Publicat la: 
4/12/2013

Frica de a fi singuri ii face pe oameni sa se multumeasca cu mai putin intr-o relatie

Teama de a fi singur este un predictor semnificativ atunci cand barbatii si femeile se multumesc cu mai putin in relatiile lor, se arata intr-un studiu de la Universitatea din Toronto. Rezultatele sunt publicate in Journal of Personality and Social Psychology.

"Cei cu temeri puternice legate de singuratate sunt dispusi sa se multumeasca cu mai putin in relatiile lor. Uneori, acestia stau in relatii in care nu sunt fericiti si vor sa se intalneasca cu parteneri care nu sunt potriviti pentru ei. Acum putem intelege ca anxietatea provocata de singuratate pare sa joace un rol-cheie in aceste tipuri de comportamente relationale nesanatoase", spune autorul principal Stephanie Spielmann.

Cercetatorii au realizat studii pe adulti din America de Nord de varste diferite, studenti de la Universitatea din Toronto si membri ai comunitatii din Canada si SUA.

"Rezultatele arata ca barbatii si femeile care au ingrijorari similare legate de singuratate au comportamente similare de adaptare, in contradictie cu ideea preconceputa ca doar femeile se lupta cu teama de a fi singure", spune profesorul Geoff MacDonald. "Singuratatea este o experienta dureroasa pentru barbati si femei, asa ca nu este surprinzator faptul ca teama de a fi singur nu pare sa discrimineze pe baza de gen."

Desi au fost realizate studii separate cu privire la efectele unei amenintari sociale (de exemplu, respingere si evaluare negativa) si a recompenselor (conectare si intimitate) asupra procesului de implicare intr-o relatie romantica, studiul acesta si-a propus sa cerceteze influenta ambelor simultan.

Pentru tratarea fricilor, programeaza-te pentru o consultatie la psiholog la una din urmatoarele clinici:

Taguri Medlife: 
Comentarii

Si, daca nu se multumeste cu ceea ce i se pare a fi mai putin decat ce i se cuvine, atunci nu inseamna ca inceteaza acea relatie? Adica, daca e casatorie, atunci va fi divort, iar altfel tot va fi despartire. Si dupa incetarea unei relatii, inevitabil va cauta alta relatie. Dar si in urmatoarea relatie i se poate parea ca primeste este prea putin... Si tot asa.
Mi se pare ca secretul intr-o relatie este sa stii sa oferi ceva care sa fie apreciat, si sa te straduiesti sa intretii relatia, nu sa tot cauti sa ti se dea mai mult si cat mai mult. Pt ca, altfel, oricand poti gasi motive de numultumire pt ca nimeni nu e perfect si intotdeauna ti se poate parea ca ai facut o "afacere proasta". Dar casatoria nu e o afacere! Si mi se pare o mare jale ca multi privesc aceasta ca pe o afacere, care, daca nu e prea buna, atunci cauti o alta mai buna...

Alte articoleVezi toate articolele

Nu va indepartati emotional/ Foto: Dreamstime.com Se intampla uneori ca, dupa nastere, atentia mamei sa fie in intregime acaparata de cel mic. Venirea pe lume a unui copil modifica structura...
Conform unor studii efectuate recent, prezentate la intalnirea anuala a Asociatiei Americane de Sociologie din Chicago, cuplurile care isi impart responsabilitatile de crestere a copiilor in mod...