Publicat la: 
22/09/2016 Fumatul lasa o 'amprenta' in ADN chiar si la 30 de ani de la renuntarea la tigari

Fumatul lasa o 'amprenta' in ADN chiar si dupa 30 de ani de la renuntarea la tigari, potrivit unui studiu efectuat de unii oameni de stiinta din cadrul US National Institute of Environmental Health Sciences si Harvard Medical School, informeaza Daily Mail, citat de Agerpres.

Conform noii descoperiri, metilarea ADN "un proces prin care celulele controleaza activitatea genelor " este cea care poate oferi un indiciu important ce tradeaza faptul ca o persoana a fost fumatoare.

Cercetatorii stiau deja ca fostii fumatori risca sa dezvolte anumite tipuri de cancer si boli de inima chiar si la cateva decenii dupa incetarea obiceiului nociv, insa mecanismele moleculare responsabile de acest lucru nu erau inca pe deplin intelese.

Pentru acest studiu, oamenii de stiinta americani au analizat metilarea ADN in cadrul genomului uman folosind mostre de sange de la aproape 16.000 de participanti, inclusiv de la actuali si fosti fumatori, dar si de la persoane care nu au fumat niciodata.

Concluziile cercetatorilor demonstreaza ca, in cinci ani de la incetarea acestui obicei, majoritatea secventelor ADN ale fostilor fumatori redevin la fel ca ale persoanelor care nu au fumat niciodata. Insa, anumite secvente persista chiar si timp de 30 de ani. Cele mai importante dintre acestea sunt legate de gene asociate cu boli provocate de fumat, precum cele cardiovasculare si anumite tipuri de tumori.

Aceasta descoperire i-ar putea ajuta pe oamenii de stiinta sa dezvolte tratamente mai bine localizate.

A.C.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Cand stim ca certurile din cuplu nu mai sunt ceva "natural" si cat de folositoare pot fi conflictele? Cum gestionam o cearta astfel incat sa tinem cont si de nevoile partenerului si care sunt...
Răspunsul simplu este că faptele și argumentele raționale chiar nu sunt foarte bune la modificarea convingerilor oamenilor. Teoriile conspirației apar cu o asemenea regularitate datorită...