Publicat la: 
22/02/2013

Bolile de ochi si pierderea vederii sunt din ce in ce mai frecvente odata cu cresterea ratelor de diabet zaharat si imbatranirea populatiei. Multe afectiuni oculare se agraveaza foarte incet si nu au simptome notabile intr-un stadiu incipient. Din acest motiv, controlul anual la oftalmolog este extrem de important. Dar ce putem face pentru a preveni bolile de ochi dintr-o perspectiva nutritionala? Dr. Jeffrey Anshel, presedinte al Societatii de Nutritie Oculara si dr. Elizabeth Johnson spun ca exista un regim alimentar care poate fi sanatos pentru ochi.

Care alimente sunt sanatoase pentru ochi? Retina umana contine de aproximativ 1000 de ori mai multe carotenoide concentrate decat orice alta parte a corpului. Ochii nostri folosesc acesti pigmenti pentru a se proteja de daunele provocate de lumina soarelui. Carotenoidele (beta-carotenul, licopenul, luteina si zeaxantina) se gasesc in concentratii mai mari in legumele verzi. Galbenusul de ou este, de asemenea, o buna sursa de carotenoide. Retina are o predilectie si pentru acizii grasi omega-3 (care se gasesc in pestele gras), care protejeaza ochii de radiatiile UV.

Morcovii sunt buni pentru ochi?
Morcovii contin beta-caroten, care concureaza cu alte substante carotenoide pentru transportul moleculelor si poate impiedica transportul luteinei si zeaxantinei la nivelul retinei. Adultii nu proceseaza beta-carotenul precum copiii si un consum prea mare de morcovi poate sa nu fie benefic (mai ales pe masura ce inaintam in varsta).

Ar trebui sa luati suplimente nutritive pentru ochi?
Cea mai buna optiune este obtinerea carotenoidelor din alimente. Cu toate acestea, unii oameni (de exemplu, persoanele care iau anticoagulante) nu pot manca legume cu frunze verzi, deoarece acestea contin, de asemenea, vitamina K, care poate interfera cu medicamentele. Pentru cei care nu pot atinge un nivel optim de  carotenoide din alimente, suplimente pot fi benefice.

Care este legatura dintre obezitate si bolile cronice de ochi? In timp ce obezitatea este un factor de risc pentru diabet zaharat si acesta poate provoca boli de ochi, mai poate exista si o alta problema. Carotenoidele sunt liposolubile si sunt stocate in celulele grase, mai degraba decat sa ramana in fluxul de sange. Cand avem depozite mai mari de grasime, acestea pot "spala" carotenoidele pe care le consumam din legume, fara a le permite sa fie transportate la ochi. Unii cercetatori sugereaza ca persoanele obeze ar putea avea nevoie de cresterea aportului de carotenoide cu suplimente, in scopul de a preveni bolile de ochi. Pierderea in greutate este, de asemenea, o strategie importanta.

Comenteaza pe Forum MedLive.ro.

Redactia MedLive

In fiecare dimineata, vitMATINA va ofera sfaturi clare si concise pentru o viata sanatoasa si armonioasa.

Taguri Medlife: 

Comentarii

Sotia mea are de 4 ani o degenerare maculara.Pericolul,in timp,este pierderea vederii.Intreb:exista astazi un tratament adecvat pentru incetinirea fenomenului de pierdere a vederii?Trebuie sa mentionez ca a facut 4 injectii cu AVASTIN si in prezent are de la medici o serie de medicamente pe care le ia zilnic.Si totusi...

Am auzit ca APA ZEN este benefica in afectiuni ale vederii. Este buna apa alcalina ionizata pentru ochi?

Simplu...redu consumul de alimente astfel incat sa nu depasesti pe zi 1500 de calorii , asfel iti asiguri o pierdere lejera de cel putin 5 kg pe luna , consuma lichid si mai ales dormi suficient.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Stimularea metabolismului are un rol important in mentinerea unei vieti sanatoase si in atingerea greutatii dorite, dar rapiditatea cu care organismul arde calorii depinde de mai multi factori....
Produsele lactate aduc necesarul de calciu si vitamina D / Foto: Sxc.hu Conform unui studiu publicat de curand in jurnalul medical JAMA Neurology, nivelul scazut de vitamina D in cazul...