Descriere: 

Fluorul este un element chimic de natură anorganică. Sărurile și mineralele formate de anionul de fluor (fluorid, F-), respectiv acidul hidrofluoric sunt reactivi importanți în industria aluminiului și a oțelului. Sărurile fluoridului formate cu sodiu sunt substanțe topice și sistemice folosite în prevenția cariilor dentare, datorită stimulării osteoblaștilor. Se folosesc pentru fluorurarea apei potabile și în majoritatea produselor pentru igiena orală. Doza zilnică maximă de fluorid este de 10 mg, pentru adulți. La copii mici, doza este mai mică, aproximativ 2 mg/zi. Cele mai importante surse alimentare sunt ceaiul negru, stafidele, vinul, cartofii, carnea de miel, morcovii. Expunerea cronică la valori ce depășesc cele menționate, fluoridul produce efecte opuse celor dorite: osteomalacie, osteoscleroză, periostită, calcifierea ligamentelor și tendoanelor, toate acestea ducând la deformități invalidante. Intoxicația acută cu 5-10 g fluorid este de obicei fatală. Mecanismul de acțiune este legarea F- de ionii de calciu (Ca++) cu formare de fluorură de calciu insolubilă, care duce la hipocalcemie. Calciul, în schimb este indispensabil pentru funcționarea sistemului nervos. Fluoridul ingerat este excretat renal cu o rată de aproximativ 50% în decurs de 24 de ore.

Recomandari: 

Monitorizarea expunerii ocupationale.

Interval de referinta / um: 
<1 mg/l
Executant: 
SYNLAB