Publicat la: 
16/04/2014

Glicemia scazuta creste riscul de agresivitate in cuplu

Concentratiile scazute de zahar din sange ii fac pe partenerii de cuplu sa devina mai furiosi si cresc riscul de agresivitate, potrivit unui studiu american publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), citat de Mediafax. Potrivit acestui studiu, simpla senzatie de foame, care rezulta dintr-un nivel scazut de glucoza, poate fi un factor de tensiune in cupluri, poate duce la certuri si uneori chiar la violenta. Studiul a fost coordonat de Brad Bushman, psiholog la Universitatea de Stat din Ohio.

Studiul, efectuat pe 107 cupluri casatorite, timp de 21 de zile, a aratat ca simpla masurare a glicemiei, la sfarsitul zilei, a permis prezicerea gradului de furie resimtit de participanti fata de partenerii lor de cuplu.

Pentru a cuantifica acea furie, cercetatorii americani au oferit fiecarui participant o papusa voodoo, care il reprezenta pe partenerul de cuplu al acestuia, dar si 51 de ace cu gamalie.

La sfarsitul zilei, fiecare dintre soti a infipt un anumit numar de ace in papusa primita, in functie de cat erau de suparati pe sotii lor. Voluntarii erau intotdeauna singuri atunci cand infigeau ace in papusile voodoo si notau pe o foaie numarul de ace utilizate.

In acelasi timp, fiecare sot trebuia sa isi masoare glicemia inainte de micul-dejun si inainte de a merge la culcare.

Potrivit rezultatelor, cu cat glicemia era mai scazuta, cu atat numarul acelor infipte in papusile voodoo era mai mare.

Legatura dintre glicemie si gradul de furie persista chiar si atunci cand se lua in calcul faptul ca sotii se declarau satisfacuti de acea casatorie.

La finalul celor 21 de zile, cuplurile au fost invitate sa faca un al doilea test. Ei trebuiau sa apese pe un buton cat mai repede posibil atunci cand o tinta rosie aparea pe monitorul unui computer.

Castigatorul din fiecare cuplu avea atunci dreptul de a-si supune partenerul unui zgomot foarte puternic si doar el avea voie sa decida intensitatea si durata sunetului.

Rezultatele au aratat ca voluntarii cu cele mai mici concentratii de zahar in sange provocau sunetele cele mai puternice si le actionau pe duratele cele mai lungi.

O alta analiza a relevat ca voluntarii care au infipt cele mai multe ace in papusile voodoo erau, totodata, aceia care si-au supus sotii in fata celor mai multi decibeli si pentru cele mai lungi perioade de timp.

Acest fenomen se explica prin faptul ca glucoza este principalul "carburant" al creierului si ca gradul de control de sine necesar pentru a stapani accesele de furie si impulsurile agresive necesita multa energie, au subliniat autorii.

"Creierul cantareste doar 2% din greutatea noastra, dar el consuma 20% din caloriile noastre", a subliniat profesorul Bushman, care recomanda tuturor sotilor, inaintea unei discutii dificile cu partenerul de viata, "sa se asigure ca nu ii este foame".

A.C.

Taguri Medlife: 
Comentarii

Interesant articol, chiar daca nu face decat sa confirme statistic ceea ce experimentam cu totii.
Explicatia oferita in penultimul paragraf e insa foarte slabuta - ea da de inteles ca avem in permanenta accese de furie (la a caror cauza nici nu ne uitam) iar atunci cand ne e foame creierul nu are suficient combustibil sa le faca fata.. Din experienta mea foamea creeaza ea insasi irascibilitate, mai ales cand se combina cu oboseala, iar pe acest fond orice gest din partea partenerului poate fi utilizat ca pretext pentru exteriorizarea furiei. Nu cunosc cu certitudine explicatia, dar tind sa cred ca ea se gaseste in alta parte decat cea indicata de autori. O explicatie posibila ar fi teama (intr-adevar furia ascunde mai mereu teama) de nerespectare a nevoilor de baza ale corpului - care tine de instinctul de conservare. Sunt sigur ca specialistii au oferit si alte posibile explicatii. Dar sunt sigur ca nu suntem niste fiinte nervoase in permanenta prin natura noastra si avem constant nevoie de glucoza pentru a ne mentine calmi :)

Alte articoleVezi toate articolele

Teama de a fi singur este un predictor semnificativ atunci cand barbatii si femeile se multumesc cu mai putin in relatiile lor, se arata intr-un studiu de la Universitatea din Toronto....
Maladia Alzheimer/ Foto: MorgueFile.com Utilizarea pe termen lung a unor somnifere sau medicamente impotriva anxietatii din familia benzodiazepinelor (tranchilizante minore) poate creste...