Publicat la: 
5/02/2018

Foamea suprima sezatia de saturatie dupa pierderea in greutate

Nivelurile de hormoni ce regleaza senzatia de foame si cea de satietate cresc direct proportional dupa pierderea in greutate, insa oamenii resimt in special o crestere a apetitului, dar nu si cresterea nivelului de saturatie dupa masa, conform unui studiu publicat recent in "The American Journal of Physiology—Endocrinology and Metabolism", informeaza newswise.com.

Cum au ajuns cercetatorii la aceasta concluzie

Pentru a ajunge la aceasta constatare, oamenii de stiinta  au urmarit rezultatele unui grup de adulti care suferea de obezitate, cu un index de masa corporala de minim 40,  pe tot parcursul unui program destinat pierderii in greutate. 

Voluntarii la studiu au participat la cinci sesiuni multidisciplinare pentru pierderea in greutate pe parcursul a doi ani de zile. 

La finalul fiecarei sesiuni cu o durata medie de trei saptamani, participantii au aplicat in rutina lor zilnica sfaturile specialistilor privind educatia nutritionala, ce au inclus schimbarea dietei alimentare, limitarea caloriilor, efectuarea programelor de exercitii fizice si efectuarea terapiilor dedicate.

Cercetatorii au masurat nivelurile de hormoni ce declanseaza senzatia de foame si cea de satietate in randul participantilor dupa primele patru saptamani de studiu si, din nou, dupa primul si cel de-al doilea an de urmare a programului de slabit. 

De asemenea, voluntarii au exprimat nivelul de foame si satietate resimtit pe parcursul celor doi ani de studiu prin intermediul sondajelor de opinie. 

Senzatia de foame si cea de satietate resimtite de voluntari pe parcursul studiului

Dupa numai o luna de la inceperea programului de slabit, senzatia de satietate resimtita de voluntari la studiu a ramas neschimbata, scazand pe parcursul celor doi ani de studiu, in timp ce senzatia de foame raportata de participanti a crescut semnificativ pe toata perioada studiului, conform datelor reflectate de sondajele de opinie.

De asemenea, cercetatorii au observat o crestere a nivelurilor de hormoni ce dicteaza atat senzatia de foame, cat si senzatia de satietate ce apare dupa masa, atat dupa primul an de studiu, cat si la finalul programului de doi ani dedicat pierderii in greutate. 

Cu toate acestea, cresterea hormonilor ce dicteaza senzatia de foame depaseste valorile inregistrate ce masoara senzatia de satietate in randul participantilor, arata raportul cercetatorilor. 

"Aceste date sunt deosebit de importante atat pentru persoanele supraponderale care vor sa slabeasca, cat si pentru profesionistii din domeniul sanatatii care lucreaza cu astfel de pacienti. Concluziile studiului nostru ne ajuta sa intelegem mai bine modul in care functioneaza organismul persoanelor obeze si contribuie la imbunatatirea strategiilor programelor destinate pierderii in greutate, pentru ca pacientii sa poata administra mai bine cresterea senzatiei de foame pe termen lung," conchid autorii studiului.

Taguri Medlife: 
Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Diabet si nutritie, Medicina interna

Medic Primar...
Eurodiet Med
Medic Specialist
Medic primar

Articole similare

Pizza: da sau nu? Foto: MorgueFile.com Majoritatea persoanelor spun "pizza" atunci cand se gandesc la o mancare delicioasa. Cu toate acestea, beneficiile ei asupra sanatatii au fost puse la indoiala o perioada lunga de timp. Specialistii au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea "Ar trebui sa mancam pizza sau ar fi mai bine sa o evitam...
Cand vine vorba de depozitarea produselor alimentare in mod corespunzator, exista multe conventii care sunt litera de lege pentru unele persoane, in timp ce altii le contrazic cu tarie. Unde este indicat sa punem painea? In frigider, in congelator sau in dulap? Ar trebui sa puneti rosiile in frigier sau pe blatul de bucutarie? Care sunt cele mai...
S-a sugerat recent ca folosirea uleiurilor vegetale pentru a praji alimente poate fi daunatoare pentru sanatate, din cauza producerii de substante chimice toxice (aldehide) in timpul procesului de incalzire. Aldehidele sunt structuri organice simple - compusi care contin o dubla legatura carbon-oxigen - si sunt abundente in natura. Sunt formate...
Faptul ca alegem sa mancam ceva delicios, dar nesanatos, nu dezvaluie neaparat un defect de caracter. Capacitatea de a exercita auto-control este legata de neurobiologia noastra, potrivit unui studiu publicat in Journal of Neuroscience  (http://www.jneurosci.org/content/38/25/5799) in iunie 2018. Modul in care alegem ceea ce mancam depinde de...
In timp ce consumul moderat de alcool poate fi benefic pentru sanatatea organismului, consumul excesiv este, cu siguranta, daunator. Tomatele nu indeparteaza durerea de cap, ameteala sau oboseala dupa o noapte de exces, insa studiile stiintifice arata ca acestea pot proteja ficatul si creierul in urma daunelor ce apar pe fondul consumului de...