananca.

Ei explica fenomenul pe care l-au numit ”drunchies”, adica dorinta de a manca alimente sarate, grase si nesanatoase in timpul sau dupa o noapte de consumat alcool. Astfel, acestia s-au concentrat pe ceea ce mananca studentii atat noaptea, cat si la prima masa a zilei urmatoare, cand majoritatea sunt infometati.

Impactul consumului de alcool asupra alimentatiei

”Tinand cont de epidemia de obezitate si de consumul de alcool din campusurile facultatilor, trebuie sa fim constienti nu numai de efectele negative ale alcoolului, ci si de impactul pe care alcoolul il are asupra alimentelor pe care le consumam”, spune Jessica Kruger, profesor asistent la Scoala de Sanatate Publica din Buffalo.

Kruger si colegii ei de la Universitatea din Michigan, Universitatea din Toledo si de la Universitatea de stat Bowling Green au realizat studiul pe un esantion de 286 de studenti de la o universitate de stat din Midwest, fiind mai apoi publicat in revista ”Californian Journal of Health Promotion”.

”Cercetarile asupra efectelor consumului de alcool sunt limitate, iar acest comportament, de a manca alimente nesanatoase in urma consumului, este adesea neglijat in cercetarile traditionale”, adauga Kruger.

65% dintre studentii din Statele Unite ale Americii raporteaza ca beau alcool regulat, drept urmare este important modul in care acesta influenteaza regimul alimentar. De exemplu, o bere contine in medie 150 de calorii. Daca o persoana consuma 5 beri, inseamna 750 de calorii, adica o treime din consumul zilnic de energie recomandat. Daca, la sfarsitul serii, se adauga si pizza, este reteta perfecta pentru a castiga in greutate.

Participantii la studiu au completat sondaje online anonime, care au inceput cu intrebari generale legate de dieta, cum ar fi: ”ce mananci de obicei la prima masa a zilei?”, ”cat de des mancati de inainte de culcare?”. In intrebarile urmatoare a fost introdus alcoolul, mai exact daca au mancat ceva in noaptea in care au consumat alcool si ce au mancat la prima masa din ziua urmatoare.

Cercetatorii au descoperit ca consumul de alcool a influentat comportamentele dietetice din noaptea respectiva.

”A reiesit ca in urma consumului de alcool, majoritatea au mancat inainte de a merge la culcare, lucru care nu se intampla neaparat in serile in care nu consumat alcool”.

In plus, acestia optau fie pentru gustari sarate, fie pentru pizza, nici unul nu a mancat alimente sanatoase sau legume. Ingrijorator este si faptul ca participantii nu au raportat un consum crescut de lichide, mai ales apa, lucru ce accelereaza deshidratarea provocata de alcool.

Alimentele consumate la prima masa din ziua urmatoare au variat, dar tot alimentele tip fast food au fost favorizate. Kruger explica ca acest lucru s-a intamplat din cauza anumitor mituri conform carora produsele lactate sau cerealele nu ar fi benefice pentru mahmureala. In plus, ea a adaugat ca aceste mituri trebuie sa dispara pentru a putea promova o dieta sanatoasa.

Ce se intampla in organism? De ce simtim nevoia de a manca alimente nesanatoase dupa consumul de alcool?

Se crede ca, dupa consumul de alcool, cantitatea de glucoza din sange poate creste sau poate scadea, lucru care stimuleaza creierul sa simta senzatia de foame.

Kruger spune ca rezultatele studiului trag un semnal de alarma in privinta necesitatii ca universitatile sa incurajeze alimentatia sanatoasa in orice moment al zilei, inclusiv noaptea tarziu, prin reducerea reclamelor la alimente nesanatoase si prin promovarea celor bogate in nutrienti.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Un nou studiu de la Universitatea Gothenburg din Suedia sugereaza ca efectele protective ale alcoolului sunt prezente doar in cazul persoanelor care prezinta un anumit genotip sau "machiaj" genetic. Se estimeaza ca doar 15% din populatie prezinta acest genotip particular. "Consumul moderat de alcool in sine nu are un efect protector puternic", a...
Papadia este un bun diuretic/ Foto: Dreamstime.com Desi, de cele mai multe ori, este cauzata de supraincarcarea stomacului si a intestinelor, balonarea poate fi produsa si de retentia de lichide, de flora intestinala, de modificarile hormonale sau, mai grav, de diverse afectiuni. Cititi, in continuare, cateva dintre metodele de prevenire....
Carnatii, sunca, baconul si celelalte mezeluri cresc, cel mai probabil, riscul de deces in randul tinerilor, arata un studiu realizat pe 500.000 de oameni din 10 state europene. Consumul frecvent de carne procesata a fost legat de afectiuni cardiovasculare, cancer si moarte timpurie. Cercetatorii, care au publicat concluziile in revista de...
Cercetatorii vor sa dezlege acest mister printr-un nou studiu, isi propun sa descopere ce ne determina, la nivelul creierului, sa mancam chiar si dupa ce avem senzatia ca suntem plini. Se pare ca exista doua grupuri mici de celule, care se lupta pentru a detine controlul asupra comportamentului nostru cand vine vorba de hranire. Un grup este...
Pe langa sampon, balsam si masti de par, incercati sa aveti griija de sanatatea parului optand pentru o dieta sanatoasa. Iata care sunt alimentele care stimuleaza cresterea sanatoasa a parului, conform International Business Times. 1. Ardeiul gras galben Ardeiul galben are o cantitate de vitamina C mai mare de cinci ori decat portocalele si, de...