Publicat la: 
20/03/2018

fumat tigari risc pierdere auz

Fumatul este asociat cu un risc crescut de pierdere a auzului, potrivit unui studiu efectuat in randul a peste 50 de mii de fumatori pe o perioada de opt ani. Rezultatele studiului au fost publicate recent in revista "Nicotine & Tobacco Research," publicata de Oxford University Press, scrie sciencedaily.com.

Cercetatorii au analizat datele medicale ale participantilor furnizate in cadrul verificarilor anuale de rutina, ce includeau testele ORL si de auz efectuate de specialisti, precum si un sondaj de opinie cu intrebari pe tema stilului de viata adoptat de participanti.

Cercetatorii au examinat efectele fumatului in randul fostilor si actualilor fumatori, numarul de tigari fumate pe zi si durata intreruperii fumatului din perspectiva pierderii auzului.

In analiza datelor medicale ale acestora, cercetatorii au remarcat un risc crescut de pierdere a auzului in randul fumatorilor actuali prin comparatie cu persoanele nefumatoare.

Desi asocierea dintre fumat si pierderea auzului frecventelor inalte a fost mai puternica prin comparatie cu pierderea auzului frecventelor joase, riscul de pierdere a auzului a crescut in randul tuturor fumatorilor, arata raportul cercetatorilor.

Riscul de pierdere a auzului a inceput sa scada in randul acestora abia la cinci ani dupa renuntarea la fumat.

"Efectuat pe un esantion mare de voluntari, precum si pe o perioada lunga de timp, cu o evaluare obiectiva a pierderii auzului, studiul nostru ofera dovezi puternice ce arata ca fumatul este un factor principal de risc in pierderea auzului," declara autorul principal al studiului, Dr. Huanhuan Hu de la National Center for Global Health and Medicine din Tokyo.

"Constatarile noastre ofera dovezi suficiente pentru a sustine ca fumatul este un factor cauzal in perderea auzului, ce subliniaza necesitatea impunerii masurilor de control a consumului de tutun pentru a preveni si intarzia dezvoltarea acestei afectiuni," conchide autorul principal al studiului.

Taguri Medlife: 
Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va publica luni un raport care va lansa un semnal de alarma in privinta carnii procesate si a celei rosii, care ar fi la fel de cancerigene ca si fumatul scrie...
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca guvernele din intreaga lume ar trebui sa creasca taxele la tigari si la alte produse din tutun pentru a incuraja oamenii sa se lase de fumat si...