Publicat la: 
13/12/2016

Știința și religia si-au găsit în sfârșit un interes comun: creierul uman. O noua cercetare dezvaluie neuroștiința din spatele experiențelor religioase intense, sugerand că momentele de iluminare spirituală sunt coordonate de aceleasi circuite ale creierului care sunt activate atunci când ne îndrăgostim, facem sex, ascultam muzică sau luam droguri, scrie iflscience.com.

"Experiența religioasă este, probabil, partea cea mai influentă a modului în care oamenii iau decizii care ne afectează pe toți,. Înțelegerea a ceea ce se intampla in creier pentru a se ajunge la aceste decizii este foarte importanta", a spus co-autorul Jeff Anderson  de la Universitatea de Medicina Utah.

Pentru a-si da seama cum afecteaza credinta activitatea neurologica, cercetatorii au folosit imagistica prin rezonanta magnetica (fMRI) pentru a scana creierul a 19 mormoni, in timp ce efectuau sarcini menite să trezească sentimente spirituale. Acestea au inclus ascultarea de lecturi din Cartea Mormonilor și vizionarea de materiale video a scenelor biblice.

In timpul experimentului, participanții au fost intrebati în mod regulat dacă "simt spiritul", identificat ca fiind un sentiment de pace și apropiere de Dumnezeu și de alții și au fost instruiti să apese un buton când au ajuns la varful senzației spirituale.

Descriind concluziile lor in revista Social Neuroscience, cercetatorii scriu ca momentele de experienta religioasa intensa au avut tendința să se caracterizeze printr-o activare puternică într-o regiune a creierului numita nucleul accumbens, aceasta zona este puternic implicată în producerea de sentimente de plăcere, ca răspuns la stimuli cum ar fi sexul, muzica, mancarea si drogurile.

Autorii studiului au constatat si o activare in cortexul prefrontal medial, care este implicat în funcții cognitive superioare, cum ar fi raționamentul. Acest lucru sugerează că experiențele religioase sunt parțial produse prin hotărâre conștientă și atribuirea de valoare stimulilor religiosi, ceea ce înseamnă oamenii credinciosi aleg în mod activ credintele lor.

Chiar daca aceste rezultate pot fi fascinante, autorii studiului avertizeaza asupra faptului ca nu pot fi trase totusi prea multe concluzii, pentru ca experiențele religioase pot diferi enorm între indivizi și culturi, și sunt, prin urmare, susceptibile de a avea o gamă largă de cauze și consecințe neurologice.

Autor: A.R.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Colagenul este o proteina structurala ce se regaseste din abundenta in organismul nostru, la nivelul pielii, parului si in alte tesuturi conjuctive. Organismul nostru produce in mod natural colagen...
De ce exista medicamente care dispar de pe piata din Romania? Una dintre explicatiile oferite de specialistii din domeniu este cresterea fenomenului exporturilor paralele in Romania. Petru Craciun,...