Publicat la: 
30/01/2019

Femeile cu cancer la san ar putea avea un risc crescut de fibrilatie atriala. Specialistii din Danemarca au descoperit, printr-un nou studiu, ca riscul cel mai ridicat este in primii trei ani de la diagnosticarea cancerului, potrivit eurekalert.org.

Rezultatele au fost publicate in revista ”HeartRhythm”.

Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer care afecteaza femeile si al doilea cel mai frecvent tip de cancer in general. Au existat peste doua milioane de cazuri noi doar in anul 2018. Specialistii au emis ipoteza conform careia pacientele diagnosticate cu cancer mamar pot avea un risc crescut de fibrilatie atriala deoarece cancerul provoaca inflamatia, care este un factor de risc pentru cea de-a doua afectiune mentionata.

”Datorita tratamentelor moderne din prezent aproximativ 80% dintre pacientele cu cancer mamar supravietuiesc pe termen lung. Totusi, supravietuirea poate fi amenintata de complicatiile rezultate fie din cancer, fie din tratamentele asociate. Vorbim despre frecventa crescuta a bolilor cardiovasculare, in special a insuficientei cardiace si a bolilor cardiace ischemice. In plus, supravietuitoarele cancerului mamar sunt mai predispuse la dezvoltarea fibrilatiei atriale, deoarece cancerul provoaca inflamatie”, explica Maria Dsouza, de la departamantul de cardiologie al Spitalului Herlev si Gentofle, din Danemarca.

Utilizand registrele nationale din Danemarca, specialistii au analizat incidenta pe termen lung a fibrilatiei atriale in cazul pacientilor cu cancer de san, comparativ cu populatia generala. Astfel, au identificat femeile diagnosticate intre anii 1998 si 2015. Astfel, au facut o corespondenta, in functie de varsta si sex, intre 74,155 de femei cu cancer si 222,465 de femei sanatoase.

Ce au descoperit specialistii?

Acestia au descoperit ca femeile cu cancer mamar au avut un risc crescut de fibrilatie atriala si ca riscul a fost influentat de varsta si de timpul de diagnosticare. Pacientele cu varsta mai mica de 60 de ani au avut un risc dublu de fibrilatie atriala in primele sase luni de la diagnostic si un risc cu 80% mai mare de la sase luni pana la trei ani dupa diagnosticare.

Femeile cu varsta de peste 60 de ani au avut un risc doar cu 14% mai mare in perioada sase luni-3 ani de la diagnostic.

”Constatarile noastre ar trebui sa incurajeze medicii sa se concentreze asupra riscului de fibrilatie atriala in cazul femeilor diagnosticate cu cancer de san pentru a diagnostica si a trata afectiunea cat mai devreme posibil. De asemenea, trebuie sa ia in considerare si tratamentul administrat pentru cancer, predispozitia genetica si factorii de risc legati de stilul de viata”, explica Dsouza.

In cele din urma, toate acestea previn si accidentul vascular cerebral.

Oamenii de stiinta atrag atentia asupra faptului ca studiul a durat doar trei ani, astfel ca este posibil ca timpul sa fie prea scurt pentru ca efectele cardiotoxice ale tratamentului pentru cancerul mamar sa se manifeste pe deplin.

Sursa: www.eurekalert.org

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Medic Specialist
Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar
Doctor in...
Vremes Georgeta,Medic Primar
Medic Primar

Articole similare

Dr. Marian Iliescu / Foto: MedLive.ro Cancerul de san este un diagnostic dur, urmat de o recomandare la fel de dura: excizia chirurgicala a glandei mamare. De ce recomanda medicul o mamectomie? Ce presupune aceasta interventie chirurgicala? Care sunt riscurile ei? Ce impact are asupra organismului? Ce inseamna recuperarea post-operatorie in cazul...
Autoexaminarea - o metoda de a afla ce se intampla in corpul tu / Foto: Photoxpress.com Preventia este mai buna decat tratarea, dar si depistarea in stadiu incipient usureaza tratarea. Controalele regulate la medic nu sunt intotdeauna suficient de dese pentru a putea identifica schimbari ale corpului ce indica probleme de sanatate.  Astfel,...
Exista o legatura intre riscul de cancer de san si mediul de lucru? Un studiu publicat in revista Environmental Health ofera dovezi suplimentare cu privire la acest subiect de cercetare neglijat anterior, confirmând faptul ca anumite ocupatii prezinta un risc mai mare de cancer de san decat altele, în special cele care expun persoana la anumiti...
Cum se diagnosticheaza cancerul de san, care sunt pasii pe care pacienta trebuie sa ii urmeze si ce solutii chirurgicale exista? Echipa de medici specialisti in chirurgie generala, chirurgie mamara si ecografie interventionala a discutat online cu cititorii MedLive.
Cu sau fara autoexaminare / Foto: stock.xchng Ani de zile autoexaminarea sanilor a fost scoasa la inaintare ca metoda cruciala in depistarea cancerului de san si a reprezentat un element de baza in campaniile de lupta cu maladia. Totusi, in ultima vreme multe societati cu greutate in domeniu (precum Asociatia Americana pentru Cancer) au oprit...