Publicat la: 
13/07/2018

ADN

Exista foarte multe cauze genetice ale cancerului: in timp ce unele sunt mostenite de la parinti, altele sunt dobandite pe parcursul vietii datorita unor factori externi sau pot fi provocate de transmiterea incorecta a ADN-ului.

Secventierea genomului a revolutionat identificarea cancerului produs de mutatiile somatice, dar rezultatele nu au fost atat de eficiente si in cazul identificarii mutatiilor mostenite. Pentru a face posibil acest lucru inca se fac studii, in special pe familii, conform eurekalert.org.

ALFRED, noua metoda statistica de identificare a genelor care predispun la cancer

3 cercetatori de la Centre for Genomic Regulation (CRG) din Barcelona, condusi de profesorul Ben Lehner, au dezvoltat o noua metoda statistica, ALFRED, pentru a identifica gene care predispun la cancer, prin secventierea genelor recoltate din tumori.

”Metoda ne permite sa identificam sistematic aceste gene din seturile de date genomice de cancer deja existente si porneste de la ideea ca genele respective necesita ''doua lovituri'' inainte de a cauza cancerul, adica presupunem ca mutatiile acumulate in ADN-ul unei celule pot avea ca si rezultat cancerul”, spun cercetatorii Solio Park si Juan de la Cierva.

Cercetatorii pot gasi mutatii cu risc fara un grup de control, adica fara sa compare grupuri de oameni sanatosi cu grupuri de oameni ce sufera de cancer.

S-au descoperit 10 gene noi implicate in aparitia cancerului

Studiul a fost publicat in Nature Communications si identifica 13 gene care predispun la cancer, dintre care 10 sunt noi.

”Am aplicat metoda la 10.000 de pacienti cu 30 de tipuri de tumori diferite si s-au identificat gene care predispun la cancer care erau deja cunoscute, dar si altele noi. Toate acestea contribuie semnificativ la riscul de cancer”, spune Ben Lehner.

Rezultatele arata ca noile gene descoperite care predispun la cancer pot avea un rol important in numeroase tipuri de cancer. De exemplu, ele au fost asociate cu 14% dintre tumorile ovariene, 7% dintre tumorile de san si cu aproximativ 1 din 50 dintre cazurile de cancer.

Cercetatorii au lucrat cu date genetice din mai multe studii despre cancer din intreaga lume, inclusiv proiectul Atlasul genetic al cancerului. ''Am reusit sa dezvoltam si sa testam o noua metoda doar prin utilizarea datelor publice si speram aceasta metoda ne va ajuta sa intelegem mai bine genetica cancerului si va contribui la diagnosticarea si prevenirea lui, spune Solip Park.

"Este important sa facem publice datele genomice. Doar prin compararea datelor privind bolile intre spitale, intre tari, putem intelege in profunzime bolile rare sau comune de care suferim”, adauga Ben Lehner.

Specialitate: 
Adaugă comentariu nou

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Ciurescu Daniel,Medic primar
Medic primar
Medic Specialist
Oprea Carmen,Medic primar
Medic primar
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic primar

Articole similare

Oamenii de stiinta de la Universitatea din Montreal au dezvoltat o noua terapie, formata din doua etape, pentru a distruge celulele canceroase din ovare. Studiul, publicat in revista ”Nature Communications”, demonstreaza eficacitatea terapeutica superioara asupra pacientelor cu cancer ovarian, terapia fiind bazata pe manipularea imbatranirii...
O buna capacitate aerobica pare sa modifice functiile celulelor in moduri ce pot reduce in mod substantial riscul declansarii cancerului mamar. Un nou studiu efectuat pe soarecii de laborator arata ca subiectii care se aflau intr-o forma fizica optima au avut un risc scazut pentru debutul cancerului chiar si atunci cand au fost expusi...
Lumea se confrunta cu un "val" de cazuri de cancer, restrictiile asupra consumului de zahar si alcool fiind esentiale, avertizeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceasta prezice ca numarul cazurilor de cancer va ajunge, pana in 2035, la 24 de milioane, dintre care jumatate pot fi prevenite. Organizatia Mondiala a Sanatatii a realizat o lista a...
Oamenii de stiinta de la Universitatea Cambridge au descoperit un nou test de sange care ar putea detecta mult mai repede si mai eficient cancerul pulmonar. Constatarile au fost publicate in revista ”Disease Models and Mechanisms”. Testele preliminare au fost facute pe soareci si sugereaza ca un test de sange ar putea masura nivelurile circulante...
Aspirina reduce riscul aparitiei cancerului/ Foto: captura Youtube O aspirina pe zi ar putea reduce semnificativ riscul aparitiei cancerului, potrivit celui mai amplu studiu referitor la capacitatea medicamentului de a stopa boala. Astfel, mai mult de 130.000 de decese ar putea fi evitate pe o perioada de 20 de ani, in cazul in care persoanele...