Publicat la: 
24/10/2017

Identificarea genelor care influenteaza gradul de dependenta de nicotina

O varianta ADN - localizata in gena DNMT3B, ce este intalnita in special la persoanele de origina europeana si africana - creste probabilitatea de a dezvolta dependenta de nicotina, practicarea fumatului si dezvoltarea cancerului pulmonar, potrivit unui nou studiu condus de organizatia nonprofit RTI International, informeaza sciencedaily.com.

Fumatul cauzeaza 6 milioane de decese anual

Exista aproximativ 1 miliard de persoane fumatoare in intreaga lume, iar 6 milioane de decese premature au loc anual pe fondul consumului de tutun, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Fumatul este principala cauza de deces ce poate fi prevenit si, cu toate acestea, la fiecare 6 secunde o persoana decedeaza pe fondul consumului de tutun, potrivit statisticilor OMS.

Noul studiu, publicat recent in jurnalul de specialitate "Molecular Psychiatry", reprezinta cea mai mare cercetare realizata pe tema asocierii la nivel genomic in cazul dependentei de nicotina.

Pentru a realiza aceasta cercetare, oamenii de stiinta au analizat datele medicale a 38.600 de fumatori si fosti fumatori din Statele Unite ale Americii, Islanda, Finlanda si Olanda.

"Noile constatari extind domeniul de aplicare a modului in care sunt analizati factorii genetici ce influenteaza dependenta de nicotina," a declarat Dana Hancock, doctor epidemiolog genetician in cadrul RTI International si coautoarea studiului.

"Varianta ADN pe care am identificat-o este foarte comuna, apare la 44% dintre europeni si americani, si la 77% dintre afro-americani. Aceasta varianta ADN exercita un rol important asupra reglarii genelor neuronale, in special in zona cerebelului, o zona care pentru multa vreme a fost neglijata atunci cand vine vorba despre studiile realizate pe tema adictiei," adauga autoarea studiului.

Aceasta varianta genetica a fost asociata unui risc crescut de dependenta de nicotina prin testarea a aproape 18 milioane de alte variante genetice testate prin asociere cu gradul de adictie la nicotina.

Varianta localizata in gena DNMT3B a fost, de asemenea, testata in cadrul altor studii independente ce au confirmat aceste asocieri, dar care au constatat prezenta unui risc crescut de aparitie a cancerului pulmonar in randul persoanelor purtatoare ale acestei variatii genetice ce obisnuiau sa consume tutun.

Alte articoleVezi toate articolele

Un bebelus din nordul Japoniei este testat pentru radiatii / Foto: Reuters Viata a evoluat intr-un mediu bombardat cu radiatii ionizante. Acestea provin din spatiul cosmic, din pamant, si chiar din...
Expunerea la soare poate crea dependenta/ Foto: MorgueFile.com Expunerea la soare poate fi periculoasa in ce priveste cresterea riscului de cancer de piele, dar si pentru ca produce dependenta...