Publicat la: 
30/12/2013

Este obezitatea o boala transmisa social?

Pentru a afla acest lucru cercetarorii din Marea Britanie au realizat o analiza sistematica a mai multor studii experimentale care examinau daca furnizarea de informatii despre obiceiurile alimentare ale altor persoane ne influenteaza sau nu consumul si alegerile alimentelor.

Au fost analizate 15 studii din 11 publicatii. 8 studii evaluau cum informatiile despre normele privind alimentatia influenteaza consumul alimentelor de catre participanti. 7 studii analizau efectele normelor cu privire la alegerile alimentare asupra modului in care oamenii aleg ce sa manance. Dupa ce au analizat datele, cercetatorii au gasit dovezi ca normele sociale influenteaza alimentatia.

Participantii care au primit informatii ca ceilalti aleg alimente cu multe calorii sau cu mai putine calorii au avut o probabilitate mai mare de a face alegeri similare cu ale celorlalti. In plus, datele au indicat ca normele sociale influenteaza si cantitatea de alimente consumata. A existat si o asociere puternica intre alimentatie si identitatea sociala.

Se pare ca in anumite situatii conformarea la anumite norme sociale legate de alimentatie poate fi un mod de a intari identitatea si apartenenta la un anumit grup social, ceea ce este in concordanta cu teoria identitatii sociale, explica autorul principal al studiului Eric Robinson, de la Universitatea din Liverpool.

Nevoia de a ne gasi locul intr-un grup social este doar o modalitate prjn care normele sociale ne influenteaza alegerile alimentare. Cercetatorii au descoperit ca mecanismele sociale care influenteaza ce anume alegem sa mancam sunt prezente si atunci cand mancam singuri sau la serviciu, chiar daca noi nu ne dam seama de acest lucru.

Este nevoie de mai multe cercetari, dar aceste tipuri de studii ne ajuta sa intelegem modul in care oamenii iau decizii legate de consumul de alimente si pot ajuta la conturarea unor politici publice si mesaje despre alegeri alimentare sanatoase, spune dr. Robinson.

Dovezile analizate sunt consistente cu ideea ca comportamentele alimentare pot fi transmise social. Politicile si mesajele care fac din obiceiurile alimentare sanatoase norme sau cele care reduc prevalenta credintei ca multi oameni mananca nesanatos pot avea efecte benefice asupra sanatatii publice

Alte articoleVezi toate articolele

Rezistenta la antibiotice / Foto: Sxc.hu Infectiile tractului urinar sunt din ce in ce mai greu de tratat din cauza rezistentei tot mai crescute a bacteriilor la antibiotice, avertizeaza...
Deviatia de sept este o problema des intalnita, dar putin pacienti stiu ca aceasta se poate agrava pe parcurs, deteriorand calitatea vietii. Dr. Ana-Maria Apostol, medic specialist ORL, a explicat...