Publicat la: 
7/04/2016

Alergii de primavara / Foto: Freerangestock.com

Se pare ca activitatea cerebrala variaza in functie de anotimpuri, nu numai in ceea ce priveste starea de spirit, ci si pe plan cognitiv, relateaza passionsante.be, citat de Agerpres.

In ceea ce priveste starea de spirit, se stie ca unii oameni sunt foarte sensibili la scaderea luminozitatii toamna si iarna, care determina uneori depresii sezoniere. Planul cognitiv (memorie, gandire, atentie) a fost in schimb destul de putin explorat. O echipa belgiana de la Universitatea din Liege a desfasurat un studiu pentru a afla mai precis cum influenteaza anotimpurile functionarea creierului uman.

De cateva ori intr-un an, tineri adulti au stat cinci zile intr-un mediu neutru ("in laborator"), unde au fost supusi unor teste care implicau atentia (concentrarea) si memoria de lucru (pastrarea si prelucrarea informatiilor pe termen scurt). Reactia cerebrala a fost analizata prin rezonanta magnetica, iar cercetatorii au constatat diferente "uimitoare" in functie de perioada anului in care s-au desfasurat testele.

Atentia a atins nivelul maxim in preajma solstitiului de vara (la jumatatea lunii iunie) si minim spre solstitiul de iarna (jumatatea lunii decembrie).

Memoria a fost maxima in perioada echinoctiului de toamna (jumatatea lunii septembrie) si minima in cea a echinoctiului de primavara (jumatatea lui martie).

Autorii studiului au constatat prin urmare ca variatiile sezoniere influenteaza fiziologia cerebrala si implicit facultatile cognitive. In plan general, aceste fluctuatii nu sunt resimtite in activitatea zilnica, insa, in cazul persoanelor vulnerabile, ele ar putea compromite controlul emotional, arata cercetatorii.

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Poate ti-ai pierdut locul de munca si esti ingrijorat de unde o sa scoti banii pentru rata pe care o ai la banca. Poate ca ai un loc de munca, dar nu iti place deloc si visezi sa-ti petreci...
Doua studii efectuate recent pe soarecii de laborator arata ca dieta ketogenica – bogata in grasimi si scazuta in carbohidrati – ar putea sa ne prelungeasca viata, sa stimuleze memoria si sa...