Publicat la: 
2/11/2018

femeie gravida

Femeile care concep din nou prea devreme risca sa nasca prematur, sa nasca un fat mort, sau chiar sa le fie pusa si lor viata in pericol, raporteaza Mail Online, conform nhs.uk.

In urma unui nou studiu, femeile sunt sfatuite ca, dupa o nastere, sa astepte intre 12 si 18 luni pana sa ramana insarcinate din nou pentru a reduce posibilele riscuri asupra sanatatii mamei si ale copilului. In momentul actual, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un decalaj de 18-24 de luni intre sarcini.

Cercetatorii au analizat aproximativ 150.000 de sarcini din Canada pentru a investiga legatura dintre diferenta dintre sarcini si riscul complicatiilor. De asemenea, au vrut sa afle daca aceasta regula s-a aplicat indiferent de varsta mamei. Astfel, au constatat ca un decalaj de mai putin de 12 luni intre sarcini a fost asociat cu un risc crescut de nastere prematura, de greutate mica a copilului la nastere, iar in cazuri extreme chiar de deces. Varsta mamei nu a contat aproape deloc.

Complicatiile raportate in studiu au fost rare, afectand mai putin de 5% din numarul total de sarcini. Nu se poate demonstra concret ca un interval mai scurt intre sarcini cauzeaza in mod direct aceste complicatii. Exista si alti factori care pot juca un rol, cum ar fi stilul de viata sau probleme anterioare ale sarcinii.

Femeile care raman din nou insarcinate intr-un interval mai mic de 18 luni nu ar trebui sa fie ingrijorate deoarece desi exista un risc, este scazut.

Studiul a fost realizat de cercetatorii de la ”Harvard T. H. Chan School of Public Health”, din Statele Unite ale Americii si de la ”University of British Columbia”, din Canada, fiind publicat in revista ”JAMA Internal Medicine”.

Cum a decurs studiul?

Au fost folosite datele din registrul de date prenatale britanic, care contine informatii privind maternitatea si nou-nascutii. Cercetatorii s-au axat pe femei care au avut cel putin doua sarcini unice intre 2004 si 2014. Registrul contine numai date referitoare la sarcinile care au durat minim 20 de saptamani, astfel ca specialistii au analizat si intregistrarile din spitale pentru a identifica avorturile anterioare. Intervalul de sarcina a fost reprezentat de perioada dintre prima nastere si conceperea urmatoarei sarcini. Specialistii au analizat asocierile dintre acest interval si sarcina si complicatii, impartind femeile in urmatoarele categorii de varsta:

  •          Sub 20 de ani
  •          20-34 de ani
  •          Peste 35 de ani

De asemenea, au luat in considerare factorii sociodemografici, obezitatea si tratamentele pentru infertilitate.

Care au fost rezultatele studiului?

Studiul a inclus 123.122 de mame si 148.544 de sarcini. Peste 80% dintre sarcini au fost in categoria femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 34 de ani, 5% la femeile sub 20 de ani si 12% peste 35 de ani. Doar 5% dintre femei au avut un interval de sarcina mai mic de 6 luni.

Femeile cu varsta de peste 35 de ani au avut un interval de sarcina de 6 pana la 11 luni in proportie de 18% si un interval de 12-17 luni in proportie de 25%. Statutul sociodemografic inferior, fumatul in timpul sarcinii si lipsa ingrijirii prenatale au fost asociate cu cele mai scurte intervaluri de sarcina.

In general, intervalul de sarcina de 9-12 luni a fost asociat cu un risc mai mare al urmatoarelor complicatii:

  •          Greutate mica a copilului
  •          Nastere prematura
  •          Complicatii grave ale copilului, care pot duce la moarte infantila
  •          Boli grave materne si chiar deces

Au existat diferente in functie de varsta, dar nu foarte proeminente. De exemplu, femeile mai in varsta au avut un risc mai ridicat de boli materne comparativ cu cele tinere. In schimb, in cazul femeilor tinere, riscul nasterii unui copil cu greutate mica a fost mai mare, comparativ cu femeile in varsta.

Concluzii

Punctele forte ale studiului au fost numarul mare al femeilor si folosirea datelor din registru. In general, a fost observat un risc mai mic de complicatii in cazul femeilor care au ramas din nou insarcinate la un interval de 18 luni. Totusi, cazurile cu complicatii au fost rare chiar si in randul femeilor care au conceput din nou la un interval mai mic de 12 luni. Nu se pot exclude si potentiali factori, precum venitul mamei, stilul de viata, istoricul reproducerii si al complicatiilor anterioare.

Sursa: www.nhs.uk

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Ecografie 3D, Ecografie 4D Voluson, Ginecologie, Obstetrica Ginecologie

Trifan Alina,Medic specialist
Medic specialist
Tirsu Valentin,Medic Primar
Medic Primar
Dragomir Radu Ioan,Medic Specialist
Medic Specialist
Biris Marius,Doctor
Doctor
  •  
  • 1 of 54

Articole similare

Fiziokinetoterapeut Mihaela Mihaescu / Foto: MedLive.ro In cazul gravidelor, in primul rand se cere sfatul medicului care urmareste sarcina. "Daca aceasta are o evolutie normala, depinde doar de gravida sa isi aleaga ce programe de gimnastica prefera. Programele de kinetoterapie au avantajul gandirii medicale din spatele alegerii exercitiilor...
Planseul pelvin este o structura anatomica, cu rol de sustinere a organelor genitale. Desi sunt niste probleme "bine ascunse", disfunctiile de la nivelul planseului pelvin sunt des intalnite printre femei. Ce disfunctii ale planseului pelvin pot aparea la femei? incontinenta urinara prolapsul utero-vaginal (caderea uterului, a colului uterin si/...
Femeile care concep din nou prea devreme risca sa nasca prematur, sa nasca un fat mort, sau chiar sa le fie pusa si lor viata in pericol, raporteaza Mail Online, conform nhs.uk. In urma unui nou studiu, femeile sunt sfatuite ca, dupa o nastere, sa astepte intre 12 si 18 luni pana sa ramana insarcinate din nou pentru a reduce posibilele riscuri...
Greata severa din timpul sarcinii poate fi fatala si cu toate acestea se stie foarte putin despre aceasta afectiune. "Nu cu multi ani in urma oamenii credeau ca o cauza ar putea fi faptul ca subconstientul femeii respinge copilul sau tatal copilului", explica dr. Vikanes de la Institutul Norvegian de Sanatate Publica. Aproape toate femeile au...
Femeie gravida / Foto: Photoxpress Diabetul care apare in timpul sarcinii (cunoscut sub numele de diabet gestational) poate provoca o serie de probleme pentru copil si mama deopotriva, inclusiv complicatii la nastere, precum si un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu in viata. Comenteaza acest subiect pe Forumul MedLive.ro...