Specialitati medicale

Gastroenterologie

Descoperă informații utile despre Gastroenterologie.
Pentru a putea beneficia de servicii medicale complete, la cele mai înalte standarde, solicită o programare în Sistemul Medical MedLife.

Informații generale

Gastroenterologia este ramura medicinei preocupată de sistemul digestiv și de bolile acestuia. Gastroenterologii diagnostichează și tratează bolile și tulburările esofagului, stomacului, intestinelor, ficatului, tractului biliar și pancreasului. Endoscopia este o procedură nechirurgicală, utilizată pentru examinarea tractului digestiv al unei persoane. Folosind un endoscop, un tub flexibil cu o lumină și o cameră atașate la acesta, medicul poate vizualiza imagini ale tractului digestiv.


Subspecialități în gastroenterologie

Subspecialitățile în gastroenterologie includ:

  • hepatologie de transplant;
  • endoscopie avansată;
  • neuro-gastroenterologie.
Medic gastroenterolog cu model al intestinului

Afecțiuni în gastroenterologie

Afecțiunile cel mai des întâlnite în specialitatea gastroenterologie includ:

  • boli ale colonului (polipi de colon, diverticuloză, sindromul intestinului iritabil, cancer colorectal, hemoroizi, fistule anorectale, fisuri sau abcese, colită ulcerativă);
  • boli intestinale (boala celiacă, boala Crohn);
  • boli ale ficatului (steatoza hepatică şi hepatitele cronice virale, cancer de ficat);
  • boli ale vezicii biliare (cum ar fi calculi biliari, colecistita sau cancerul vezicii biliare);
  • boli ale esofagului (boala de reflux gastroesofagian, hernie hiatală, esofagita, cancerul esofagian);
  • boli ale stomacului (gastroenterită, gastrită, ulcer peptic, cancer gastric);
  • boli ale  pancreasului (pancreatită acută, pancreatită cronică, cancer de pancreas).

Servicii medicale de gastroenterologie


Consultații

Consultațiile în domeniul gastroneterologiei vizează evaluarea stării de sănătate a pacientului și identificarea unor simptome ce pot indica prezența afecțiunilor gastrice. De asemenea, persoanelor cu vârsta peste 45 de ani li se recomandă screening pentru cancer colorectal o dată la zece ani sau mai frecvent, în cazul în care unii membri ai familiei au prezentat această boală în trecut.

 

Investigații

Investigațiile specifice gastroenterologiei includ:

  • colonoscopie;
  • gastroscopie;
  • radiografie abdominală;
  • ecografie abdominală;
  • clismă cu bariu;
  • manometrie esofagiană sau anorectală;
  • PH-metria esofagiană;
  • scintigrafia de golire gastrică;
  • test de respirație de hidrogen;
  • endoscopie cu videocapsulă;
  • Rezonanță magnetică (RMN) abdominală;
  • laparoscopie exploratorie;
  • biopsia ficatului;
  • ecografie endoscopică; 
  • colangiopancreatografie retrogradă endoscopică;
  • tomografie computerizată (CT) a abdomenului, pancreasului sau ficatului și tractului biliar.

 

Proceduri

În timpul unei endoscopii superioare sau gastroscopii, endoscopul este trecut prin cavitatea bucală, gât și esofag, permițând medicului să obțină imagini cu esofagul, stomacul și partea superioară a intestinului subțire.

În mod similar, endoscopul poate fi trecut în intestinul gros (colon), prin rect, pentru a examina această zonă a intestinului. Procedura se numește sigmoidoscopie sau colonoscopie, în funcție de cât de departe este examinat colonul.

O formă specială de endoscopie, numită colangiopancreaticografie retrogradă endoscopică, permite realizarea de imagini ale pancreasului, vezicii biliare și ale structurilor conexe. Colangiopancreaticografia este, de asemenea, utilizată pentru extragerea calculilor de pe canalele biliare, plasarea stenturilor și pentru biopsii.

Ecografia endoscopică sau ecoendoscopia combină endoscopia superioară și examinarea cu ultrasunete, pentru a obține imagini și informații despre diferite părți ale tractului digestiv. În timpul acestei proceduri se pot face puncții fine aspirative sau biopsii din țesuturi, pot fi aspirate formațiuni chistice, se pot monta tuburi de drenaj.

Citește mai mult

Citește mai puțin

Atuul MedLife: peste 3.000 de medici buni

Pentru ca oamenii să rămână fericiți sau să-și regăsească această stare cât mai curând, am dezvoltat cea mai mare rețea de servicii medicale private din România: 700 de locații proprii și partenere, din care peste 230 de hyperclinici, 16 spitale, 18 centre stomatologice și 4 maternități.

MedLife reprezintă cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, cu tehnologie medicală de vârf în întreaga țară.

Suntem mândri de cea mai extinsă gamă de echipamente de imagistică din România, incluzând peste 300 de ecografe avansate, 16 tomografe computerizate și 21 de aparate RMN de ultimă generație - printre care se remarcă RMN-ul 3 Tesla, vârful tehnologiei în domeniu. Medicii MedLife realizează proceduri rapide și eficiente, asigurând diagnostice precise și rezultate rapide pacienților noștri.

Articole Medicale

De vorbă cu medicii
Articole medicale

Video Interviu Dr. Eugen Craciun, medic primar gastroenterologie si hepatologie: “Pentru pacienti e mult mai usor sa suporte o interventie endoscopica, in conditiile in care pot pleca si dupa amiaza acasa”

Dr. Eugen Craciun, medic primar gastroenterologie si hepatologie cu competenta in endoscopia diagnostica si terapeutica, in cadrul Hypeclinicilor Medlife si Spitalului MedLife Medical Park, a discutat in cadrul unui interviu despre principalele afectiuni biliopancreatice pe care le putem trata pe ca...

De vorbă cu medicii
Articole medicale

Ce afectiuni biliopancreatice pot fi tratate cu ajutorul endoscopiei interventionale? Dr. Eugen Craciun, medic specialist gastroenterologie si hepatologie, a discutat online cu cititorii

Cand putem trata afectiunile biliopancreatice cu ajutorul endoscopiei interventionale? Ce interventii chirurgicale pot fi evitate astfel? Care sunt principalele avantaje ale acestei proceduri? Dr. Eugen Craciun, medic primar gastroenterologie si hepatologie, a discutat online cu cititorii. Dr. Eugen...

Afecțiuni medicale
Imagine afectiuni medicale

Colită ulcerativă

Colita ulcerativă este o boală inflamatorie cronică ce afectează intestinul gros. Aceasta atacă mucoasa colonului, care se inflamează și dezvoltă răni minuscule deschise sau ulcere; la rândul lor, ace...

Afecțiuni medicale
Imagine afectiuni medicale

Steatoree

Steatoreea denumește prezența unei cantități excesive de grăsime în fecale. Scaunul gras este în mod vizibil diferit de unul normal, evidențiindu-se prin volum crescut, structură lipidică, cu miros am...

Analize medicale
Imagine analize medicale

Anticorpi anti-receptori acetilcolină

Determinarea nivelului de anticorpi anti-receptori acetilcolină este recomandată în diagnosticarea pacienților suspecți de Miastenia gravis. De asemenea, dozarea lor este indicată pentru a determina s...

Analize medicale
Imagine analize medicale

Testare genetică pentru boala celiacă (HLA DQ2/ DQ8)

Testarea genetică pentru boala celiacă (HLA DQ2/ DQ8) este utilă pentru a stabili predispoziția unei persoane de a moșteni această afecțiune. Statistica arată că 96% dintre pacienții cu boală celiacă ...

Echipa medicală

Spitale

Spitale

Nord Muntenia Hospital

Str. Pictor Nicolae Grigorescu, nr. 2A, Pitești

Spitalul MedLife Craiova

Strada Științei, nr. 2 A / Strada Înfrățirii, nr. 5 A, Craiova

Spitalul MedLife Humanitas

Strada Frunzișului 77, Cluj-Napoca

Spitalul MedLife Lotus Ploieşti

Ploiești, str. Gheorghe Grigore Cantacuzino, nr. 43, județ Prahova

Spitalul MedLife Sama Craiova

Oncologie - Str. Înfrăţirii 5ASpecialități medicale - Calea București 2

Spitalul MedLife Timișoara

Bulevardul Eroilor de la Tisa nr.28, Timișoara

Spitalul MedLife Titan

B-dul Liviu Rebreanu nr. 8, Sector 3, București

Programeaza-te

Programează-te

Dacă ai o problemă sau chiar și numai o îngrijorare medicală ce te împiedică să fii fericit, medicii noștri buni sunt gata să te ajute. Găsește-l simplu și rapid pe cel potrivit și fă-ți o programare online sau din aplicația mobilă MedLife.

Aplicația este disponibilă în Google Play și App Store.