Publicat la: 
11/06/2020

Ecografia in general este o metoda imagistica neinvaziva de investigare a structurilor corpului uman cu ajutorul ultrasunetelor cu frecventa înalta. Ultrasunetele sunt emise prin vibratia unui cristal piezoelectric situat la nivelul sondei ecografului (transductor) si transmise catre structurile corpului uman pe care le traverseaza si din care sunt reflectate înapoi catre sonda.

Fasciculele ultrasonice reflectate sunt preluate de catre transductor si prelucrate într-un computer astfel încat redau imagini ale structurilor traversate care se pot vizualiza pe ecranul aparatului. În timpul sarcinii ecografia este foarte importanta pentru ca furnizeaza informatii esentiale despre fat, placenta, cordon ombilical, lichid amniotic, col uterin, uter, ovare etc.

Ecografia de sarcina ofera mari avantaje care o situeaza pe primul loc în topul investigatiilor de screening in sarcina. Practic ofera informatii importante despre sarcina, care altfel nu ar putea fi obtinute.

Avantajele ecografiei in sarcina

este neinvaziva;

nu are efecte adverse demonstrate la examinarile de rutina (nici pentru mama nici pentru fat);

are precizie mare de diagnostic;

se poate repeta de cate ori este nevoie;

nu este dureroasa;

Cum te pregatesti pentru ecografia de sarcina

Este posibil ca medicul sau asistenta sa te roage sa bei o anumita cantitate de lichid sau de apa si sa eviti sa mergi la toaleta inainte de o ecografie fetala, in functie si de tipul de ecografie. Atunci cand iti faci o programare pentru ecografia in sarcina, intreaba care sunt regulile pe care trebuie sa le respecti in aceasta privinta, daca trebuie sa ai vezica plina in momentul efectuarii ecografiei, cate pahare cu apa trebuie sa bei etc. Daca urmeaza sa ai o ecografie transabdominala, trebuie sa ai in vedere, pentru confortul tau, sa porti haine mai largi, astfel incat sa iti poti expune mai usor abdomenul.

Ecografii in sarcina/Cate ecografii efectuam in timpul sarcinii?

Prima ecografie este recomandata a se efectua la  7 saptamani de sarcina pentru confirmarea sarcinii (se mai numeste si ecografie confirmare sarcina), excluderea unei sarcini ectopice sau molare, se confirma prezenta ritmului cardiac si masoara distanta crestet-coccis pentru stabilirea varstei gestationale si a datei probabile a nasterii pentru fat. Aceasta ecografie din primul trimestru poate stabili data probabila a nasterii si poate identifica sarcinile multiple.Aceasta prima ecografie este transvaginala.

A doua ecografie se efectueaza  in  saptamanile 11-13 saptamani+6 zile, necesara pentru aprecierea riscului de anomalii cromozomiale si pentru a verifica prezenta oricaror malformatii congenitale, intrucat fatul este destul de mare pentru o evaluare atenta a anatomiei fetale (de aceea se numeste si ecografie morfologica); sarcina multipla este diagnosticata cu precizie (inclusiv „zigozitatea” fetilor) si tot acum sunt evaluati parametrii de crestere ai fatului, se determina pozitia placentei si sexul bebelusului. In cazul in care sunt suspectate anumite anomalii, se vor recomanda si alte investigatii.

A treia ecografie, ecografia din saptamana 22 - ecografia de morfologie fetala (dezvoltarea fatului este considerata incheiata si acesta este cea mai importanta ecografie in care se analizeza toate organele). Ultimul element anatomic care isi incheie dezvoltarea este creierul fatului, care se petrece in aceasta perioada. La acest moment al sarcinii putem sa evaluam foarte corect anatomia fetala, din cap pana in talpi. Se masoara elementele anatomice ca sa stim ca se incadreaza in parametrii normali de crestere si dezvoltare. Avem o evaluare a functiei placentare, prin examinarea Doppler a circulatiei. Evaluam cantitatea de lichid amniotic si inca o data, lungimea colului uterin. Ecografia de la 22 de saptamani poate fi realizata in mod 2D (aceasta ofera medicilor cele mai multe detalii legate de anatomia fetala), 3D sau 4D (acestea au mai putina valoare diagnostica pentru anomaliile fetale structurale dar ofera imagini mult mai clare). 

Avantajele ecografie morfofetale:

Estimeaza varsta fatului (varsta gestationala) cu o eroare de una-doua saptamani.

Examineaza inima fatului, dar si celelalte organe si partile corpului (fata, mainile, picioarele, etc).

Aceasta investigatie poate depista diverse malformatii si defecte la nastere.

Sunt examinate placenta si cordonul ombilical.

Acum poti afla cu certitudine sexul fatului, daca îti doresti acest lucru.

Rezultatul ecografiei se elibereaza pe loc;

A patra ecografie este ecografia de la 32 de saptamani. Este necesara pentru ca exista riscul ca dupa 26 de saptamani sa mai apara anomalii fetale cu debut tardiv. Inca o data se evalueaza cantitatea de lichid amniotic, circulatia la nivel fetal (aflam detalii si despre circulatia intracerebrala), detalii despre localizarea placentara si lungimea colului uterin. 

Medicul va urmari in timpul efectuarii ecografiei de trimestrul al treilea gradul de maturizare al plamanilor fatului. Acestia sunt dezvoltati, desi nu inca pe deplin maturizati. Un copil nascut in aceasta perioada va fi, de obicei, sanatos insa ar putea avea nevoie de un mic ajutor artificial pentru respiratie. In aceasta perioada pot fi identificate si o serie de anomalii ale sistemului nervos central si musculoscheletal.

A cincea ecografie  se efectueaza la varsta de gestatie de 37 de saptamani. La acesata varsta se examineaza fatul si se afla o greutate aproximativa pentru nastere, cantitatea de lichid amniotic si cel mai important, starea de bine a fatului. Raportul dintre circulatia prin artera cerebrala medie si circulatia ombilicala ne spune daca fatul poate sa se nasca natural sau trebuie ajutat printr-o operatie cezariana. In ultimii ani, la toate aceste evaluari ecografice si masuratori obiective, s-a adugat si scorul bio-fizic fetal. Aici se evalueaza dezvoltarea neurologica a fatului. In cadrul acestei ecografii se va masura si cantitatea de lichid amniotic din burtica mamicii. Acesta este un parametru important care poate semnala posibile probleme.

Daca sarcina trece de 40 de saptamani si pacienta nu a nascut, se recomanda o noua ecografie la varsta de gestatie de 41 de saptamani. 

Ecografia ne transmite informatii despre starea de bine a fatului si daca este nevoie ca medicii sa il scoata prin intermediul unei operatii cezariene sau fatul se simte bine si poate sa mai ramana sa astepte travaliul declansat natural. In general, in functie de starea gravidei medicul poate recomanda sau nu si alte ecografii.

In cadrul ecografiilor de sarcina trebuie mentionata si ecografia Doppler, care se poate face de doua ori in timpul sarcinii, odata cu ecografiile din primul si al doilea trimestru. Si aceasta foloseste ultrasunete, insa ajuta la investigarea sistemului vascular, arterial si venos. 

Rezultatele ecografiilor de sarcina depind, in mare masura de urmatorii factori:

pozitia fatului;

aparatura performanta;

priceperea medicului;

cantitatea de lichid amniotic;

gradul de obezitatea al mamei; 

In general ecografiile nu dauneaza sarcinii. Insa medici recomanda ca acestea sa fie facute doar atunci cand este necesar. Exceptii pot fi situatiile in care pozitia copilului nu a permis aflarea informatiilor in momentul unei anumite ecografii, caz in care aceasta se poate repeta.

Ecografiile in sarcina sunt recomandate de medicul ginecolog/obstretician. Medicul curant va cunoaste cel mai bine situatia si evolutia sarcinii si el este in masura sa va recomande cate ecografii trebuie sa efectuati in sarcina si tipul de ecografii pe care trebuie sa le efectuati. Daca exista neclaritati legate de estimarea varstei sarcinii, localizarea placentei sau posibile complicatii, atunci medicul obstetrician ar putea sa recomande mai multe examinari ecografice pentru a se asigura ca totul decurge normal.

Ce se intampla in timpul ecografiei in sarcina?

In general, in timpul ecografiei fetale transabdominale, veti fi intinsa pe un pat special si isi expune abdomenul. Medicul sau tehnicianul va aplica un gel special pe burta pacientei, care va imbunatati patrunderea undelor sonore si va elimina aerul dintre piele si transductor. Medicul va misca transductorul inainte si inapoi pe suprafata abdomenului, iar undele sonore care se "lovesc" de oase si de alte tesuturi vor fi transformate in imagini care vor aparea pe un monitor.

Medicul va masura si va evalua anatomia bebelusului. El va printa sau va stoca pe DVD anumite imagini, pentru a retine, astfel, informatiile importante. Gravida va primi cateva cópii ale unor imagini obtinute la ecografie. La sfarsitul ecografiei, rezultatele acesteia sunt explicate familiei si, daca este nevoie, medicul va da cateva recomandari viitorilor parinti in ceea ce priveste monitorizarea ulterioara a bebelusului.

Ce simte bebelusul in timpul ecografiei

Auzul fatului in acest moment este suficient de dezlvoltat si astfel bebelusul poate auzi vocea ta, a partenerului tau si a medicului daca vorbiti. Datorita tehnologiei bazata pe ultrasunete, ecografia nu are efecte adverse asupra organismului gravidei sau a fatului.Din contra, ecografia 4D iti ofera sansa de a observa in timp real reactia copilului, ca raspuns la un zgomot puternic. Acum poti vedea, de asemenea, ochii copilului cum se misca.

 

Alte materiale utile:

Introspectie in viata intrauterina: PSNX  https://www.youtube.com/watch?v=K7kaw40pPYw

Detalii ecografie UTSW Med  https://www.youtube.com/watch?v=yysllCFyfus

Sarcina pe saptamani vazuta la ecograf  Pregnancychat.com

https://www.youtube.com/watch?v=WH9ZJu4wRUE&t=76s

 

Scrieti mai jos intrebarea dvs.Reveniti miercuri dupa ora 10 pentru a primi raspunsul!

Articole similare

Cercetatorii se contrazic in privinta varstei de la care femeile ar trebui sa inceapa screeningul tesutului mamar. Daca in anul 2009 un grup de experti al Guvernului american (U.S. Preventive Service Task Force) publica un document prin care recomanda varsta de 50 de ani ca perioada la care ar trebui inceputa monitorizarea starii de sanatate a...
Autor: Dr. Boja Ramona, Medic primar imagistica medicala, MedLife Cluj RMN inseamna Rezonanta Magnetica Nucleara si, mai nou, este cunoscuta sub denumirea de Imagistica prin Rezonanta Magnetica. Este o metoda de investigatie paraclinica ce aduce informatii semnificative anatomice (adica structura regiunii examinate), dar si unele informatii...