Publicat la: 
26/01/2018

menopauza diabet zaharat menopauza

Bufeurile, cel mai pronuntat simptom al instalarii menopauzei, nu este un simplu disconfort in organism.

Numeroase studii de specialitate efectuate pana in prezent pe aceasta tema arata ca frecventa si gradul de severitate al bufeurilor pot creste riscul unor probleme grave de sanatate, inclusiv al bolilor de inima. Un nou studiu sugereaza ca bufeurile, insotite de transpiratiile nocturne, pot creste riscul aparitiei diabetului. Rezultatele cercetarii au fost publicate recent in jurnalul "Menopause", conform sciencedaily.com.

Caracteristicile simptomelor si factorii de risc ai diabetului zaharat

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat datele medicale a peste 150 de mii de femei aflate la menopauza.

Oamenii de stiinta si-au propus sa investigheze daca aparitia, frecventa si gradul de severitate al bufeurilor sunt factori de risc pentru aparitia diabetului.

Din numarul total al participantelor la studiu aproximativ 33% au prezentat simptomele specifice bufeurilor. 

Raportul cercetatorilor arata ca orice incidenta a bufeurilor a fost asociata cu un risc crescut pentru aparitia diabetului zaharat, pornind de la 18% in functie de severitatea si durata bufeurilor.

Mai mult decat atat, riscul declansarii diabetului a fost mai pronuntat in randul femeilor care au raportat prezenta transpiratiilor nocturne, in special in cazurile in care bufeurile erau mai frecvente in perioada de sfarsit a menopauzei.

Severitatea diabetului zaharat

Diabetul zaharat reprezinta o amenintare grava la starea de sanatate a organismului. Aceasta boala afecteaza in prezent circa 15% dintre femeile cu varste de peste 55 de ani, iar specialistii se asteapta ca numarul acestora sa se dubleze pana in anul 2050.

Prin comparatie cu persoanele de sex masculin, femeile care sufera de diabet zaharat au un risc mai mare de spitalizare si deces pe fondul acestei boli si a complicatiilor asociate, ceea ce face mult mai dificile identificarea si gestionarea simptomelor in timp util.

"Studiul de fata arata ca persoanele care sufera de transpiratii nocturne pronuntate, fie ca au bufeuri sau nu, se afla la un risc crescut de declansare a diabetului zaharat. Menopauza este momentul critic pentru a adopta schimbarile de comportament ce reduc simptomele specifice menopauzei, precum si riscul declansarii diabetului si a bolilor de inima. Aceste schimbari includ odihna adecvata, exercitiile fizice efectuate regular, evitarea consumului excesiv de alcool, renuntarea la fumat si adoptarea unei diete alimentare sanatoase. Pentru femeile ce prezinta simtomele specifice menopauzei, terapia hormonala ar putea ajuta la scaderea riscului aparitiei diabetului," declara Dr. Joann Pinkerton, presedinta North American Menopause Society.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Medic Specialist
Pop Anca Oana
Medic Specialist
Medic Primar...
Medic Specialist

Articole similare

Un nou studiu aparut in revista ”Diabetes”, din China, care a inclus cel mai mare numar de oameni diagnosticati cu diabet zaharat la nivel global, sugereaza ca diabetul de tip 2 este asociat cu un risc ridicat de 11 tipuri de cancer la barbati si 13 tipuri de cancer la femei. Aceasta posibila asociere a fost speculata de mult timp, dar rezultatele...
Care este alimentatia recomandata persoanelor cu diabet zaharat? Ce diferente exista intre alimentatia recomandata unei persoane diagnosticata cu diabet tip 1 de cea pentru o persoana cu diabet tip 2? Cum se poate preveni, prin alimentatie, diabetul? Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, a discutat online cu...
Persoanele care consuma cafea in mod regulat prezinta un risc cu 54% mai mic de a dezvolta diabet, afirma cercetatorii greci, potrivit carora explicatia din spatele acestui beneficiu pentru sanatate ar avea la baza efectul antiinflamator al bauturii, informeaza Reuters, citat de Mediafax. "Potrivit unor studii extensive, cafeaua prezinta atat...
Diabetul de tip doi, dar si alte boli care au legatura cu obezitatea, depind de modul in care organismul stocheaza excesul de energie, potrivit biologului Mary Jane West-Eberhard, de la ”Smithsonian Tropical Research Institute”. Aceasta a emis o teorie conform careia grasimea din interiorul cavitatii abdominale, adica tesutul visceral adipos,...
Setea excesiva poate ascunde o serie de afectiuni / Foto:MedLive.ro Senzatia de sete este fireasca si necesara pentru organism. Ea survine atunci cand corpul este deshidratat, dupa ce consumam alimente sarate sau condimentate, spre exemplu. Insa setea normala poate suferi anumite modificari in conditii patologice, ajungand sa se manifeste sub...