Publicat la: 
14/12/2010
Recomandari de sarbatori de la Ministerul Sanatatii: Nu consumati la masa de seara carne de porc sau alte produse de sezon, precum carnati, caltabos, slanina sau toba

Bucate de Craciun / Foto: E.M. / MedLive.ro

Medicii recomanda sa evitam in aceasta perioada consumul excesiv de alimente si alcool si sa facem multa miscare in aer liber, pentru a preveni riscul de imbolnaviri, informeaza Ministerul Sanatatii intr-un comunicat. Specialistii epidemiologi recomanda populatiei sa consume carne de porc numai examinata trichineloscopic si sa evite achizitionarea acesteia din alte locuri decat magazine specializate, deoarece trichineloza este o boala determinata de un parazit care ajunge in organism in urma consumului de carne infestata. Consumul moderat de alimente si alcool, in special in aceasta perioada a sarbatorilor, poate preveni riscul declansarii unor afectiuni digestive sau modificarea metabolismului in cazul persoanelor cu afectiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala si obezitate.

Organismul nu trebuie supraincarcat cu alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse de sezon, ca de exemplu carnati, caltabos, slanina, toba etc. Aceste preparate trebuie consumate cu moderatie si, in nici un caz, la masa de seara. Este bine sa fie evitata prajirea alimentelor in vederea prepararii lor, fiind de preferat ca acestea sa fie fierte, coapte sau facute pe gratar. De asemenea, este necesara o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele de Trichinella spirallis.

La cinele festive nu trebuie sa lipseasca legumele si fructele.

UPDATE Ministerul Sanatatii: Nu ne-am referit in special la masa de Craciun

Avand in vedere aceste recomandari, MedLive.ro a incercat sa afle ce alimente ar putea consuma populatia in seara de Craciun. Contactat pentru detalii, Biroul de presa al MS a subliniat ca, "in perioada sarbatorilor, de obicei, oamenii consuma aceste produse din carne in fiecare seara", dar si dimineata si la pranz. "Atunci este evident ca digestia va fi mult ingreunata, mai ales ca, la noi, sedentarismul este un obicei - foarte putini dintre noi fac miscare. (...) Ca mancam la masa de Craciun, asta nu este nimic, dar sunt conationali de-ai nostri care consuma aceste produse la seara de Craciun, mananca si in celelalte seri, stiu ca au diabet si alte boli si totusi beau si cateva sticle de vin". Si atunci "este normal ca ambulantele nu fac fata, sau fac fata foarte greu. Este o atentionare, nu ne-am referit in special la masa de Craciun", a precizat purtatorul de cuvant, cu referire la serile tipice de sarbatori in Romania.

Regim recomandat: legume, fructe, lactate

In perioada Sarbatorilor de iarna, alimentatia trebuie sa fie cat mai diversificata, cuprinzand zilnic cereale (200-350 g paine integrala), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte si derivate (500 ml lapte sau iaurt). Aportul de lichide trebuie sa fie de minimum 1,5 l pe zi (apa, ceaiuri de plante neindulcite), iar alimentele trebuie sa aiba termenul de garantie afisat pe ambalaj.

Pentru ca organismul sa functioneze bine, pe langa o alimentatie cat mai echilibrata, este recomandat exercitiul fizic de cel putin trei ori pe saptamana, respectiv mersul pe jos, alergat, schi, patinaj. Persoanele cu afectiuni cunoscute vor pastra continuu legatura cu medicii curanti pentru a evita agravarea starii de sanatate si luarea unor masuri profilactice suplimentare.

Alcoolul, chiar daca, pe moment, da senzatia de incalzire a corpului, in cantitati mari poate produce deshidratarea acestuia.

Citeste si:

Redactia MedLive.ro

Specialitate: 

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie

Scurtu Martin Mihaela Elisabeta,Medic Specialist
Medic Specialist
Medic Specialist
Sebestyen Lucia-Luana,Medic Specialist
Medic Specialist

Articole similare

Alimente bogate in calorii / Foto: FreeRangeStock.com Consumul excesiv de alimente bogate in calorii, preparate specifice restaurantelor fast-food poate provoca o dependenta asemanatoare cu cea provocata de cocaina sau nicotina. Descoperirile facute intr-un experiment, realizat pe soareci de laborator de cercetatorii de la Scripps Research...
Kilogramele in plus au doua cauze principale: lipsa de disciplina alimentara si combinatiile de alimente care ingrasa. "Trei mese principale si doua gustari pe zi" - stiu ca suna plictisitor, dar reprezinta unul dintre cele mai importante secrete ale unui stil de viata corect si echilibrat. Cinci mese pe zi si nimic intre ele. Renunta la "...
Majoritatea romanilor (64%) si-au mentinut greutatea constanta in ultimul an in vreme ce 11% au slabit iar 23% s-au ingrasat. Ciorba/ supa, produsele lactate, cartofii prajiti/ piure si salatele sunt alimentele care nu lipsesc din meniul saptamanal al romanilor. Persoanele in varsta (50-65 de ani) obisnuiesc sa consume mai mult ciorbe si mai putin...
Ar trebui sa renuntam sa mai folosim termenul de "obezitate sanatoasa", datorita faptului ca este inselator si gresit. Accentul ar trebui sa fie pus pe efectuarea unor cercetari mai aprofundate pentru a intelege cauzele si consecintele diferitelor probleme de sanatate in randul persoanelor cu acelasi indice de masa corporala, conform unui articol...
West Nile face inca o victima in Romania / Foto: MorgueFile Inca o persoana infectata cu virusul West Nile a murit in Romania, numarul victimelor urcand, astfel, la trei, informeaza luni Ministerul Sanatatii, potrivit Mediafax. Victima, un barbat de 64 de ani din Mehedinti, locuia in mediul rural si suferea de mai multe boli cronice:...