Publicat la: 
11/01/2018

dependenta tigari

Circa 61% dintre persoanele care trag primul fum de tigara devin, cel putin temporar, fumatori dependenti, sugereaza o analiza a datelor colectate de cercetatorii de la Universitatea Queen Mary din Londra.

Constatarile sondajului de opinie efectuat in randul a 215 mii de persoane, publicate in revista de specialitate "Nicotine & Tobacco Research", ofera noi informatii cu privire la prioritizarea eforturilor de reducere a consumului in randul adolescentilor, conform sciencedaily.com.

"Aceasta este prima cercetare documentata la o scara atat de larga care a aratat ca o singura experienta este suficienta pentru a declansa comportamentul adictiv, chiar daca numai pe o perioada limitata de timp," declara autorul principal al studiului, profesorul Peter Hajek de la Universitatea Queen Mary.

In dezvoltarea dependentei, trecerea de la simpla experienta la practicarea zilnica este un reper deosebit de important intrucat implica faptul ca o activitate recreationala se poate transforma rapid intr-o nevoie compulsiva.

"Am constatat ca rata de conversie de la fumatorul de ocazie la fumatorul dependent este suprinzator de mare, ceea ce confirma importanta prevenirii fumatului, in special in randul tinerilor," adauga autorul.

Putini nefumatori care incearca pentru prima data tigara electronica continua sa fumeze cu o frecventa zilnica

"Am fost ingrijorati cu privire la aparitia tigarilor electronice pe piata, care ar putea crea dependenta la fel cum se intampla in cazul tigarilor obisnuite, insa concluziile sondajelor de opinie au fost surprinzatoare in acest sens. Este curios faptul ca putini nefumatori care incearca pentru prima data tigara electronica continua sa fumeze cu o frecventa zilnica, in timp ce un procent atat de mare dintre cei ce incearca tigara obisnuita devin dependenti. Aceasta ne arata ca nicotina nu este singura problema atunci cand vine vorba despre formarea adictiei," adauga autorul.

Taguri Medlife: 

Alte articoleVezi toate articolele

"Smoking is ugly", o campanie desfasurata de Organizatia Mondiala a Sanatatii / Foto: OMS "Femeile incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii insa renunta mai greu" a declarat dr. Magdalena Ciobanu...
Numarul persoanelor care practica fumatul este in continua crestere / Foto: Quit-Smoking-Central "M-am lasat de un an de fumat si deja am mai multi bani de buzunar" scrie un cititor MedLive.ro...