Publicat la: 
6/11/2017

Efectele consumului de bauturi racoritoare dulci

Consumul frecvent de bauturi racoritoare ce contin zahar contribuie la dezvoltarea diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale si a altor probleme de sanatate, potrivit unei analize a studiilor epidemiologice publicate in revista de specialitate "The Journal of the Endocrine Society", noteaza sciencedaily.com.

In analiza lor, cercetatorii constata prezenta unei asocieri intre consumul de bauturi racoritoare indulcite si declansarea sondromului metabolic - un grup de factori de risc ce indica predispozitia pentru dezvoltarea bolilor de inima, a accidentului vascular cerebral si diabetului.

Factorii de risc includ obezitatea abdominala, nivelul ridicat de trigliceride, cresterea tensiunii arteriale, cresterea nivelului de glucoza din sange si scaderea nivelului de lipoproteine din sange, cunoscute ca grasimi bune.

Afectiunile cardiometabolice, responsabile pentru decesul a 19 milioane de oameni anual

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca afectiunile cardiometabolice, precum sindromul metabolic si diabetul zaharat, sunt responsabile pentru decesul a 19 milioane de oameni in intreaga lume, anual.

"Consumul de bauturi racoritoare indulcite creste in mod constant in randul persoanelor de toate varstele din intreaga lume. Analiza noastra arata ca majoritatea studiilor epidemiologice sugereaza ca aceste bauturi contribuie la debutul sindromului metabolic, diabetului si hipertensiunii arteriale," declara autorul principal al analizei, Dr. Faadiel Essop, cercetator in cadrul Stellenbosch University din Africa de Sud.

Autorii au analizat 36 de studii realizate pe tema efectelor cardiometabolice ale consumului de bauturi indulcite cu zahar in ultimul deceniu. Intrucat unele studii au avut rezultate contradictorii privind relatia dintre consumul acestor bauturi si starea de sanatate, cercetatorii au evaluat critic datele studiilor pentru a ajunge la rezultate mai ferme.

Desi au existat cateva studii ce au ajuns la rezultate neutre, majoritatea cercetarilor au sustinut legatura dintre consumul de bauturi racoritoare indulcite cu zahar si riscul dezvoltarii sindromului metabolic.

La majoritatea studiilor au participat persoane ce obisnuiau sa consume mai mult de cinci bauturi racoritoare pe saptamana.

Cercetarile au aratat ca numai doua portii de bauturi racoritoare indulcite cu zahar consumate pe saptamana au fost asociate cu un risc crescut de declansare a diabetului de tip II, iar consumul unei singure portii de suc pe zi a fost asociat cresterii tensiunii arteriale in randul participantilor.

"Constatarile noastre demonstreaza ca exista o nevoie clara de a educa publicul cu privire la efectele daunatoare ale consumului de bauturi racoritoare ce contin zahar," declara Dr. Essop.

"Intelegerea noastra cu privire la acest subiect deschide drumul unor cercetari suplimentare ce clarifica modul in care astfel de bauturi ne afecteaza sanatatea. Observam care sunt limitarile cercetarilor efectuate pana in prezent pe aceasta tema, dar si necesitatea efectuarii unor studii pe termen lung si a dezvoltarii de noi metode standardizate de cercetare," conchide acesta.

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Medicina generala

Medic Specialist
Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist
As. Universitar...
Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Toata lumea isi doreste o piele neteda si radianta si chiar daca nu exista o formula magica pentru a atinge acest obiectiv, alimentele, impreuna cu un stil de viata sanatos, pot ajuta la incetinirea procesului de imbatranire. Exista sapte alimente cunoscute pentru capacitatea lor de a furniza substante nutritive, care pot ajuta la pastrarea unui...
Siropul de porumb, un indulcitor des utilizat/ Foto: Dreamstime.com E peste tot: in anumite tipuri de paine, in paste, in bomboane, in sucuri, in hrana copiilor. Producatorii stiu de ce. Mancam si bem, dar nu ne simtim satui. Nu noi ne-am schimbat in ultimele decenii, si nici pofta noastra alimentara. De ce il adauga producatorii si de...
Diagnosticul de diabet zaharat la copil sau adolescent impune schimbari majore de stil de viata atat pentru el, cat si pentru familie. Ce provocari apar in ingrijirea copilului cu diabet si cum le raspund parintii, alaturi de echipa medicala, ne spune dr. Mihaela Mihu, medic pediatru cu supraspecializare in diabet si nutritie la copii,...
Consumul frecvent de bauturi racoritoare ce contin zahar contribuie la dezvoltarea diabetului zaharat, a hipertensiunii arteriale si a altor probleme de sanatate, potrivit unei analize a studiilor epidemiologice publicate in revista de specialitate "The Journal of the Endocrine Society", noteaza sciencedaily.com. In analiza lor, cercetatorii...
Usturoiul si sanatatea / Foto: Photoxpress.com Usturoiul nu este cunoscut doar pentru mirosul neplacut ci si pentru calitatile medicinale. Valoarea pe care planta o are in bucatarie, de a da savoare mancarurilor, este egalata de efectele pozitive asupra organismului. Cateii proaspeti de usturoi sau suplimente facute din acestea sunt folositi...