Publicat la: 
8/11/2018

durere de spate

Specialistii de la ”Boston Medical Center” au descoperit, printr-un nou studiu, ca durerea de spate frecventa si persistenta este asociata cu moartea prematura, in cazul femeilor varstnice, potrivit eurekalert.org.

Studiul a inclus 8000 de femei, care au fost urmarite timp de 14 ani. Dupa ce oamenii de stiinta au controlat factorii importanti din punct de vedere al sanatatii, dar si sociodemografic, au observat ca femeile care au raportat dureri de spate persistente au avut un risc de deces cu 24% mai mare, comparativ cu cele care nu au avut dureri de spate. Studiul a fost publicat in revista ”General Internal Medicine”, fiind primul care masoara impactul durerii persistente de spate asupra mortalitatii.

Durerile de spate sunt cauza principala a dizabilitatii la nivel mondial, iar femeile cu varsta cuprinsa intre 40 si 80 de ani sunt cele mai expuse. De asemenea, femeile raporteaza dureri de spate mai frecvente, comparativ cu barbatii.

”Studiul nostru este primul care masoara dizabilitatea din urma durerilor de spate, ceea ce ne-a permis sa facem o analiza a durerii care persista in timp si a ratelor de invaliditate. Astfel, se poate explica asocierea dintre durerile de spate si mortalitate. O gestionare mai buna a durerii de spate pe intreaga durata a vietii ar putea preveni handicapul si ar putea imbuntataii calitatea si extinderea vietii”, spune Eric Roseen, autorul principal al studiului, de la ”Boston Medical Center”.

Cercetatorii au masurat intensitatea durerilor de spate periodic. In cel de-al patrulea an, participantii au fost intrebati daca isi desfasoara normal activitatile zilnice. S-a observat o dizabilitate, care explica asocierea cu mortalitatea. Participantii au intampinat dificultati in activitatile zilnice de baza, precum deplasarea pe distante scurte sau pregatirea mesei. De asemenea, s-a inregistrat si o performanta mai lenta, de exemplu in viteza de deplasare. Din numarul total de 8.321 de femei care au participat la studiu, 56% au murit pe parcursul celor 14 ani de urmarire. Dintre acestea, 65,8% au raportat ca sufera de dureri severe de spate.

”Durerea de spate poate afecta direct activitatile zilnice, iar adultii in varsta tind sa le evite in mod necorespunzator din cauza fricii de vatamare sau de agravare a simptomelor. Fiind aflati in aceasta imposibilitate de a-si trai viata, se poate inregistra o crestere in greutate si divserse probleme de sanatate, care duc la deces”, concluzioneaza Roseen.

Sursa: www.eurekalert.org

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Aproximativ trei din cinci barbati aflati la o varsta inaintata sufera de mici fracturi asociate osteoporozei, arata un nou studiu publicat in revista de specialitate Journal of Bone and Mineral...
Specialistii de la ”Boston Medical Center” au descoperit, printr-un nou studiu, ca durerea de spate frecventa si persistenta este asociata cu moartea prematura, in cazul femeilor varstnice, potrivit...