Publicat la: 
2/11/2018

femeie gravida

Femeile care concep din nou prea devreme risca sa nasca prematur, sa nasca un fat mort, sau chiar sa le fie pusa si lor viata in pericol, raporteaza Mail Online, conform nhs.uk.

In urma unui nou studiu, femeile sunt sfatuite ca, dupa o nastere, sa astepte intre 12 si 18 luni pana sa ramana insarcinate din nou pentru a reduce posibilele riscuri asupra sanatatii mamei si ale copilului. In momentul actual, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un decalaj de 18-24 de luni intre sarcini.

Cercetatorii au analizat aproximativ 150.000 de sarcini din Canada pentru a investiga legatura dintre diferenta dintre sarcini si riscul complicatiilor. De asemenea, au vrut sa afle daca aceasta regula s-a aplicat indiferent de varsta mamei. Astfel, au constatat ca un decalaj de mai putin de 12 luni intre sarcini a fost asociat cu un risc crescut de nastere prematura, de greutate mica a copilului la nastere, iar in cazuri extreme chiar de deces. Varsta mamei nu a contat aproape deloc.

Complicatiile raportate in studiu au fost rare, afectand mai putin de 5% din numarul total de sarcini. Nu se poate demonstra concret ca un interval mai scurt intre sarcini cauzeaza in mod direct aceste complicatii. Exista si alti factori care pot juca un rol, cum ar fi stilul de viata sau probleme anterioare ale sarcinii.

Femeile care raman din nou insarcinate intr-un interval mai mic de 18 luni nu ar trebui sa fie ingrijorate deoarece desi exista un risc, este scazut.

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la ”Harvard T. H. Chan School of Public Health”, din Statele Unite ale Americii si de la ”University of British Columbia”, din Canada, fiind publicat in revista ”JAMA Internal Medicine”.

Cum a decurs studiul?

Au fost folosite datele din registrul de date prenatale britanic, care contine informatii privind maternitatea si nou-nascutii. Cercetatorii s-au axat pe femei care au avut cel putin doua sarcini unice intre 2004 si 2014. Registrul contine numai date referitoare la sarcinile care au durat minim 20 de saptamani, astfel ca specialistii au analizat si intregistrarile din spitale pentru a identifica avorturile anterioare. Intervalul de sarcina a fost reprezentat de perioada dintre prima nastere si conceperea urmatoarei sarcini. Specialistii au analizat asocierile dintre acest interval si sarcina si complicatii, impartind femeile in urmatoarele categorii de varsta:

  •          Sub 20 de ani
  •          20-34 de ani
  •          Peste 35 de ani

De asemenea, au luat in considerare factorii sociodemografici, obezitatea si tratamentele pentru infertilitate.

Care au fost rezultatele studiului?

Studiul a inclus 123.122 de mame si 148.544 de sarcini. Peste 80% dintre sarcini au fost in categoria femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 34 de ani, 5% la femeile sub 20 de ani si 12% peste 35 de ani. Doar 5% dintre femei au avut un interval de sarcina mai mic de 6 luni.

Femeile cu varsta de peste 35 de ani au avut un interval de sarcina de 6 pana la 11 luni in proportie de 18% si un interval de 12-17 luni in proportie de 25%. Statutul sociodemografic inferior, fumatul in timpul sarcinii si lipsa ingrijirii prenatale au fost asociate cu cele mai scurte intervaluri de sarcina.

In general, intervalul de sarcina de 9-12 luni a fost asociat cu un risc mai mare al urmatoarelor complicatii:

  •          Greutate mica a copilului
  •          Nastere prematura
  •          Complicatii grave ale copilului, care pot duce la moarte infantila
  •          Boli grave materne si chiar deces

Au existat diferente in functie de varsta, dar nu foarte proeminente. De exemplu, femeile mai in varsta au avut un risc mai ridicat de boli materne comparativ cu cele tinere. In schimb, in cazul femeilor tinere, riscul nasterii unui copil cu greutate mica a fost mai mare, comparativ cu femeile in varsta.

Concluzii

Punctele forte ale studiului au fost numarul mare al femeilor si folosirea datelor din registru. In general, a fost observat un risc mai mic de complicatii in cazul femeilor care au ramas din nou insarcinate la un interval de 18 luni. Totusi, cazurile cu complicatii au fost rare chiar si in randul femeilor care au conceput din nou la un interval mai mic de 12 luni. Nu se pot exclude si potentiali factori, precum venitul mamei, stilul de viata, istoricul reproducerii si al complicatiilor anterioare.

Sursa: www.nhs.uk

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Medic primar
Doctor
Medic Specialist
Negoita Monica,Medic Specialist
Medic Specialist
  •  
  • 1 of 51

Articole similare

Administrarea paracetamolului in randul gravidelor pe durata sarcinii ar putea afecta fertilitatea descendentilor de sex feminin, potrivit unui articol medical ce examineaza rezultatele a trei experimente efectuate pe soarecii de laborator pe tema reproducerii. Noile constatari au fost publicate recent in juralul de specialitate "Endocrine...
Consumul moderat de cafea nu afecteaza sarcina / Foto: PhotoXpress Pana acum, studiile cu privire la consumul moderat de cafea in timpul sarcinii au dat rezultate contradictorii, insa specialistii Colegiului american al ginecologilor si obstetricienilor sustin ca nu ar creste riscul de avort spontan. "Cred ca este momentul sa spun, fara sa imi...
Cea mai frecventa cauza a infertilitatii feminine - sindromul ovarului polichistic - poate fi data de un dezechilibru hormonal care se produce inainte de nastere. Constatarea a condus la un tratament pentru soareci, iar un studiu clinic pe femei va incepe in cursul acestui an, scrie newscientist.com, citand articolul publicat in Nature Medicine....
Mituri despre sanatatea sexuala / Foto: Photoxpress Pilulele contraceptive ingrasa? Pilula de a doua zi cauzeaza avort? O femeie poate sau nu sa ramana insarcinata in timpul menstruatiei? Sunt intrebari in jurul carora s-a format o suita de zvonuri, toate spuse cu certitudine de cunoscator. Care este insa adevarul, vedem in randurile urmatoare...
In timpul sarcinii multe femei tind sa manance cat pentru doi, incercand sa dea vina pe pofte, dar cercetatorii sustin ca nu este un obicei sanatos. Una din trei femei recunoaste ca isi urmeaza impulsul de a manca excesiv, dar nu stiu ca este un risc major pentru sanatatea lor si a copiilor. Informatiile se bazeaza pe un studiu la care au...