Publicat la: 
31/01/2018

dereglare ciclu menstrual poluare

Aerul pe care il respira adolescentele care traiesc in marile orase le poate provoca dereglarea ciclului menstrual. Efectele negative ale expunerii la mediul poluat includ, printre altele, si infertilitatea, sindromul metabolic si sindromul ovarelor polichistice.

Un nou studiu, efectuat de oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii din Boston, arata ca tinerele cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani care sunt expuse aerului poluat risca sa sufere de dereglari menstruale pe termen lung, atat in adolescenta, cat si la varsta adulta. Constatarile au fost publicate recent in jurnalul de specialitate "Human Reproduction", noteaza sciencedaily.com.

In timp ce viata in mediul poluat si, in special, expunerea la aerul poluat sunt asociate declansarii bolilor cardiovasculare si pulmonare, acesta este primul studiu care subliniaza ca exista si alte riscuri pentru sanatatea organismului ce afecteaza sistemul de reproducere, declara autorul principal al studiului, Dr. Shruthi Mahaliangaiah, profesoara de obstretica si ginecologie in cadrul Universitatii din Boston si medic ginecolog la Boston Medical Center. 

Cum afecteaza aerul poluat regularitatea menstruatiei

Ciclul menstrual este direct legat de echilibrul hormonal din organism. Poluarea atmosferica si particulele de agenti poluanti din mediul inconjurator afecteaza activitatea hormonala a tinerelor. 

Cu toate acestea, pana in prezent niciun studiu nu a investigat legatura dintre regularitatea ciclului menstrual si nivelul de poluare al aerului.

Care este legatura dintre expunerea la aerul poluat inainte de inceperea ciclului menstrual si iregularitatea menstruatiei la adolescente? 

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, oamenii de stiinta de la Universitatea din Boston au analizat datele medicale colectate anterior pe parcursul studiilor realizate pe tema problemelor de sanatate care apar in functie de nivelului de expunere la aerul poluat. 

Investigatia a aratat ca expunerea la aerul poluat pe perioada adolescentei a fost corelata cu aparitia dereglarilor hormonale specifice iregularitatii ciclului menstrual in randul tinerelor.

Studiul a constat in analizarea datelor medicale a 34.832 de tinere din totalul de 116.430 de participante la Nurses’ Health Study II (NHSII), realizat in anii 1990.

Cercetatorii au calculat, in randul participantelor la studiu, media anuala de expunere la aerul poluat pentru fiecare an de liceu pe perioada colectarii datelor medicale si, ulterior, au identificat trei cazuri distincte de iregularitate menstruala. 

Pentru fiecare crestere de 45 de unitati a nivelului de expunere la aerul poluat a crescut si riscul aparitiei dezechilibrului hormonal, de la nivelul moderat, la cel persistent si, in ultima faza, la dezechibru hormonal caracterizat prin exces de hormoni androgeni.

Astfel, expunerea la aerul poluat, atat inainte de inceperea ciclului menstrual, cat si ulterior, pe o perioada de la unu la 5 ani, a fost asociata cu cresterea factorilor de risc pentru declansarea iregularitatilor cicului menstrual, atat pe perioada adolescentei, cat si la varsta matura, arata raportul cercetatorilor. 

Avand in vedere implicatiile pe care nivelul de poluare din mediul inconjurator il au asupra aparitiei afectiunilor in randul oamenilor, reducerea emisiilor de dioxid de carbon, atat la nivel individual, cat si la nivel global, este principala actiune de prevenire a acestora, conchide Dr. Mahalingaiah, autoarea principala a studiului.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Obstetrica Ginecologie

Medic Specialist
Medic primar
Dragomir Radu Ioan,Medic Specialist
Medic Specialist
Profesor Doctor
  •  
  • 1 of 54

Articole similare

Cercetatorii au descoperit, printr-un nou studiu, ca pacientilor diagnosticati cu astm bronsic, care au un profil genetic specific, li se inrautatesc simptomele in urma expunerii la poluare, in special cea provenita din trafic, potrivit eurekalert.org. Echipa de cercetare a fost formata din specialisti de la Institutul National de Sanatate si de...
Aerul pe care il respira adolescentele care traiesc in marile orase le poate provoca dereglarea ciclului menstrual. Efectele negative ale expunerii la mediul poluat includ, printre altele, si infertilitatea, sindromul metabolic si sindromul ovarelor polichistice. Un nou studiu, efectuat de oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina din...
Aerul pe care il respira adolescentele care traiesc in marile orase le poate provoca dereglarea ciclului menstrual. Efectele negative ale expunerii la mediul poluat includ, printre altele, si infertilitatea, sindromul metabolic si sindromul ovarelor polichistice. Un nou studiu, efectuat de oamenii de stiinta de la Facultatea de Medicina din...
O expunere prelungita la particule fine in suspensie (PM) are un efect nefast asupra sanatatii chiar si atunci cand concentratiile raman in limita normei stabilite de Uniunea Europeana, potrivit unui studiu publicat luni. Acest studiu,  finantat de UE si publicat de revista medicala britanica The Lancet, se bazeaza pe datele a 22 de anchete de...
Pentru prima data au fost descoperite in placenta particule mici de carbon, obtinute prin arderea combustibililor fosili, potrivit noilor cercetari prezentate la ”European Respiratory Society International Congress”, conform eurekalert.org. Descoperirile acestui studiu se adauga la dovezile existente privind riscurile poluarii asupra copiilor...