Publicat la: 
24/10/2017

Identificarea genelor care influenteaza gradul de dependenta de nicotina

O varianta ADN - localizata in gena DNMT3B, ce este intalnita in special la persoanele de origina europeana si africana - creste probabilitatea de a dezvolta dependenta de nicotina, practicarea fumatului si dezvoltarea cancerului pulmonar, potrivit unui nou studiu condus de organizatia nonprofit RTI International, informeaza sciencedaily.com.

Fumatul cauzeaza 6 milioane de decese anual

Exista aproximativ 1 miliard de persoane fumatoare in intreaga lume, iar 6 milioane de decese premature au loc anual pe fondul consumului de tutun, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Fumatul este principala cauza de deces ce poate fi prevenit si, cu toate acestea, la fiecare 6 secunde o persoana decedeaza pe fondul consumului de tutun, potrivit statisticilor OMS.

Noul studiu, publicat recent in jurnalul de specialitate "Molecular Psychiatry", reprezinta cea mai mare cercetare realizata pe tema asocierii la nivel genomic in cazul dependentei de nicotina.

Pentru a realiza aceasta cercetare, oamenii de stiinta au analizat datele medicale a 38.600 de fumatori si fosti fumatori din Statele Unite ale Americii, Islanda, Finlanda si Olanda.

"Noile constatari extind domeniul de aplicare a modului in care sunt analizati factorii genetici ce influenteaza dependenta de nicotina," a declarat Dana Hancock, doctor epidemiolog genetician in cadrul RTI International si coautoarea studiului.

"Varianta ADN pe care am identificat-o este foarte comuna, apare la 44% dintre europeni si americani, si la 77% dintre afro-americani. Aceasta varianta ADN exercita un rol important asupra reglarii genelor neuronale, in special in zona cerebelului, o zona care pentru multa vreme a fost neglijata atunci cand vine vorba despre studiile realizate pe tema adictiei," adauga autoarea studiului.

Aceasta varianta genetica a fost asociata unui risc crescut de dependenta de nicotina prin testarea a aproape 18 milioane de alte variante genetice testate prin asociere cu gradul de adictie la nicotina.

Varianta localizata in gena DNMT3B a fost, de asemenea, testata in cadrul altor studii independente ce au confirmat aceste asocieri, dar care au constatat prezenta unui risc crescut de aparitie a cancerului pulmonar in randul persoanelor purtatoare ale acestei variatii genetice ce obisnuiau sa consume tutun.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Genetica

Doctor in...
Jardan Cerasela,Medic Specialist
Medic Specialist
Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

ADN-ul persoanelor scunde a fost asociat cu un risc sporit de afectiuni cardiace, potrivit unui studiu realizat recent de cercetatorii de la Universitatea Leicester din Marea Britanie, informeaza BBC, citat de Mediafax. Studiul, realizat pe un esantion de aproape 2.000 de persoane, a descoperit fragmentele din ADN-ul uman care controleaza...
Un grup de cercetatori de la Clinica Mayo a finalizat un studiu faza II care a comparat un set de markeri ADN cu fetoproteina alfa ca metoda de a testa cancerul de ficat, scrie sciencedaily.com. In prezent, testam cancerul de ficat utilizand ultrasunetele si un marker de proteine din sange numit fetoproteina alfa ", spune John Kisiel,...
Terapie de grup la Castle Craig / Foto: Castle Craig Hospital Pentru a oferi o gama mai larga de servicii psihiatrice, MedLife a semnat de curand un acord de parteneriat cu centrul britanic de varf specializat in dezintoxicare Castle Craig Hospital. Incepand cu 1998 Castle Craig a tratat peste 7000 de dependenti de alcool si de droguri iar...
Desi viata indelungata tinde sa domine in anumite familii, genetica are o influenta mai mica asupra duratei de viata decat s-a crezut anterior, potrivit unui nou studiu in care au fost analizati arborii genealogici a peste 400 de familii, conform sciencedaily.com. Rezultatele sugereaza ca perioada de viata este cu mult sub estimarile anterioare,...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu, ca ADN-ul persoanelor care sufera de depresie majora este, biologic, mai batran decat ADN-ul persoanelor sanatoase cu aproximativ opt luni. Acest efect a fost mai vizibil in cazul persoanelor care au trecut prin traume in copilarie, cum ar fi violenta, neglijare, sau abuz sexual, ADN-ul acestora...