Publicat la: 
11/04/2019

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Finlanda de Est au descoperit, printr-un nou studiu, ca o dieta bogata in proteine animale si in carne, in mod special, nu este buna pentru sanatate, potrivit sciencedaily.com.

Au existat doua grupuri de barbati care au fost monitorizati timp de 20 de ani. Un grup a avut o dieta bazata pe proteine animale, iar celalalt grup a avut o dieta bazata pe proteine provenite din plante. Cei din primul grup au avut un risc mai mare de deces, potrivit rezultatelor publicate in ”American Journal of Clinical Nutrition”.

Barbatii ale caror surse principale de proteine au fost pe baza de animale au avut un risc cu 23% mai mare de deces, comparativ cu cei care aveau un raport echilibrat intre proteinele animale si cele vegetale. Mai exact, barbatii care au avut o dieta bogata in carne, adica mai mult de 200 de grame pe zi, au avut un risc de deces cu 23% mai mare decat cei care consumau mai putin de 100 de grame de carne pe zi. Carnea consumata a fost, in mare parte, rosie.

Majoritatea recomandarilor nutritionale limiteaza consumul de carne rosie si prelucrata.

In Finlanda, de exemplu, cantitatea maxima de carne recomandata pe saptamana este de 500 de grame.

Mai mult, aportul ridicat de proteine a fost asociat cu un risc mai mare de deces in special in cazul barbatilor diagnosticati cu diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare sau cancer. Constatarile subliniaza necesitatea investigarii efectelor asupra sanatatii ale aportului de proteine, mai ales la persoanele care au o afectiune cronica.

Varsta medie a barbatilor care au participat la studiu a fost de 53 de ani la inceputul studiului.

”Cu toate acestea, constatarile nu trebuie sa fie generalizate si pentru persoanele mai in varsta, care au un risc mai mare de malnutritie si al caror aport de proteine este, de multe ori, sub valoarea recomandata”, spune Heli Virtanen, de la Universitatea din Finlanda de Est.

Studiile anterioare sugereaza ca un aport ridicat de proteine animale si de carne prelucrata este asociat cu un risc crescut de deces. Totusi, imaginea de ansamblu referitoare la efectele proteinelor, din surse diferite, asupra sanatatii ramane neclara.

Cum a decurs studiul?

Specialistii au analizat datele studiului ”Kuopio Ischemic Heart Disease Risk Factor”, care a analizat obiceiurile alimentare a 2600 de barbati finlandezi, cu varstele cuprinse intre 42 si 60 de ani, in intervalul 1989-1989.

Cercetatorii s-au axat pe mortalitatea acestei populatii printr-o urmarire de 20 de ani. Au observat asocierea surselor de proteine cu mortalitatea, fiind luati in considerare si alti factori de stil de viata.

Sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/04/190410095951.htm

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Articole similare

Oamenii de stiinta de la Colegiul Medical din Georgia au descoperit, printr-un nou studiu, ca nivelurile unei gene, care ajuta sistemul imunitar sa diferentieze celulele bune de cele rele, ar putea fi un bun indicator al prognosticului cancerului colorectal, potrivit eurekalert.org. Specialistii au analizat 15 gene asociate cu cancerul colorectal...
Papadia este un bun diuretic/ Foto: Dreamstime.com Desi, de cele mai multe ori, este cauzata de supraincarcarea stomacului si a intestinelor, balonarea poate fi produsa si de retentia de lichide, de flora intestinala, de modificarile hormonale sau, mai grav, de diverse afectiuni. Cititi, in continuare, cateva dintre metodele de prevenire....
Dietele mediteraneene sunt bogate in doua alimente: ulei de masline si nuci. Ambele sunt asociate cu un risc mai scazut de accident vascular cerebral in cazul persoanelor in varsta al caror cod genetic le creste riscul de diabet zaharat, conform unui nou studiu. Studiul sugereaza ca acest tip de dieta scade sau chiar elimina riscul suplimentar...
Aspirina reduce riscul aparitiei cancerului/ Foto: captura Youtube O aspirina pe zi ar putea reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului, potrivit celui mai amplu studiu referitor la capacitatea medicamentului de a stopa boala. Astfel, mai mult de 130.000 de decese ar putea fi evitate pe o perioada de 20 de ani, in cazul in care persoanele...
Intr-un nou studiu, publicat in revista ”Academy of Nutrition and Dietetics”, cercetatorii si-au propus sa vada ce influenta are mai exact cafeaua asupra kilogramelor in plus, scrie sciencedaily.com. Participantii la experiment au mancat cu 10% mai putin la micul dejun in urma consumului de cafea, dar acest efect a disparut pe parcursul zilei. Pe...