Publicat la: 
12/06/2019

Oamenii de stiinta au descoperit, printr-un nou studiu, ca nivelurile ridicate de grasime acumulata in jurul coapselor si abdomenului sunt asociate cu un risc crescut de cancer de prostata agresiv.

Descoperirile au fost publicate in ”CANCER”, o publicatie revizuita de Societatea Americana de Cancer. Acestea pot favoriza intelegerea relatiei dintre obezitate si cancerul de prostata pentru conceperea unor strategii noi de tratament.

Studiile anterioare sustin ca obezitatea este asociata cu un risc crescut de cancer de prostata agresiv si cu un prognostic nefavorabil dupa diagnosticare. De asemenea, se pare ca distributia specifica a grasimii in organism poate fi un factor important.

Pentru a se asigura ca dovezile sunt concludente, specialistii au analizat distributia grasimilor corporale utilizand ”masura de aur” a imaginilor tomografice computerizate si au evaluat riscul cancerului de prostata si al decesului in cazul a 1832 de barbati, care au fost monitorizati timp de 13 ani.

Pe parcursul acestui interval, 172 de barbati au dezvoltat cancer de prostata, iar 31 dintre ei au decedat din cauza bolii. Acumularea de grasimi in zone specifice, cum ar fi grasimea viscerala (la nivelul abdomenului, inconjurand organele) si grasimea subcutanata de pe coapse (chiar sub piele), a fost asociata cu un risc crescut de cancer de prostata agresiv si letal. Indicele de masa corporala si circumferinta taliei cu valori peste medie au fost, de asemenea, asociate cu riscuri mai mari in privinta cancerului de prostata.

Sunt necesare studii suplimentare pentru investigarea rolului distributiei grasimilor in dezvoltarea si progresia cancerului de prostata si in privinta modului in care schimbarile privind depozitele de grasime pot afecta in timp sanatatea pacientilor. In cele din urma, identificarea unor modele de distributie a grasimilor asociate cu un risc mare de cancer de prostata pot ajuta la elucidarea mecanismelor care leaga ovezitatea de bolile agresive. Doar in acest mod se pot concepe strategii si interventii.

Modificarile stilului de viata, dieta si exercitiile fizice care vizeaza pierderea grasimii pot reduce riscul cancerului de prostata.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Primar

Articole similare

Diagnosticarea cancerului de vezica urinara sau de rinichi poate fi intarziata daca femeile se trateaza deja in mod regulat pentru infectii recurente ale tractului urinar. Studiul sugereaza ca, atunci cand un pacient este predispus la infectii urinare frecvente presupune ca infectia a revenit, in loc sa ia in calcul cancerul si sa faca...
Dr. Doinita Gache / Foto: MedLive.ro Bolile cu transmitere sexuala afecteaza majoritatea populatiei intr-un moment sau altul al vietii. Acestea au de la forme simple, asimptomatice, ce trec de la sine in cateva luni, la forme ce prezinta simptomatologie benigna ori maligna. Practicile sexuale din zilele noastre au dus la transmiterea intregii...
Specialistii au descoperit, printr-un nou studiu pe soareci, ca acizii grasi Omega 3, care se gasesc cel mai adesea in uleiul de peste, ar putea suprima cresterea si raspandirea celulelor cancerului la san, potrivit sciencedaily.com. Studiul a fost condus de Saraswoti Khadge, de la Universitatea Nebraska, si a fost publicat in revista ”Clinical...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au descoperit un nou test de sange care ar putea detecta mult mai repede si mai eficient cancerul pulmonar. Constatarile au fost publicate in revista ”Disease Models and Mechanisms”. Testele preliminare au fost facute pe soareci si sugereaza ca un test de sange ar putea masura nivelurile circulante...
Un regim alimentar bogat in carne rosie reduce speranta de viata, crescand riscul de cancer si boli de inima, arata cel mai recent studiu al Facultatii de Medicina Harvard, citat de BBC. Cercetatorii au analizat date provenind de la peste 120.000 de persoane, intr-un interval de 28 de ani. Potrivit autorilor, inlocuirea carnii rosii cu peste, pui...