Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Acatisia
Descoperă informații utile despre acatizia: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Acatizia este un sindrom care poate fi greu de suportat, mai ales că de cele mai multe ori apare ca efect advers la medicamente care sunt luate pentru afecțiuni dificile, cum sunt schizofrenia sau tulburarea bipolară. Este important ca acatizia să fie diagnosticată corect, pentru ca pacientul să primească la timp recomandări de tratament care pot ameliora simptomele.
Acatizia, akathisia sau acathisia reprezintă un sindrom neuropsihiatric care presupune o inabilitate de a rămâne nemișcat. Persoanele diagnosticate cu acatizie simt nevoia intensă și incontrolabilă de a se mișca, mai ales la nivelul inferior al corpului. Au o senzație de agitație și de neliniște interioară. Acestea se manifestă prin mișcări compulsive, repetitive.
Este o boală asociată cu unele tratamente care includ medicamente antipsihotice sau litiu. Acatizia poate face parte din tabloul unor boli neurologice, cum ar fi Parkinson, distonie sau dischinezie tardivă. Poate fi de mai multe feluri, în funcție de durata sa și de momentul debutului, respectiv acatizie acută, acatizie cronică, acatizie tardivă sau acatizie de sevraj.
Acatizia acută se dezvoltă în stadiile incipiente ale tratamentului cu antipsihotice sau atunci când este mărită doza. De obicei durează mai puțin de șase luni. În cazul acatiziei cronice, simptomele durează mai mult de șase luni și pot ajunge chiar la ani de manifestare.
Acatizia tardivă apare la mai mult timp după începerea medicației sau creșterea dozei, de obicei la mai mult de trei luni. Este asociată cu dischinezia tardivă.
Acatizia de sevraj poate apărea după reducerea dozei sau atunci când este oprită administrarea tratamentului.
Acatizia este o afecțiune cauzată în general de administrarea unor medicamente din clasa antipsihoticelor, antidepresivelor, dar si unele medicamente antiemetice, antihipertensive, sedative. De asemenea, creșterea sau scăderea bruscă a dozelor acestor medicamente poate determina apariția acatiziei.
Cel mai des, acatizia cronică apare la pacienții schizofrenici sau cu tulburare bipolară, ca reacție adversă la tratamentul medicamentos de care aceștia au nevoie. Totuși, acatizia nu se manifestă la toți pacienții care iau astfel de tratamente, cei cărora li se administrează medicamentele antipsihotice clasice, de primă generație, avand un risc crescut. Noile tratamente disponibile au o incidență mai mică a manifestării efectelor adverse.
Factorii de risc pentru acatizie au legătură cu doza de medicamente administrata sau cu creșterea rapidă a dozei. Este important ca acatizia să fie diagnosticată în stadiul incipient. Dacă este lăsată netratată, se pot dezvolta stări severe de anxietate sau disforie, iar în cazurile foarte grave pot apărea idei suicidare.
Acatizia are unele manifestări care pot face ca afecțiunea să fie confundată cu anxietatea, deși cele două sunt foarte diferite. Starea de neliniște, sentimentul că gândurile și comportamentul nu pot fi controlate sunt simptome comune celor două afecțiuni. În timp ce acatizia presupune nevoia compulsivă de a te mișca, la anxietate se adaugă și sentimentul de frică sau îngrijorare. E adevărat, în schimb, că acatizia poate declanșa anxietate și stare de stres.
Pentru oricine e neplăcut și supărător să nu își poată controla stările și mișcările. Printre mișcările pe care pacientul simte nevoia să le facă atunci când are acatizie se numără marșul pe loc, balansarea, legănatul pe loc, încrucișarea și desfacerea picioarelor, sau mișcări repetate, neliniștite, atât ale mâinilor, cât și ale picioarelor. Pacienții cu acatizie descriu fenomenul drept o nevoie incontrolabilă de a se mișca, asociată cu o stare de nervozitate, neliniște și inabilitate de a se relaxa.
Acatizia are simptome care pot fi greu de descris de către pacient, astfel că uneori este dificil de diagnosticat. Medicul specialist trebuie să știe ce fel de medicamente ia pacientul, pentru a putea să diagnosticheze acatizia care apare ca efect secundar al unor tratamente. Pentru diagnostic se folosește scala Barnes-Akathisia-Rating. Uneori acatizia este confundată cu anxietatea sau agitația, având simptome comune.
Medicul specialist va solicita informații legate de istoricul medical și va observa mișcările și comportamentul pacientului pentru a putea să ofere un diagnostic corect. Nu sunt necesare teste de sânge sau de imagistică.
Tratamentul pentru acatizie începe de obicei cu reducerea dozei de medicamente care au declanșat afecțiunea. În același timp, există o serie de medicamente care pot fi recomandate pentru ameliorarea simptomelor acatiziei, respectiv beta-blocante și anticolinergice. Pacienții diagnosticați cu tulburare bipolară care au simptome ale acatiziei pot fi tratați cu medicamente beta-blocante care au ca efect inducerea stării de calm. Pot avea efect pozitiv și antidepresivele triciclice. Așa cum medicamentele care pot declanșa acatizia nu se adminstrează fără rețetă medicală, nici medicamentele care pot trata acatizia nu se pot lua fără recomandarea medicului. Este foarte importantă respectarea dozelor recomandate.
Acatizia este asociată foarte des cu afecțiuni psihice care necesita tratament, precum și cu stări de stres, nervozitate și anxietate. Uneori, în cazurile cronice pot apărea situații în care pacientul încearcă să se rănească singur sau are tentative de suicid. Aceste cazuri apar, însă, în urma unui cumul de simptome și probleme, nu doar din cauza acatiziei. Este foarte important ca persoanele care simt că vor să își facă rău sau se gândesc la sinucidere să caute ajutor și să vorbească despre ce simt cu persoane specializate în astfel de situații.
Acatizia apare mai des la persoane de vârstă mijlocie sau la vârstnici.
Printre medicamentele care pot avea ca reacții adverse acatizia se numără antipsihoticele (neurolepticele) și antidepresivele.
Printre bolile care pot fi asociate cu acatizia se numără Parkinson, encefalita, depresia, schizofrenia, tulburarea bipolară, tulburări alimentatie, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări post-traumatice sau traume la nivelul creierului.
În același timp, acatizia poate fi asociată cu medicamentele care tratează boli precum vertij, atacuri de panică, dureri menstruale, dureri cronice, stările de vomă și greață, tensiune arterială, anxietate.
Substanțele ilicite cum sunt amfetaminele, metamfetaminele sau cocaina pot, de asemenea, să cauzeze acatizie.
Este important ca persoanele care au astfel de afecțiuni sau iau astfel de tratamente, precum și îngrijitorii sau aparținătorii acestora să fie conștienți că acatizia poate fi un efect advers al acestora.
Acatizia se poate manifesta din diverse motive, mai ales la persoanele care au un anumit tratament medicamentos. Este important să se știe că este o reacție adversă care poate fi tratată în timp și să nu se intre în panică la apariția simptomelor. Medicul specialist poate reduce doza medicamentelor care au declanșat boala sau poate schimba tratamentul.
Bibliografie
Ținând cont de faptul că face parte din domeniul tulburărilor de impuls și activitate, abulia reprezintă o reducere cantitativă a activității unui individ, concomitent...
Vezi detalii
Acalazia este o tulburare rară de deglutiție (actul fiziologic reflex prin care bolul alimentar trece din gură, prin esofag, în stomac/înghițire), care afectează...
Acalculia este pierderea capacității de a efectua calcule matematice simple. Această tulburare a fost descrisă pentru prima dată de neurologul Salomon Henschen în anul...
Accidentul vascular cerebral (AVC) apare atunci când fluxul de sânge la o parte a creierului este întrerupt sau redus, privând ţesutul cerebral de oxigen şi nutrienţi....
Acneea vulgară este o afecțiune ocluzivă și inflamatorie localizată la nivelul foliculului pilosebaceu - structurile asociate firului de păr în profunzimea pielii ce...
Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice care apare predominant la adolescenți, cu o prevalență de 70-87%. În apariția leziunilor de acnee, un...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.