Publicat la: 
5/08/2011
Dr. Bianca Petcu, medic specialist ORL:

Dr. Bianca Petcu, medic specialist ORL / Foto: MedLive.ro

Febra fanului este una dintre expresiile pe care este posibil sa le auziti atunci cand este vorba despre rinita alergica. Desi afecteaza inclusiv adultii, rinita este cea mai frecventa boala alergica la copil, incidenta ei reala fiind subestimata. In momentul de fata, aproximativ una din trei persoane este alergica si se estimeaza ca, din anul 2020, una din doua persoane va deveni alergica. In ultima decada se observa o crestere a incidentei rinitei alergice, mai ales in tarile dezvoltate, explica dr. Bianca Petcu, medic specialist ORL, in cadrul unui interviu pentru MedLive.

Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro

Prin ce se caracterizeaza rinita alergica?

Dr. Bianca Petcu: Rinita alergica se caracterizeaza din punct de vedere morfologic prin inflamatia mucoasei nazale. In rinita alergica, manifestarile clinice sunt produse de raspunsul inflamator imun, dupa expunerea la alergeni specifici, mai frecvent la acarieni, mucegaiuri, polen, la par si scuama de la animalele de companie.

Cum se manifesta?

Dr. Bianca Petcu: Din punctul de vedere al simptomatologiei, rinita alergica se manifesta prin prezenta uneia sau a mai multor simptome precum rinoreea apoasa, prurit nazal, stranut si obstructie nazala. Aceste simptome rinologice sunt insotite de cele mai multe ori de anumite simptome minore: senzatia de plenitudine nazala, tulburari ale olfactiei, modificari oculare (prurit ocular, lacrimare, congestie conjunctivala), manifestari faringiene (prurit faringo-palatin), manifestari auriculare.

Ce factori de risc ne predispun la rinita alergica?

Dr. Bianca Petcu: Putem afirma cu certitudine ca orice element din viata noastra de zi cu zi, tot ce este sub soare, poate sa dea alergie. Sunt incriminati foarte frecvent factorii genetici. Nu sunt rare cazurile in care, intr-o familie, exista mai multi membri alergici. In acest caz nu este obligatoriu debutul cronologic. Parintele poate sa dezvolte manifestarile rinitei alergice dupa aparitia simptomelor la un copil. Intr-o familie cu parinti alergici, riscul aparitiei unei alergii la copil creste cu 40% in cazul in care unul dintre parinti este alergic si pana la 80% daca ambii parinti sunt alergici.

Exista anumiti factori de mediu care favorizeaza rinita alergica?

Dr. Bianca Petcu: Factorii de mediu sunt multipli si sunt reprezentati de alergeni inhalatori, alaturi de diversi iritanti. Printre alergenii inhalatori amintim polenurile, care sunt prezente in diferite perioade ale anului si variaza in functie de zona geografica si de clima. La noi in tara, perioadele de polenizare corespund lunilor martie si aprilie pentru polenul provenit de la diferite specii de arbori, lunile aprilie si august in cazul polenurilor de graminee, lunilor august si noiembrie pentru polenurile diferitelor buruieni.

Care sunt cei mai frecventi alergeni?

Dr. Bianca Petcu: Ambrozia este cel mai frecvent alergen. Praful de casa este principala cauza a alergiilor de interior. In praful de casa, principalii alergeni sunt acarienii. Despre mucegaiuri se stie ca traiesc in zonele cu umiditate crescuta. Sunt mucegaiuri care apar pe perioada verii, dar si pe perioada iernii. Animalele de companie produc si ele frecvent alergii.

Ce animale produc mai frecvent alergii?

Dr. Bianca Petcu: Pisica, dar si parul cainelui, al hamsterului, al iepurelui.

Mai exista si alte tipuri de alergeni sau de iritanti care sa provoace rinita alergica?

Dr. Bianca Petcu: Da, alergenii digestivi. Acestia pot fi reprezentati de conservanti, de alcool, legume, fructe, mai frecvent kiwi, capsunile, fragii. Agentii iritanti pot fi diferitele substante din interior: parfumuri, insecticide.

Cum poate fi diagnosticata rinita alergica?

Dr. Bianca Petcu: Diagnosticul de rinita alergica se pune pe baza anamnezei alergologice minutioase (antecedentele din copilarie, antecedente familiale specifice, expunerea la alergeni, conditiile de mediu, instalarea, frecventa, severitatea si duritatea simptomatologiei), pe simptomele rinologice, pe examenul clinic ORL si pe examenele de laborator.

La sugari si la copilul mic, rinita alergica este dificil de diagnosticat si produce adeseori o simptomatologie zgomotoasa.

Cum poate fi tratata rinita alergica?

Dr. Bianca Petcu: Tratamentul are ca obiective ameliorarea simptomatologiei cat mai rapid si pe o perioada cat mai lunga de timp, evitarea expunerii la alergeni si conservarea unei functii nazale normale. Se utilizeaza spalaturile nazale cu solutii saline, care se pot folosi de trei ori pe zi, corticosteroizi intranazali, medicatie antihistaminica, medicatie inhibitoare a leucotrienelor, corticoterapia injectabila. In cazul in care simptomatologia nu cedeaza la administrarea medicamentatiei, se poate efectua tratamentul cornetelor inferioare cu radiofrecventa, care aduce un beneficiu prin largirea calibrului foselor nazale.

Cum se clasifica rinita alergica?

1. Dupa durata simptomelor:

  • rinita alergica intermitenta (apare atunci cand simptomele sunt prezente mai putin de patru zile intr-o saptamana sau mai putin de patru saptamani consecutiv);
  • rinita alergica persistenta (apare cand simptomele sunt prezente mai mult de patru zile intr-o saptamana si mai mult de patru saptamani consecutiv).

2. Dupa severitatea simptomelor:

  • rinita alergica moderata sau severa (sunt prezente simptome precum afectarea somnului, a calitatii vietii si activitatii zilnice);
  • rinita alergica usoara (niciunul din urmatoarele simptome nu sunt prezente: afectarea somnului, afectarea calitatii vietii, afectarea activitatii zilnice, afectarea activitatii din timpul liber sau a celei scolare, in cazul copiilor).

Un interviu realizat de Emma Olaru si Remus Puscariu la MedLife Timisoara

Redactor: Cristina Bobe

Specialitate: 
Medic: 
Comentarii

dar sigur nu este de vina poluarea din Bucuresti care depaseste oficial de 3 ori normele .

Si eu am rinita alergica sezoniera si eram satula de pastile, pana cand am descoperit un tratament natural sub forma de crema. Mi se pare genial pentru ca ma dau cu acea crema la nas inainte sa interactinez cu factorul alergen si nu mai am probleme. Am descoperit-o de curand pe site-ul Longeviv ...Hay Max se numeste crema. Ar trebui sa i se faca mai multa reclama ca sa afle lumea de ea.

Pagini

Echipa medicala MedLife - ORL

Medic primar
Ciolac Gabriela
Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 27

Articole similare

E usor sa iti faci prieteni la orice varsta / Foto: PhotoXpress Multi parinti cu un singur copil isi fac griji cu privire la capacitatea acestuia de a socializa, in lipsa fratilor si a surorilor. Specialistii spun insa ca nu exista motive de ingrijorare. Un studiu realizat in Statele Unite si citat de BBC, la care au participat mai mult de 13....
Simona Halep, jucatoare de tenis, dupa mamoplastia de reductie / Foto: Reuters Intr-o epoca in care numeroase femei isi doresc un bust proeminent si recurg la implanturi mamare, o categorie aparte se confrunta cu probleme serioase de sanatate cauzate de sanii prea mari: dureri de spate, dureri musculare, deformarea coloanei prin tinuta incorecta...
Acupunctura se bazeaza pe restabilirea unui echilibru in organism, astfel ca nu exista o categorie anume de patologii in care acupunctura sa nu poata veni de adjuvant, alaturi insa de tratamentele alopate, a explicat Dr. Nadina Liculescu, medic primar recuperare medicala, intr-un interviu video. Vezi in material raspunsurile medicului la...
Cum puteti deveni o persoana matinala? / Foto: MorgueFile.com Nu e de mirare ca ni se intampla sa nu ne putem da jos din pat, cel putin in unele dimineti. Conform unor statistici efectuate recent de catre Organizatia Americana National Sleep Foundation, aproximativ 60% din populatia Statelor Unite ale Americii resimte oboseala si ameteala...
Intr-un studiu celebru din 1972, oamenii de stiinta au oferit copiilor posibilitatea de a alege intre o singura bezea, primita in acel moment sau doua bezele, primite dupa 15 minute. Cercetarea a aratat ca cei care au asteptat au avut rezultate mai mari la teste in anii urmatori. Abilitatea de a amana satisfactiile are legatura si cu...