Publicat la: 
22/10/2018

cancer femei tinere

Cercetatorii UNIGE si HUG au demonstrat, printr-un nou studiu, ca femeile tinere dezvolta cancer ovarian si pancreatic din cauza unor celule care au ajuns accidental in alt organ decat trebuia, in timp ce persoana respectiva era doar un embrion, conform eurekalert.org.

Exista mai multe forme de cancer pancreatic, dar una dintre ele afecteaza in mod special femeile, adesea tinere. Pentru mult timp, specialistii nu au stiut cum este posibil acest lucru, tinand cont ca pancreasul este un organ care nu este expus aproape deloc la hormonii sexuali. Acest tip de cancer este cunoscut si sub numele de ”chist mucinos”, fiind foarte asemanator cu un alt tip de cancer mucinos, care afecteaza ovarele.

Cercetatorii de la Universitatea din Geneva (UNIGE) si de la Spitalul Universitar din Geneva (HUG), in colaborare cu specialistii din Statele Unite ale Americii, au descoperit ca ambele tumori provin din celule de germeni embrionare. In perioada in care aceste celule nu se pot diferentia, ele migreaza catre organele de reproducere. In drumul lor, unele se pot opri in mod eronat pe suprafata altor organe, provocand riscul unei tumori ce ar putea sa apara chiar si peste 30 de ani.

Tumorile mucinoase de la nivelul ovarelor si pancreasului afecteaza, in mod normal, femei cu varsta cuprinsa intre 30 si 40 de ani. Acestea iau forma unui chist mare, ca o minge plina cu lichid. De asemenea, sunt foarte rare, ocupand un procent de 3% printre tipurile de cancer frecvente si necesita interventie chirurgicala. Daca operatia este facuta la timp, chistul este complet eliminat. Totusi, in 15% dintre cazuri, chistul se sparge inainte de operatie, iar celulele canceroase se raspandesc si apar metastaze foarte rezistente la chimioterapie. In aceste cazuri, pacientii nu mai traiesc decat maxim un an.

”Initial, aceasta cercetare s-a bazat pe observatia clinica. Ca specialist in cancerul ovarian, mi-a fost prezentat un articol care detalia profilul genetic al tumorilor mucinoase ale pancreasului. Astfel, am observat ca sunt aceleasi modificari genetice ca in cazul tumorilor mucinoase ale ovarelor, desi cele doua organe nu pareau sa aiba o relatie directa. Am descoperit aceleasi mutatii genetice, acelasi tip de victime, adica femei tinere, adesea fumatoare, si am descoperit chiar si tesut ovarian in chisturile pancreatice”, spune Intidhar Labidi-Galy, care a condus studiul.

O origine comuna. Care este legatura dintre ovare si pancreas?

”Doar in timpul embriogenezei aceste organe sunt foarte apropiate. La inceputul sarcinii, embrionul poseda celule germeni primordiale, adica precursori ai gametilor, ovocitelor si spermatozoizilor, care, intre patru si sase saptamani de sarcina, migreaza prin corpul uman. Ei trec prin spatele viitorului pancreas si ajung in gonada (glanda sexuala care produce gameti si secreta hormoni) in jurul saptamanii sapte de sarcina. Cel mai probabil, unele dintre aceste celule s-au oprit pe drum, mult prea devreme”, explica Labidi-Galy.

Utilizand baze de date publice, Kevin Elias si Petros Tsantoulis, de la UNIGE, impreuna cu Intidhar Labidi-Galy si Ronny Drapkin, de la Universitatea din Pennsylvania, au dezvoltat un profil transcriptomic, care identifica nivelurile de exprimare a genelor intr-un tesut, nivelurile celulelor germeni primordiale la 6, 7, 11, 16 si 17 saptamani de sarcina, dar observa si celulele tumorale si sanatoase ovariene si pancreatice.

Specialistii au studiat atat pancreasul, cat si ovarul, concentrandu-se pe profilul tesuturilor sanatoase, al tumorilor mucinoase si al altor tipuri de tumori. Mai apoi, au comparat aceste date cu cele preluate din bazele de date.

Care au fost rezultatele?

In ambele cazuri, profilul transcriptomic al tumorii mucinoase este departe de presupusul organ de origine, fie ca e vorba de ovar sau de pancreas, dar este foarte aproape de celulele germeni primordiale. Acest lucru demonstreaza ca tumorile sunt mai aproape de celulele germeni primordiale decat de organul in care s-au dezvoltat.

Intreruperea neasteptata in timpul migrarii

Se pare ca oprirea accidentala a celulelor care erau in curs de migratie, in timpul vietii embrionale, poate sa fie transformata, decenii mai tarziu, intr-o forma de cancer, in functie de ceilalti factori de risc si de locul in care s-au stabilit celulele.

”Aceste rezultate nu vor schimba modul in care gestional chirurgical problema, dar ar putea aduce imbunatatiri in chimioterapie. Aceste tumori rare nu au un tratament standard, dar prin cunoasterea inamicului putem face lupta mai usoara”, concluzioneaza Labidi-Galy.

Sursa: www.eurekalert.org

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Medic Primar
Medic Primar,...
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic specialist

Articole similare

Potrivit unui nou studiu, exista sase trucuri care reduc riscul de aparitie al cancerului. Sfaturile fac referire atat la alimente pe care trebuie sa le limitati sau sa le evitati, cat si la cele care sunt puternic recomandate. Recomandarile, care au aparut in revista Journal of the American College of Nutrition, sunt bazate pe revizuirile mai...
Screening pentru cancerul tiroidian / Foto: Reuters Progresele facute de medicina moderna in tratarea cancerului au drept rezultat o rata crescuta a supravietuirii. Cercetarile merg, in general, pe doua directii: detectare in faza incipienta si dezvoltarea unor terapii eficiente si cat mai putin toxice. Datorita acestora boala e identificata in...
Cercetatorii americani de la Johns Hopkins University au descoperit ca doua treimi din cazurile de cancer de diferite tipuri sunt cauzate mai ales de ghinion, mai precis de mutatii accidentale in ADN, si mai putin de obiceiuri daunatoare sau factori ereditari, relateaza Reuters. Cercetatorii au studiat 31 de tipuri de cancer si au descoperit ca...
Sportivii de performanță, care efectuează antrenamente foarte solicitante, trăiesc cu 40 la sută mai mult decât oamenii obișnuiți și prezintă un risc mai mic de mortalitate la bolile cardiovasculare și cancer, arată un studiu realizat de Universitatea din Zaragoza, citat de agenția spaniolă EFE, scrie Agerpres. Studiul a analizat date culese de...
Profesor Laurence Patterson / Foto: University of Bradford O metoda revolutionara de a controla felul in care actioneaza chimioterapia promite sa imbunatateasca tratamentul pus la dispozitia persoanelor bolnave de cancer. Descris de cercetatori drept "chimioterapia bomba inteligenta", tratamentul localizeaza tumorile si le "infometeaza", lasand...