Publicat la: 
29/06/2015

Empatia este o parte importantă în viața oamenilor și, cu toate acestea, este foarte ușor să pierdem din vedere sentimentele altora, însă, conform unui studiu recent din domeniul neuroștiințelor, oricine poate învăța să dezvolte și să folosească potențialul empatic, informează BBC.

Noile cercetări din domeniul neuroștiințelor arată că aproximativ 98% dintre oameni au abilități empatice, excepție făcând persoanele sociopate, însă nu toate persoanele știu să folosească acest potențial.

Diferențe la nivelul empatic între persoane sunt întâlnite în orice tip de relație, însă vestea bună este că empatia poate fi deprinsă la fel cum putem învăța să mergem pe bicicletă sau să conducem o mașină. Așadar, cum pot fi îmbunătățite capacitățile empatice?

În acest sens, neuropsihologul Simon Baron-Cohen a conceput un test prin intermediul căruia se poate stabili nivelul de empatie pe care îl are o persoană. Testul constă în afișarea unor imagini ce reprezintă 36 de perechi de ochi, cu priviri diferite, cărora subiectul trebuie să le asocieze unul dintre următoarele cuvinte ce descriu diferite stări: gelozie, aroganță, spaimă sau ură. Scorul mediu pe care majoritatea oamenilor îl obțin este de 26 de puncte, iar acest lucru arată că oamenii reușesc să citească vizual emoțiile celorlalți, deși sunt departe de a își exploata în totalitate potențialul empatic.

Pentru îmbunătățirea abilităților empatice există trei strategii simple și eficiente care ne pot ajuta să ne folosim potențialul empatic pe care îl avem în stare latentă la nivel neuronal.

Primul dintre acestea se referă obiceiul de a îi asculta pe cei din jur cu atenție, fără a îi întrerupe și a reflecta asupra a ceea ce spun, pentru a le înțelege perspectiva și a le arăta că sunt ascultați cu atenție.

Marshall Rosenberg, psiholog și fondator al unei organizații pentru comunicarea non-violentă, susține că ascultarea cu atenție a interlocutorului poate avea un impact major în rezolvarea situațiilor conflictuale. Dacă fiecare persoana ar asculta cu atenție și ar repeta ceea ce spune interlocutorul său înainte de a da un răspuns, 50% din situațiile conflictuale ar fi rezolvate, fie că este vorba despre relațiile profesionale sau personale, susține Rosenberg.

O altă strategie pentru dezvoltarea abilităților empatice se referă la observarea cu atenție a tuturor persoanelor cu care intrăm în contact în rutina de zi cu zi, pentru conștiențizarea tuturor aspectelor vieții. Spre exemplu, atunci când savurăm cafeaua de dimineață, ne putem gândi la persoana care a cules boabele de cafea, ori când ne îmbrăcăm, ne putem gândi la croitorul care a conceput hainele.

A treia practică se referă la felul în care privim oamenii necunoscuti și propune depășirea prejudecăților pe care le avem despre ceilalți pornind de la aspect, cultură sau rasă. În acest sens, este vorba despre a recâștiga curiozitatea pe care o aveam atunci când eram mici, dar pe care societatea a suprimat-o, construind tipologii în funcție de care am fost obișnuiți să îi judecăm pe cei din jur.

G.T.

Taguri Medlife: 

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

  Fundita roz simbolul luptei impotriva cancerului la san / Foto: Captura Youtube Cand se gandesc la afectiuni ale sanilor, cele mai multe femei au in minte cancerul mamar, dar numeroase leziuni pot...
"Totul va fi bine" este mesajul transmis de creier / Foto: Captura YouTube "Este fascinant cum creierul poate oferi, cateodata, raspunsuri exagerat de optimiste, fara sa tina cont de realitate"...