Publicat la: 
2/01/2015

Cercetatorii americani de la Johns Hopkins University au descoperit ca doua treimi din cazurile de cancer de diferite tipuri sunt cauzate mai ales de ghinion, mai precis de mutatii accidentale in ADN, si mai putin de obiceiuri daunatoare sau factori ereditari, relateaza Reuters.

Cercetatorii au studiat 31 de tipuri de cancer si au descoperit ca 22 dintre acestea, inclusiv leucemie, cancer de pancreas, osos, testicular, ovarian sau la creier, se pot explica in principal prin aceste mutatii accidentale - in fapt, un ghinion biologic.

Celelalte noua tipuri, inclusiv cancerul colorectal, cancerul de piele, cancerul pulmonar la fumatori, sunt mai puternic influentate de factori ereditari sau de mediu.

Per total, ei au atribuit 65% din incidenta cancerului mutatiilor accidentale in gene care pot determina dezvoltarea cancerului.

"Cand cineva se imbolnaveste de cancer, vor sa stie de ce", a declarat medicul oncolog dr. Bert Vogelstein, de la facultatea de medicina Johns Hopkins din Baltimore, cel care a coordonat studiul publicat in revista de specialitate Science alaturi de biomatematicianul Cristian Tomasetii.

"Vor sa creada ca exista un motiv. Si motivul real in multe cazuri este nu faptul ca nu te-ai comportat corespunzator sau ca ai fost expus unei influente de mediu daunatoare, ci pentru ca esti ghinionist. Ai pierdut la loterie", a spus el.

Tomasetti a afirmat ca mutatiile daunatoare au loc "doar din intamplare si din niciun alt motiv" atunci cand celulele stem se divizeaza in diverse testuturi din corp. Potrivit acestuia, studiul indica faptul ca schimbarea stilului de viata sau a obiceiurilor nesanatoase precum fumatul ar putea ajuta la prevenirea anumitor cancere insa ar putea fi complet inutile in cazul altora.

"Prin urmare, ar trebui sa ne concentram cercetarile si resursele mai mult pe gasirea unor modalitati de a detecta aceste cancere in stadiile incipiente, cand pot fi tratate", a completat el.

Cercetatorii au inventariat numarul cumulat de diviziuni ale celulelor stem dintr-un tesut - de exemplu in colon sau in plaman - si au comparat acest rezultat cu riscul de cancer in acel tesut. In general, tesuturile in care au loc mai multe diviziuni - crescand astfel probabilitatea mutatiilor accidentale - sunt mai expuse la tumori.

Studiul nu a evaluat toate tipurile de cancer. Cancerul de san si cel de prostata au fost excluse, pentru ca cercetatorii nu au putut evalua ratele de divizune.

Autor: Iulia Rosca

Specialitate: 
Comentarii

Asa este, dar si ghinionul sa traiasca intr-o societate care inca nu a inteles adevarata valoare a cercetarii, foarte putini bani din cei impozitati ajung la cercetare si cu atat mai putin la cea medicala.

Rezultatele sunt proportionale cu efortul investit.

Uitati-va la sumele de bani alocate apararii in lume, sunt cifre ametitoare.

Situatia desi simpla, nici macar nu exista nicaieri in lume in discutie., sindicatele, ONG-urile, partide etc nici macar nu este pe lista discutiilor.

Articolul este o foarte proasta interpretare a studiului. Aceasta interpretare nu este totusi originala. Ideea conform careia cancerul se datoreaza cu precadere "ghinionului biologic" a fost lansata in alte publicatii din strainatate. O explicatie a studiului la care se refera articolul acesta este aici: http://www.theguardian.com/science/grrlscientist/2015/jan/02/bad-luck-ba....
Urmati si indemnul din titlu data viitoare va rog!

"Ghinionul biologic" duce la aparitia mutatiilor care pot sa provoace cancer, insa se pare ca riscul ca mutatiile provocate de "ghinionul biologic" sa evolueze pana la stadiul de tumori (adica sa devina efectiv cancer) depinde in mare masura de factorii ereditari. Sistemul imunitar al unui organism cu o zestre genetica "norocoasa" identifica si distruge majoritatea "mutatiilor accidentale", spre deosebire de un organism cu o zestre genetica "ghinionista".

"Ai pierdut la loterie", asa ca puteti cumpara in continuare linistiti tratamentele companiei x. Toti avem mutatii ale adn-ului. Conteaza insa foarte mult ce mancam pentru a tine sub control celulele mutante. Un sistem imunitar sanatos se mentine cu cat mai putine produse de origine animala, preferabil deloc. Cititi "Studiul China".

Costin, habar n-ai ce vorbesti.

Cei care nu consuma (sau consuma putine) produse de origine animala sunt mai putin predispusi la anumite tipuri de cancer ... dar mult mai predispusi la alte tipuri de cancere (prin comparatie cu cei care consuma produse de origine animala). Per ansamblu insa, vegetarienii, de exemplu, au o predispozitie in medie cu 50% mai mare pentru a dezvolta cancer, decat cei care consuma carne, fructe si legume.

http://atlanta.cbslocal.com/2014/04/01/study-vegetarians-less-healthy-lo...

LUCID, se pare ca tu nu stii despre ce e vorba.
Studiul despre care vorbeste articolul citat de tine pune la gramada veganii cu ovo-lacto sau pesco-vegetarienii, lucru care nu poate evidentia ceva concret. In caz ca nu stiai, lactatele sunt cam cel mai rau lucru pe care il putem manca, majoritatea alergiilor si imunitatilor scazute fiind cauzate de acestea.

Corect . Studiu China este cel mai amplu studiu asupra nutritiei facut vreodata. Alimentatia pe baza de proteina animala duce la cancer. Normal ca o sa vina un Dr. nutritionist , oncolog si alti "experti" care o sa povesteasca din carti si pe considerente economice ca nu e adevarat .... tra la la .... Normal ca si bunicul meu are 100 de ani si a mancat de toate , DAR uita sa mentioneze ca suntem in 2015 si ca totul este modificat genetic , totul este pe baza chimica , totul este nociv ce se fabrica astazi .... AMIN

presedintii americani de ce nu au avut niciodata "ghinion"

Pagini

Echipa medicala MedLife - Oncologie

Doctor in...
Schuster Bianca Brigitte,Medic specialist
Medic specialist
Toma Sebastian,Medic Specialist
Medic Specialist
Biolog

Articole similare

E barbat. E mai simplu. Lumea nu il judeca atat de tare pentru kilogramele in plus. Motiv pentru care nu considera ca a suferit vreodata de deficit de imagine. Totusi, admite: atunci cand dai jos cateva kilograme nu mai esti predispus la intrebari. E un burlac jovial si absolut fermecator. Ia viata la misto, ca sa nu poata viata sa faca asta cu el...
În urma unui studiu britanic recent, cercetătorii au descoperit că unele suplimente alimentare, în special cele vândute pe internet, nu au în compoziția lor plantele menționate pe etichetă, conform BBC. Echipa de experți a produției BBC "Trust Me, I'm a Doctor" a făcut un studiu în cadrul căruia au fost testate 70 de suplimente alimentare de la...
Dr. Viviana Iordache/ Foto: HotNews.ro Cat este mit si cat realitate din ceea ce se cunoaste despre microinjectiile cu toxina botulinica sau Botox, terapia pentru tratarea ridurilor? Ce efecte adverse poate avea si care sunt riscurile? Cat dureaza procedura? Despre toate acestea a discutat online cu cititorii MedLive.ro dr. Viviana Iordache,...
Pentru sanatatea dintilor / Foto: Agerpres 50% dintre romani nu stiu ce este parodontoza, indica primul studiu national despre bolile parodontale lansat marti, intr-o conferinta de presa. 48% dintre persoanele intervievate stiu ca parodontoza este o boala a dintilor, 12% o asociaza cu gingiile iar 39% nu stiu nimic despre parodontoza, nici...
Smartphone-urile si tabletele iti pot perturba somnul. Una dintre cauze este considerata a fi diodele emitatoare de lumina, care permit utilizarea dispozitivelor mobile in camere slab luminate, deoarece expunerea la lumina poate interfera cu melatonina, un hormon care ajuta la controlul ciclului natural somn-trezire. Un studiu realizat de...