Publicat la: 
26/01/2018

menopauza diabet zaharat menopauza

Bufeurile, cel mai pronuntat simptom al instalarii menopauzei, nu este un simplu disconfort in organism.

Numeroase studii de specialitate efectuate pana in prezent pe aceasta tema arata ca frecventa si gradul de severitate al bufeurilor pot creste riscul unor probleme grave de sanatate, inclusiv al bolilor de inima. Un nou studiu sugereaza ca bufeurile, insotite de transpiratiile nocturne, pot creste riscul aparitiei diabetului. Rezultatele cercetarii au fost publicate recent in jurnalul "Menopause", conform sciencedaily.com.

Caracteristicile simptomelor si factorii de risc ai diabetului zaharat

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a peste 150 de mii de femei aflate la menopauza.

Oamenii de stiinta si-au propus sa investigheze daca aparitia, frecventa si gradul de severitate al bufeurilor sunt factori de risc pentru aparitia diabetului.

Din numarul total al participantelor la studiu aproximativ 33% au prezentat simptomele specifice bufeurilor. 

Raportul cercetatorilor arata ca orice incidenta a bufeurilor a fost asociata cu un risc crescut pentru aparitia diabetului zaharat, pornind de la 18% in functie de severitatea si durata bufeurilor.

Mai mult decat atat, riscul declansarii diabetului a fost mai pronuntat in randul femeilor care au raportat prezenta transpiratiilor nocturne, in special in cazurile in care bufeurile erau mai frecvente in perioada de sfarsit a menopauzei.

Severitatea diabetului zaharat

Diabetul zaharat reprezinta o amenintare grava la starea de sanatate a organismului. Aceasta boala afecteaza in prezent circa 15% dintre femeile cu varste de peste 55 de ani, iar specialistii se asteapta ca numarul acestora sa se dubleze pana in anul 2050.

Prin comparatie cu persoanele de sex masculin, femeile care sufera de diabet zaharat au un risc mai mare de spitalizare si deces pe fondul acestei boli si a complicatiilor asociate, ceea ce face mult mai dificile identificarea si gestionarea simptomelor in timp util.

"Studiul de fata arata ca persoanele care sufera de transpiratii nocturne pronuntate, fie ca au bufeuri sau nu, se afla la un risc crescut de declansare a diabetului zaharat. Menopauza este momentul critic pentru a adopta schimbarile de comportament ce reduc simptomele specifice menopauzei, precum si riscul declansarii diabetului si a bolilor de inima. Aceste schimbari includ odihna adecvata, exercitiile fizice efectuate regular, evitarea consumului excesiv de alcool, renuntarea la fumat si adoptarea unei diete alimentare sanatoase. Pentru femeile ce prezinta simtomele specifice menopauzei, terapia hormonala ar putea ajuta la scaderea riscului aparitiei diabetului," declara Dr. Joann Pinkerton, presedinta North American Menopause Society.

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

De ce sunt bune fibrele?/ Foto: Dreamstime.com In ciuda unei denumiri vagi, stim ca fibrele sunt necesare pentru un organism sanatos. Unde le gasim si care sunt beneficiile acestora? Comenteaza...
Glicemie / Foto: Agerpres Un bolnav de diabet traieste cu zece ani mai putin decat un om sanatos. Boala afecteaza, in timp, ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Complicatiile diabetului...