Publicat la: 
16/02/2018

diferente la nivelul activitatii cerebrale intre femei si barbati

Activitatea cerebrala difera in functie de sex, insa aceste diferente nu pot fi detectate vizual de ochiul antrenat al unui neurolog. In schimb, un program de deep learning si inteligenta artificiala poate arata deosebirile.

Un nou studiu realizat pe aceasta tema de catre cercetatorii de la Universitatea din Twente, Universitatea din Zurich si Research Institute Brainclinics: Applied Neuroscience din Nijmegen, si pulicat recent in jurnalul "Scientific Reports", arata cum difera activitatea cerebrala la femei si barbati prin interpretarea semnalelor electrice ale creierului, masurate prin intermediul encefalogramei, informeaza alphagalileo.org.

Creierul masculin si cel feminin difera atat din punct de vedere functional, cat si anatomic. EEG si electro-encelografia prin electrozi arata semnale electrice diferite, insa deosebirile nu au fost demostrate de cercetatori pana in prezent.

Pregatirea studiului si tehnologia de ultima generatie

Pentru a realiza acest studiu, cercetatorii au analizat un set de date de la peste 1300 de modele EEG care au fost introduse intr-un calculator ce utilizeaza cea mai recenta tehnologie intitulata retea neuronala convolutionara.

Este vorba despre o plasa neurala artificiala, conceputa din mai multe straturi, capabila sa identifice peste noua milioane de parametri.

Reteaua neuronala a fost initial pregatita sa citeasca 1000 de rezultate ale testelor EEG si sa identifice daca apartin subiectilor de sex masculin sau feminin.

Tehnologia a fost capabila sa identifice parametri in lipsa furnizarii caracteristicilor specifice diferentelor intre sexe, intrucat aceste date nu erau cunoscute in prealabil.

Dupa utilizarea studiilor initiale, cercetatorii au furnizat sistemului de retea neuronala convolutionara un set de EEG-uri, iar in 80% din cazuri sistemul a oferit raspunsul corect.

Testarea tehnologiei in interpretarea undelor cerebrale de tip beta

Urmatorul pas al studiului a constat in identificarea caracteristicilor specifice care fac diferenta intre reteaua neuronala a femeilor si cea a barbatilor.

Tehnologia a fost capabila sa identifice o gama de frecvente intre 20 si 25 Hz, ceea ce se traduce in ritmuri diferite de activitate cerebrala privitoare la cognitie si indeplinirea activitatilor ceare au un impact emotional pozitiv sau negativ asupra participantilor de ambele sexe.

Studiile de specialitate efectuate anterior pe aceasta tema au aratat ca femeile au simtul empatiei mai dezvoltat prin comparatie cu barbatii, ceea ce le face capabile sa indentifice in ceilalti mai multe emotii. Aceste constatari sunt evidentiate de studii prin intermediul diferentelor in activitatea undelor cerebrale de tip beta.

Dezvoltarea tratamentelor personalizate

Desi pare ca aceasta modalitate de a evalua diferentele de unde cerebrale dintre cele doua sexe are la baza un proces laborios, o intrebare cheie ar putea fi daca femeile si barbatii raspund diferit la tulburarile neurologice si psihiatrice.

Ca atare, cercetatorii sunt interesati cum ar putea utiliza aceasta tehnologie pentru ca, pe viitor, sa poata dezvolta tratamente specializate in functie de sex pentru o varietate de boli mintale.

Studiile anterioare care au utilizat testele EEG si tehnologia deep-learning au analizat activitatea cerebrala a subiectilor pe durata somnului, ca raspuns la fondul sonor muzical, dar si cu scopul de a identifica prezenta bolilor psihice.

Astfel, exista suficiente motive pentru a explora in continuare potentialul noilor tehnologii pentru a aprofunda cunostintele din domeniu si a dezvolta tratamente personalizate, sunt de parere cercetatorii.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 4D Expert, Neurologie

Toboc Patricia-Daniela,Medic Specialist
Medic Specialist
Danciu Florentina,Medic Primar
Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist...
  •  
  • 1 of 11

Articole similare

Ti-ai dorit vreodata sa poti vedea o operatie pe creier ca si cum ai fi in sala de operatie? Daca raspunsul este da, atunci acest film este pentru tine. Echipa de neurochirurgi de la The Royal London Hospital a publicat primul film VR 360, care arata un pacient supus unei interventii chirurgicale pentru a trata un anevrism cerebral care ii...
Nivelul prea ridicat sau prea scazut de magneziu in organism poate creste riscul aparitiei bolii Alzheimer si a altor tipuri de dementa, sunt de parere oamenii de stiinta olandezi in urma efectuarii unei cercetari ale carei rezultate au fost publicate recent in jurnalul de specialitate Neurology, informeaza webmd.com. Studiul, la au participat 9....
In 2016, intr-un spital din Lyon, un om a varsat o singura lacrima sub supravegherea unei camere infrarosii, care ii urmarea orice miscare sau actiune. Lacrima a alunecat pe obraz la 15 ani dupa ce tanarul a ajuns in coma in urma unui accident de masina care l-a lasat fara posibilitatea de a vorbi, de a se misca sau de a avea vreun semn de...
Prea mult timp petrecut in camere slab iluminate ar putea schimba structura neuronala si capacitatea de memorare, sunt de parere cercetatorii din domeniul neurostiintelor din cadrul Universitatii de Stat din Michigan. Acesta este primul studiu ce arata ca schimbarea luminozitatii ambientului duce la modificarea structurii neuronale a creierului,...
Activitatea cerebrala difera in functie de sex, insa aceste diferente nu pot fi detectate vizual de ochiul antrenat al unui neurolog. In schimb, un program de deep learning si inteligenta artificiala poate arata deosebirile. Un nou studiu realizat pe aceasta tema de catre cercetatorii de la Universitatea din Twente, Universitatea din Zurich si...