Publicat la: 
11/04/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Finlanda de Est au descoperit, printr-un nou studiu, ca o dieta bogata in proteine animale si in carne, in mod special, nu este buna pentru sanatate, potrivit sciencedaily.com.

Au existat doua grupuri de barbati care au fost monitorizati timp de 20 de ani. Un grup a avut o dieta bazata pe proteine animale, iar celalalt grup a avut o dieta bazata pe proteine provenite din plante. Cei din primul grup au avut un risc mai mare de deces, potrivit rezultatelor publicate in ”American Journal of Clinical Nutrition”.

Barbatii ale caror surse principale de proteine au fost pe baza de animale au avut un risc cu 23% mai mare de deces, comparativ cu cei care aveau un raport echilibrat intre proteinele animale si cele vegetale. Mai exact, barbatii care au avut o dieta bogata in carne, adica mai mult de 200 de grame pe zi, au avut un risc de deces cu 23% mai mare decat cei care consumau mai putin de 100 de grame de carne pe zi. Carnea consumata a fost, in mare parte, rosie.

Majoritatea recomandarilor nutritionale limiteaza consumul de carne rosie si prelucrata.

In Finlanda, de exemplu, cantitatea maxima de carne recomandata pe saptamana este de 500 de grame.

Mai mult, aportul ridicat de proteine a fost asociat cu un risc mai mare de deces in special in cazul barbatilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare sau cancer. Constatarile subliniaza necesitatea investigarii efectelor asupra sanatatii ale aportului de proteine, mai ales la persoanele care au o afectiune cronica.

Varsta medie a barbatilor care au participat la studiu a fost de 53 de ani la inceputul studiului.

”Cu toate acestea, constatarile nu trebuie sa fie generalizate si pentru persoanele mai in varsta, care au un risc mai mare de malnutritie si al caror aport de proteine este, de multe ori, sub valoarea recomandata”, spune Heli Virtanen, de la Universitatea din Finlanda de Est.

Studiile anterioare sugereaza ca un aport ridicat de proteine animale si de carne prelucrata este asociat cu un risc crescut de deces. Totusi, imaginea de ansamblu referitoare la efectele proteinelor, din surse diferite, asupra sanatatii ramane neclara.

Cum a decurs studiul?

Specialistii au analizat datele studiului ”Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor”, care a analizat obiceiurile alimentare a 2600 de barbati finlandezi, cu varstele cuprinse intre 42 si 60 de ani, in intervalul 1989-1989.

Cercetatorii s-au axat pe mortalitatea acestei populatii printr-o urmarire de 20 de ani. Au observat asocierea surselor de proteine cu mortalitatea, fiind luati in considerare si alti factori de stil de viata.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190410095951.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Fructe si legume/ Foto: MorgueFile.com Cand vine vorba de diabetul de tip 2, pacientii trebuie sa isi seteze obiective in ceea ce priveste dieta si exercitiile fizice. Care sunt trucurile la care puteti apela pentru a controla diabetul? Primul pas: Clarificati punctul in care va aflati acum Uitati-va la stilul dumeavoastra de viata, in special...
Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice / Foto: MedLife Postul Pastelui se apropie de final si odata cu acesta se vad si efectele modificarii dietei asupra organismului. Cum ajuta postul organismul? Pentru cine este acesta recomandat? Cum trecem de la un regim alimentar de post la unul de dulce? Ce probleme pot...
Pe masura ce inaintam in varsta organismul nostru metabolizeaza mai incet caloriile, iar stilul nostru de viata sufera schimbari. Mahmureala este mai dura, iar o noapte de rasfat cu produse fast food ne face sa ne simtim mult mai rau decat inainte. Odata cu trecerea anilor este posibil ca surplusul de grasime sa fie mai greu de eliminat, iar in...
Recomandarile dietetice personalizate in functie de informatiile genetice sunt, in prezent, o tendita populara pentru a adopta un stil de viata sanatos. Insa cat de precise sunt aceste recomandari? Un nou studiu, efectuat de cercetatorii de la Universitatea Tehnica din Munchen, ce analizeaza sistematic articolele stiintifice publicate pana in...
Obezitate/ Foto: MorgueFile.com Activitatea fizica are un rol minor in lupta impotriva obezitatii, iar mesajele de sanatate publica ar trebui sa se concentreze pe alimentele nesanatoase, se arata in concluzia unor expertii internationali, care au publicat studiul lor in British Journal of Sports Medicine. Expertii au spus ca desi activitatea...