Endocrinologie Andrologie

Statistici

- Studiile conduse in ultimii ani de Academia Europeana de Andrologie arata ca populatia masculina a Europei nu adera la controale regulate la specialist (endocrinolog, androlog) din rusine sau teama, desi, dupa implinirea varstei de 18 ani, acestia ar trebui sa mearga anual la un control de specialitate. Astfel, barbatii ajung sa trateaza probleme de sanatate grave (infertilitatea, disfunctiile erectile, inflamatii sau afectiuni ale aparatului reproducator masculin) mult prea tarziu si cu rezultate slabe, tocmai pentru ca evita sa solicite ajutorul medicului specialist.

- In timpul evaluarilor initiale ale unui cuplu, o analiza a spermei si o examinare andrologica amanuntita sunt la fel de esentiale ca si starea de fertilitate a femeii. Studiile au aratat ca un factor de fertilitate masculin moderat pana la grav poate fi demonstrat la 30% pana la 50% dintre cuplurile care se confrunta cu probleme de fertilitate.

- Uneori nu se gaseste nicio cauza pentru problemele de sterilitate masculine. In multe dintre aceste cazuri, problema sterilitatii poate fi corectata, cel putin partial. Exemple sunt varicocelele, prostatita cronica sau tulburarile hormonale.

Ce este endrocrinologia-andrologia?

Endocrinologia este studiul sistemului endocrin sau al sistemului hormonal, multe probleme de fertilitate fiind cauzate de dezechilibre hormonale. Aceasta disciplina implica in principal hormonii care determina in mod direct starea si functionarea organelor sexuale.

Andrologie este mai mult sau mai putin omologul medicinei reproductive feminine, in sensul ca andrologia este ramura medicinei care se ocupa cu organele sexuale masculine, functionarea acestora si posibile tulburari.

Serviciul de endocrinologie si andrologie se ocupa cu diagnosticarea si tratarea principalelor disfunctii endocrine implicate in patogeneza infertilitatii, cum ar fi urmatoarele boli:

- hipogonadism masculin;

- disfunctii sexuale masculine;

- azoospermia.

Ce teste fac medicii specializati in endocrinologie-andrologie?

- Ultrasunete tiroidiene;

- Teste pentru masurarea hormonilor din sange;

- Ecografie testiculara;

- Analiza materialului seminal;

- Procesarea spermatozoizilor pentru tehnologia de reproducere asistata, procese precum fertilizarea in vitro utilizate pentru realizarea sarcinii;

- Analiza semen post-vasectomie pentru a confirma infertilitatea clinica;

- Evaluarile biopsiei testiculare;

- Crioprezervarea spermei - congelarea si stocarea spermatozoizilor pentru fertilizarea in-vitro.

Cand e nevoie sa mergeti la un specialist in endocrionologie-andrologie?

Veti fi indrumat catre un astfel de specialist daca se supecteaza ca o cauza a infertilitatii masculine este legata de o problema endocrina.

 

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.

Sună acum