Publicat la: 
6/11/2017

Efectele consumului de bauturi racoritoare dulci

Consumul frecvent de bauturi racoritoare ce contin zahar contribuie la dezvoltarea diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale si a altor probleme de sanatate, potrivit unei analize a studiilor epidemiologice publicate in revista de specialitate "The Journal of the Endocrine Society", noteaza sciencedaily.com.

In analiza lor, cercetatorii constata prezenta unei asocieri intre consumul de bauturi racoritoare indulcite si declansarea sondromului metabolic - un grup de factori de risc ce indica predispozitia pentru dezvoltarea bolilor de inima, a accidentului vascular cerebral si diabetului.

Factorii de risc includ obezitatea abdominala, nivelul ridicat de trigliceride, cresterea tensiunii arteriale, cresterea nivelului de glucoza din sange si scaderea nivelului de lipoproteine din sange, cunoscute ca grasimi bune.

Afectiunile cardiometabolice, responsabile pentru decesul a 19 milioane de oameni anual

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca afectiunile cardiometabolice, precum sindromul metabolic si diabetul zaharat, sunt responsabile pentru decesul a 19 milioane de oameni in intreaga lume, anual.

"Consumul de bauturi racoritoare indulcite creste in mod constant in randul persoanelor de toate varstele din intreaga lume. Analiza noastra arata ca majoritatea studiilor epidemiologice sugereaza ca aceste bauturi contribuie la debutul sindromului metabolic, diabetului si hipertensiunii arteriale," declara autorul principal al analizei, Dr. Faadiel Essop, cercetator in cadrul Stellenbosch University din Africa de Sud.

Autorii au analizat 36 de studii realizate pe tema efectelor cardiometabolice ale consumului de bauturi indulcite cu zahar in ultimul deceniu. Intrucat unele studii au avut rezultate contradictorii privind relatia dintre consumul acestor bauturi si starea de sanatate, cercetatorii au evaluat critic datele studiilor pentru a ajunge la rezultate mai ferme.

Desi au existat cateva studii ce au ajuns la rezultate neutre, majoritatea cercetarilor au sustinut legatura dintre consumul de bauturi racoritoare indulcite cu zahar si riscul dezvoltarii sindromului metabolic.

La majoritatea studiilor au participat persoane ce obisnuiau sa consume mai mult de cinci bauturi racoritoare pe saptamana.

Cercetarile au aratat ca numai doua portii de bauturi racoritoare indulcite cu zahar consumate pe saptamana au fost asociate cu un risc crescut de declansare a diabetului de tip II, iar consumul unei singure portii de suc pe zi a fost asociat cresterii tensiunii arteriale in randul participantilor.

"Constatarile noastre demonstreaza ca exista o nevoie clara de a educa publicul cu privire la efectele daunatoare ale consumului de bauturi racoritoare ce contin zahar," declara Dr. Essop.

"Intelegerea noastra cu privire la acest subiect deschide drumul unor cercetari suplimentare ce clarifica modul in care astfel de bauturi ne afecteaza sanatatea. Observam care sunt limitarile cercetarilor efectuate pana in prezent pe aceasta tema, dar si necesitatea efectuarii unor studii pe termen lung si a dezvoltarii de noi metode standardizate de cercetare," conchide acesta.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Pantea Ileana-Iuliana,Diabet medic specialist
Diabet medic...
Bosoanca Steluta,Doctor
Medic Specialist
Medic Specialist
Popescu Valceanu Horatiu,Medic Specialist, Doctor in Medicina
Medic Specialist...

Articole similare

Paiul - o modalitate de a inghiti aer / Foto: Photoxpress Nu numai ce mancam ne afecteaza in mod direct, ci si modul in care mancam. Ideal ar fi sa acordam mesei putin din timpul nostru si s-o facem intr-un mod cat mai linistit. Alimentele trebuie mestecate cat mai bine, ajutand astfel stomacul sa aiba o digestie mai rapida si mai buna....
Cercetatorii vor sa dezlege acest mister printr-un nou studiu, isi propun sa descopere ce ne determina, la nivelul creierului, sa mancam chiar si dupa ce avem senzatia ca suntem plini. Se pare ca exista doua grupuri mici de celule, care se lupta pentru a detine controlul asupra comportamentului nostru cand vine vorba de hranire. Un grup este...
Femeile nu sunt nerabdatoare sa ajunga la menopauza, dar nici nu au cum sa evite aceasta etapa. Un nou studiu britanic arata ca menopauza ar putea fi macar intarziata prin alimentatie, conform sciencedaily.com. O dieta bazata pe legume si peste poate fi raspunsul cautat de femei. In acelasi timp, sunt atentionate sa evite carbohidratii, cum ar fi...
Carnatii, sunca, baconul si celelalte mezeluri cresc, cel mai probabil, riscul de deces in randul tinerilor, arata un studiu realizat pe 500.000 de oameni din 10 state europene. Consumul frecvent de carne procesata a fost legat de afectiuni cardiovasculare, cancer si moarte timpurie. Cercetatorii, care au publicat concluziile in revista de...
O dieta sanatoasa si un stil de viata activ sunt armele cele mai eficiente impotriva declansarii bolilor cardiovasculare. Expertii sunt de parere ca putem reduce riscul dezvoltarii acestor probleme de sanatate prin imbunatatirea stilului de viata, ce presupune, in primul rand, adoptarea unei diete alimentare sanatoase. Reguli alimentare de baza...