Fertilizarea In Vitro este o tehnica de reproducere asistata, in care fecundarea ovulelor are loc in afara organismului uman. Dupa un tratament medicamentos, ovarele furnizeaza mai multe ovule mature, care se recolteaza prin punctie. In laborator ovulele sunt fecundate cu spermatozoizi de la partener iar embrionii se incubeaza 2-5 zile. Cei mai buni embrioni sunt selectati pentru a fi introdusi in uter.

Conceperea unui copil are la baza unirea a doua celule, un ovul si un spermatozoid. O femeie se naste cu un anumit numar de ovule aflate in cate o formatiune chistica microscopica, numita folicul. La fiecare ciclu menstrual, 10-20 de foliculi incep sa se dezvolte. Un singur folicul se matureaza si se rupe, eliberand ovulul (proces numit ovulatie). Dupa un raport sexual in aceasta perioada, cativa spermatozoizi mobili pot patrunde pana in trompa uterina si intalnesc ovulul. Daca se produce fecundarea, oul format migreaza 5-6 zile prin trompa, apoi intra in uter si se implanteaza.

Cauzele infertilitatii cuplului pot fi diferite: masculine, feminine (cauza ovulatorie, tubara sau endometrioza), mixte (la ambii parteneri) sau neexplicate (in 20% din cazuri).

Varsta este un factor important pentru conceptie, in special varsta mamei. Mai mult de 70% din ovulele femeilor de peste 35 de ani genereaza embrioni anormali, care nu se implanteaza, se elimina prin avort sau genereaza anomalii genetice la fat. Aceste riscuri cresc semnificativ dupa varsta de 40 de ani.

Epuizarea completa a rezervei de ovule marcheaza intrarea la menopauza. Exista femei cu rezerva ovariana redusa inca de la varste foarte tinere. Infertilitatea poate fi cauzata de: afectarea trompelor uterine in 35% din cazuri, de factorul masculin 35%, de anovulatie 15%, idiopatica 10%, alte cauze 5%. Chlamidia, gonoreea, mycoplasma prezinta o prevalenta crescuta in cuplurile infertile, localizandu-se la nivelul mucusului cervical, nu este recomandat insa tratamentul empiric. Endometrioza este o cauza importanta de infertilitate, ea actionand prin mecanisme complexe.

Varsta si fertilitatea. Factorii ce influenteaza fertilitatea sunt:1.varsta sistemului reproducator, 30% din femei peste 35 ani sunt infertile, 50% din cele peste 40 sunt infertile; 2.cresterea numarului avorturilor spontane 10%>30ani, 18%>35ani, 34%>40 ani ; 3.modificarile sistemului reproducator masculin (3). Peste 40 ani exista o crestere de 20% a defectelor produsului de conceptie, scade testosteronul si cresc gonadotropii hipofizari, scade productia de sperma. Pierderea foliculara se accentueaza cu 10-15ani inainte de menopauza, scade inhibina si creste FSH-ul, scade calitatea foliculilor, scade faza foliculara. FSH-ul este crescut, LH-ul normal, faza luteala este normala, ciclurile se scurteaza initial, apoi cresc inainte de menopauza. Insuficienta ovariana incipienta se caracterizeaza prin: FSH crescut, estradiol normal, inhibina scazuta(inh.B implicata in faza foliculara precoce). Un volum ovarian estimat ecografic sub 3cm cubi indica un raspuns prost la stimularea ovariana. Rezerva ovariana poate fi estimata si prin dozarea FSH-ului in ziua 3, normal fiind <10IU/L, prin cresterea estradiolului in ziua 3, peste 80pg/ml sau prin testul la clomifen citrat( se administreaza 50mg clomifen citrat ziua5-ziua9 si se dozeaza FSH-ul in ziua 3 si ziua 10, normal suma acestora ar trebui sa fie peste 26UI/l).

Screeningul rezervei ovariene este indicat la: infertile peste 30 ani, in infertilitatea de cauza neexplicata, in cazul lipsei de raspuns la stimularea ovariana. Peste 40% din tehnicile de reproducere umana asistata se folosesc la cuplurile in varsta. Doza crescuta de progesteron 100mg/zi, scade deficitul de faza luteala. Rata avorturilor spontane este si ea legata de varsta donorului de ovocite, factorii uterini nu sunt insa implicati in scaderea fertilitatii.

[citeste mai mult]

Conceperea unui copil are la baza unirea a doua celule, un ovul si un spermatozoid. O femeie se naste cu un anumit numar de ovule aflate in cate o formatiune chistica microscopica, numita folicul. La fiecare ciclu menstrual, 10-20 de foliculi incep sa se dezvolte. Un singur folicul se matureaza si se rupe, eliberand ovulul (proces numit ovulatie). Dupa un raport sexual in aceasta perioada, cativa spermatozoizi mobili pot patrunde pana in trompa uterina si intalnesc ovulul.

Daca se produce fecundarea, oul format migreaza 5-6 zile prin trompa, apoi intra in uter si se implanteaza.

Procreerea este un proces ineficient. La orice nivel pot interveni factori perturbatori. Un cuplu fertil cu viata sexuala regulata are o sansa lunara de 15-20% de a obtine o sarcina. Dupa un an, 80% din cupluri obtin o sarcina. Restul de 20% sunt considerate infertile. Infertilitatea intereseaza 10-15% din cuplurile de varsta reproductiva, fiind luata in considerare cand dupa 1 an de activitate sexuala neprotejata a cuplului nu a avut loc conceptia. O evaluare mai precoce se face la: femeile peste 35 de ani, la cele cu menstre neregulate, cu istoric de boala inflamatorie pelvina, cu endometrioza, cand apar modificari ale spermogramei. Recent in abordarea infertilitatii au aparut trei modificari majore legate de aparitia fertilizarii in vitro(FIV) si a tehnicilor de reproducere umana asistata(ART), de cresterea constientei publice si de cresterea numarului de femei ce raman gravide dupa 35 ani-20 % in SUA. Este necesar sa reamintim cateva definitii:fecundabilitatea reprezinta probabilitatea de a ramane gravida intr-un ciclu menstrual, iar fecunditatea capacitatea de a da nastere unui nou-nascut viu intr-un ciclu; infertilitatea primara apare cand femeia nu a ramas niciodata gravida, infertilitatea secundara atunci cand aceasta are sarcini in antecedente.

[citeste mai mult]

La Femeie

Stadiul I anamneza, examenul ginecologic, curba temperaturii bazale-indicator;

Ecografia transvaginala, biopsia endometriala;

Statusul hormonal;

Stadiul II histerosalpingografie sau laparoscopie;

Stadiul III test postcoital.

La Barbat

Stadiul I anamneza, examen fizic, spermograma;

Status hormonal;

Stadiul II test functional spermatic, biopsie testiculara.

Medicii clinicii

embriolog, directorul laboratorului de embriologie 

medic primar obstetrica-ginecologie, doctorand in medicina, asistent universitar

medic primar genetica medicala

Galerie foto
Galerie video