Publicat la: 
14/12/2010
Recomandari de sarbatori de la Ministerul Sanatatii: Nu consumati la masa de seara carne de porc sau alte produse de sezon, precum carnati, caltabos, slanina sau toba

Bucate de Craciun / Foto: E.M. / MedLive.ro

Medicii recomanda sa evitam in aceasta perioada consumul excesiv de alimente si alcool si sa facem multa miscare in aer liber, pentru a preveni riscul de imbolnaviri, informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat. Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa consume carne de porc numai examinata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat magazine specializate, deoarece trichineloza este o boala determinata de un parazit care ajunge in organism in urma consumului de carne infestata. Consumul moderat de alimente si alcool, in special in aceasta perioada a sarbatorilor, poate preveni riscul declansarii unor afectiuni digestive sau modificarea metabolismului in cazul persoanelor cu afectiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitate.

Organismul nu trebuie supraincarcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu carnati, caltabos, slanina, toba etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderatie si, in nici un caz, la masa de seara. Este bine sa fie evitata prajirea alimentelor in vederea prepararii lor, fiind de preferat ca acestea sa fie fierte, coapte sau facute pe gratar. De asemenea, este necesara o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.

La cinele festive nu trebuie sa lipseasca legumele si fructele.

UPDATE Ministerul Sanatatii: Nu ne-am referit in special la masa de Craciun

Avand in vedere aceste recomandari, MedLive.ro a incercat sa afle ce alimente ar putea consuma populatia in seara de Craciun. Contactat pentru detalii, Biroul de presa al MS a subliniat ca, "in perioada sarbatorilor, de obicei, oamenii consuma aceste produse din carne in fiecare seara", dar si dimineata si la pranz. "Atunci este evident ca digestia va fi mult ingreunata, mai ales ca, la noi, sedentarismul este un obicei - foarte putini dintre noi fac miscare. (...) Ca mancam la masa de Craciun, asta nu este nimic, dar sunt conationali de-ai nostri care consuma aceste produse la seara de Craciun, mananca si in celelalte seri, stiu ca au diabet si alte boli si totusi beau si cateva sticle de vin". Si atunci "este normal ca ambulantele nu fac fata, sau fac fata foarte greu. Este o atentionare, nu ne-am referit in special la masa de Craciun", a precizat purtatorul de cuvant, cu referire la serile tipice de sarbatori in Romania.

Regim recomandat: legume, fructe, lactate

In perioada Sarbatorilor de iarna, alimentatia trebuie sa fie cat mai diversificata, cuprinzand zilnic cereale (200-350 g paine integrala), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte si derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minimum 1,5 l pe zi (apa, ceaiuri de plante neindulcite), iar alimentele trebuie sa aiba termenul de garantie afisat pe ambalaj.

Pentru ca organismul sa functioneze bine, pe langa o alimentatie cat mai echilibrata, este recomandat exercitiul fizic de cel putin trei ori pe saptamana, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele cu afectiuni cunoscute vor pastra continuu legatura cu medicii curanti pentru a evita agravarea starii de sanatate si luarea unor masuri profilactice suplimentare.

Alcoolul, chiar daca, pe moment, da senzatia de incalzire a corpului, in cantitati mari poate produce deshidratarea acestuia.

Citeste si:

Redactia MedLive.ro

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Stolea Violeta,Medic Primar
Medic Primar
Medic Specialist
Nicolescu  Luminita,Medic Primar
Medic Primar,...
As. Universitar...

Articole similare

Cercetatorii au gasit o potentiala explicatie genetica referitoare la tendinta unor oameni de a manca foarte mult si care au un risc mai mare de a deveni obezi. Persoanele care au in codul genetic doua copii ale unei forme variabile a genei "FTO" sunt mai predispuse sa aiba un sentiment de foame imediat dupa ce au mancat, deoarece poarta un numar...
Glicemie / Foto: Agerpres Un bolnav de diabet traieste cu zece ani mai putin decat un om sanatos. Boala afecteaza, in timp, ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. Complicatiile diabetului reprezinta una din principalele cauze de handicap din lume: retinopatie diabetica, ce poate conduce in final la orbire, neuropatie diabetica, afectari...
Inotul, mersul pe jos si exercitiile cu greutati la sala pot fi eficiente in tratarea hipertensiunii arteriale, dar si dependenta de droguri, raporteaza Mail Online. Tensiunea arteriala crescuta, numita si hipertensiune arteriala, este frecventa in randul varstnicilor si creste riscul de infarct miocardic si de accidente vasculare cerebrale....
"Excesul de sare dauneaza grav sanatatii" / Foto: Photoxpress.com Sarea joaca un rol major in alimentatia noastra. Putine retete nu listeaza printre ingrediente si "un praf de sare". Totodata, dupa cum bine stiti, "excesul de sare dauneaza grav sanatatii". De cata sare are nevoie organismul nostru? Ce se intampla cand mancam prea multa sare? Dar...
Femeile nefumatoare, predispuse la obezitate / Foto:Photoxpress.com Femeile nefumatoare sunt mai predispuse la obezitate si la riscul de a muri din cauze unei boli asociate acestei afectiuni, in comparatie cu femeile fumatoare, potrivit unui studiu citat de BBC. Totusi cercetatorii sustin ca fumatul este un factor de risc mult mai periculos...