Publicat la: 
23/04/2014

Într-o rocadă care modifică arhitectura industriei farmaceutice internaţionale, elveţienii de la Novartis tranzacţionează cu britanicii de la GlaxoSmithKline active în valoare de peste 20 de miliarde de dolari.

Divizia oncologică a GSK va fi cumpărată de Novartis cu banii jos: 14,5 miliarde de dolari. Novartis deţine deja o cotă importantă din piaţa medicamentelor pentru cancer, aflându-se chiar în spatele companiei Roche şi, prin acest transfer de la GSK, achiziţionează întreaga activitate de cercetare şi dezvoltare din ultimii ani a britanicilor. Astfel, două medicamente recent aprobate pentru cancerul de piele, Mekinist şi Tafinlar, vor trece imediat din portofoliul GSK în al celor de la Novartis.

Joe Jimenez, directorul Novartis, a afirmat că tranzacţia reprezintă „un moment transformaţional” pentru compania sa.

La rândul lor, britanicii vor cumpăra întreaga divizie de vaccinuri a Novartis (mai puţin cel anti-gripal) pentru 5,3 miliarde de dolari cash. GSK domină deja piaţa vaccinurilor cu 23% din vânzările mondiale, iar preluarea diviziei concurente de la Novartis îi va creşte cota de piaţă la 33%. Cele două companii vor crea şi o unitate comună care se va ocupa de medicamentele care nu necesită reţetă.

Sir Andrew Witty, directorul GSK, a declarat, pentru Financial Times, că ieşirea companiei din domeniul oncologiei nu a fost o decizie uşoară, deşi britanicii ocupă abia locul 14 în această zonă, „dar este extrem de valoros atunci când poţi găsi tranzacţii care să permită întărirea în acele zone unde avem deja un avantaj competitiv pe termen lung”.

Reuters susţine că aceste mişcări fac parte din strategia marilor producători de medicamente inovative de a face faţă competiţiei companiilor de medicamente generice care, odată cu expirarea patentelor pentru cele mai de succes medicamente originale, intră pe piaţă cu preţuri mult reduse.

În aceste mişcări este implicată şi compania americană Eli Lilly care va achiziţiona tot de la Novartis divizia de produse farmaceutice de uz veterinar. Astfel, Lilly va deveni cel de-al doilea producător mondial de medicamente veterinare din lume în schimbul a 5,4 miliarde de dolari.

Majoritatea observatorilor industriei consideră că avalanşa de tranzacţii din piaţa farma din ultimele luni este şi o încercare a companiilor de a se adapta la reducerile consistente de cheltuieli pe care guvernele le operează în domeniul medical.

Există informatii despre o altă tranzacţie uriaşă la orizont, achiziţionarea integrală a AstraZeneca de către competitorul său direct Pfizer, dar deocamdată nu există o confirmare din surse oficiale. Marii producători internaţionali de medicamente sunt aşadar pe cale de a-şi modifica modelul de bussines, renunţând la mantra diversificării pentru a se angaja în concentrarea pe segmentele specializate în care deja deţin o poziţie competitivă importantă. Bursele au reacţionat pozitiv la anunţul tranzacţiei, acţiunile ambelor companii înregistrând creşteri.

Taguri Medlife: 

Adaugă comentariu nou

Alte articoleVezi toate articolele

Pentru a vă menține ochii sănătoși trebuie sa consultati un oftalmolog regulat, sa cunoașteți istoricul familiei și dacă aveți riscuri pentru a dezvolta boli oculare; sa purtați ochelari de soare...
Mierea are proprietati nutritive uimitoare. Super puterile mierii au fost dovedite stiintific, iar beneficiile sale se extind la sanatatea intregului organism. Care sunt beneficiile pe care mierea...