Publicat la: 
2/07/2014

Potrivit unui nou studiu, exista sase trucuri care reduc riscul de aparitie al cancerului. Sfaturile fac referire atat la alimente pe care trebuie sa le limitati sau sa le evitati, cat si la cele care sunt puternic recomandate. Recomandarile, care au aparut in revista Journal of the American College of Nutrition, sunt bazate pe revizuirile mai multor studii publicate.

1. Consumati mai multe fructe si legume, in special verdeturi, pentru a reduce riscul de aparitie al cancerului. Majoritatea doctorilor sunt de acord. "Este incontestabil faptul ca o dieta pe baza de plante va reduce riscul de cancer si boli de inima", a spus Dr. Paul Talalay, profesor la Johns Hopkins University din Baltimore, care nu a fost implicat in studiu. Motivul pentru care fructele si legumele reduc riscul de aparitie al cancerului este ca acestea contin compusi de protectie, precum fitochimicalele descoperite de Talalay in broccoli la inceputul anilor '90.

2. Mancati produse din soia pentru a reduce riscul aparitiei cancerului la san. Produsele din soia au proprietati protective si daca inlocuiesc carnea rosie, pot reduce rata expunerii la grasimi si alte substante chimice care favorizeaza aparitia cancerului si a bolilor de inima.

3. Limitati sau evitati produsele lactate pentru a reduce riscul aparitiei cancerului de prostata. Studiile au legat produsele lactate cu cancerul de prostata, dar vinovatul ar putea fi calciul. Cu toate acestea, unele studii arata ca produsele lactate pot preveni cancerul colorectal. Colleen Doyle, dietetician, sfatuieste barbatii care au un istoric familial de cancer de prostata sa limiteze consumul de produse lactate.

4. Limitati sau evitati consumul de alcool pentru a reduce riscul de aparitie al cancerului bucal. Societatea Americana de Cancer recomanda limitarea consumului de alcool la maxim doua bauturi pe zi pentru barbati si una pentru femei.

5. Evitati carnea rosie si procesata pentru a reduce riscul de aparitie al cancerului de colon. Studiile ample realizate de cercetatorii de la Harvard School of Public Health au constatat ca un consum regulat de carne rosie (in special cea procesata) favorizeaza aparitia cancerului.

6. Evitati cat de mult se poate carnea la gratar si cea prajita pentru a reduce riscul de aparitie al cancerului la colon, rect, san, prostata, rinichi si pancreas. Motivul este ca substantele chimice cauzatoare de cancer, numite amine heterociclice, sunt create atunci cand creatina si aminoazicii din muschii scheleticii (carnea) sunt gatite la temperaturi inalte.

Reducerea riscului de aparitie al cancerului nu garanteaza evitarea completa a bolii. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aproximativ 30% din numarul total de cancere ar putea fi cauzate de o dieta proasta. Restul sunt asociate cu fumatul, genetica si poluarea, care v-ar putea afecta indiferent de ce mancati.

Sursa: Live Science

A.C.

Comentarii

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa", MedLife si Events organizeaza duminica, de la ora 12.00, seminarul cu tema "Dependenta de tutun: efecte, mecanisme, solutii", sutinut de dr. Vlad...
Cercetatorii s-au intrebat de multa vreme daca unele alimente dau dependenta, fiind inregistrate, de-a lungul timpului, cazuri ale unor persoane ce pierd controlul asupra consumului anumitor feluri...