Publicat la: 
16/08/2013

Dieta mediteraneana poate contracara riscul de accident vascular cerebral

Dietele mediteraneene sunt bogate in doua alimente: ulei de masline si nuci. Ambele sunt asociate cu un risc mai scazut de accident vascular cerebral in cazul persoanelor in varsta al caror cod genetic le creste riscul de diabet zaharat, conform unui nou studiu.

Studiul sugereaza ca acest tip de dieta scade sau chiar elimina riscul suplimentar de accident vascular cerebral, cel mai probabil din cauza reducerii frecventei diabetului zaharat.

"Munca noastra reprezinta un pas solid pe scara nutritiei personalizate", a declarat Jose Ordovas, co-autor al studiului.

Asa numita dieta mediteraneana este gandita pentru a ajuta cetatenii din Grecia, Spania si sudul Italiei sa isi reduca riscul dezvoltarii cancerului sau al bolilor de inima.

Dieta mediteraneana este cunoscuta pentru continutul sau de nuci, ulei de masline, peste, cereale integrale, seminte si tipuri sanatoase de grasime. In cadrul dietei nu este pus accentul pe produsele lactate sau cele din carne.

In noul studiu, cercetatorii au pus 7.000 de persoane cu varsta cuprinsa intre 55 si 80 de ani sa manance o dieta saraca in grasimi sau o dieta mediteraneana bogata in nuci si ulei de masline extra-virgin si i-au urmarit pe o perioada de 5 ani.

Unii participanti au avut o trasatura genetica comuna: o mutatie intr-o gena care creste riscul dezvoltarii de diabet zaharat de tip 2 cu mai mult de 50% comparat cu o alta forma a genei.

Cei care aveau mutatia si si-au schimbat dieta la una saraca in grasimi au prezentat de trei ori mai multe sanse de a avea accident vascular cerebral, potrivit cercetatorilor. Dar, persoanele care au schimbat dieta cu una mediteraneana au prezentat un risc asemanator cu cei care nu aveau mutatia genetica.

"Trecerea la o dieta mediteraneana nu are cum sa faca rau, ci ii va ajuta pe cei care sunt predispusi, din punct de vedere genetic, la anumite boli[...] Daca nu puteti schimba complet dieta, incercati sa incorporati in cea actuala uleiul de masline extra-virgin, nucile, legumele si fructele", a explicat Ordovas.

Sursa: WebMd

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Neurologie

Medic Primar
Medic Specialist
Pop Anca Oana
Medic Specialist
As. Universitar...
  •  
  • 1 of 17

Articole similare

Vitamina C in stare naturala / Foto: Photoxpress Vitamina C este cel mai puternic antioxidant iar faptul ca se gaseste la indemana oricui o transforma in unul dintre cele mai simple moduri de a lupta impotriva radicalilor liberi care cauzeaza imbatranirea prematura. Care fruct ofera cel mai mare aport? Si la ce altceva mai ajuta vitamina C?...
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Finlanda de Est au descoperit, printr-un nou studiu, ca o dieta bogata in proteine animale si in carne, in mod special, nu este buna pentru sanatate, potrivit sciencedaily.com. Au existat doua grupuri de barbati care au fost monitorizati timp de 20 de ani. Un grup a avut o dieta bazata pe proteine...
Dr. Rodica Cibea, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice / Foto: MedLife Postul Pastelui se apropie de final si odata cu acesta se vad si efectele modificarii dietei asupra organismului. Cum ajuta postul organismul? Pentru cine este acesta recomandat? Cum trecem de la un regim alimentar de post la unul de dulce? Ce probleme pot...
Toate dietele functioneaza daca indicatiile lor sunt respectate/ Foto: MorgueFile Toate curele de slabire au rezultate similare si functioneaza daca indicatiile lor sunt respectate, afirma autorii unui studiu canadian, care incurajeaza persoanele aflate la regim sa aleaga pur si simplu dieta care li se pare cel mai usor de urmat, informeaza...
Am auzit cu totii povesti despre cunostinte care au tinut o dieta si au reusit sa slabeasca, insa reteta nu a functionat la fel si in alte cazuri. Acest lucru se intampla pentru ca suntem diferiti si abia acum incepem sa intelegem aceasta diversitate, scrie med.stanford.edu. Ce dieta alegem pentru a slabi? Niciuna dintre aceste optiuni nu este...