Call Center
Suni din străinătate?
Click aici
București
Brașov
Arad
Craiova
Timișoara
Cluj-Napoca
Sibiu
Ploiesti
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
LABORATOARE CENTRALE
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
CENTRE IMAGISTICĂ
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedlLife
FACEM ROMÂNIA BINE
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
Alte denumiri:
Acufene este denumirea afectiunii prin care o persoana are senzatia sau percepere in mod patologic zgomote si senzatii sonore – zumzet, vajait, bazait. Acestea senzatii nu exista insa si nu sunt percepute si de catre cei din jur. Acufenele pot aparea la una sau ambele urechi, uneori persoana afectata avand senzatia ca le aude in oasele craniului.
Boala afecteaza aproximativ 15-20% dintre oameni. Acufenele nu este o conditie in sine, ci este un simptom al unei afectiuni subiacente, cum ar fi pierderea auzului legat de varsta, ranirea urechii sau tulburarea sistemului circulator.
Desi tulburator, acufenele nu este, de obicei, un semn de gravitate. Desi se poate inrautati odata cu varsta pentru multi oameni, afectiunea se poate imbunatati cu un tratament adecvat. Tratarea unei cauze identificate poate ajuta. Alte tratamente reduc sau mascheaza zgomotul, facand acufenele mai putin vizibil.
Neurologie
Cea mai intalnita cauza ce produce senzatia de „vajaituri in urechi” consta in expunerea la sunete puternice. Difuzoarele zgomotoase, cum ar fi cele de la echipamente grele, ferastraie cu lant si arme de foc sunt surse comune de pierdere a auzului legate de zgomot. Dispozitivele portabile de muzica, cum ar fi playerele MP3 sau iPod-urile, pot cauza pierderea auzului legate de zgomot daca sunt redate tare pentru perioade lungi de timp.
Circa 90% dintre persoanele afectate de acufene sufera de un nivel scazut al auzului din cauza zgomotului puternic. Zgomotul afecteaza celulele din urechea interna (cohlee) care trebuie sa transmita informatiile catre creier. Pe de alta parte, o singura expunere la un zgomot puternic este suficienta pentru determinarea acufenelor.
Alte conditii sau boli care duc la aparitia acufenelor sunt:
Oricine poate percepe senzatia de zgomot in urechi dar acesti factori va pot creste riscul de a suferi de acufene:
Acufenele poate afecta in mod semnificativ calitatea vietii. Desi afecteaza oamenii in mod diferit, daca aveti acufene, este posibil sa aveti si:
Acufenele implica senzatia de a auzi sunetul atunci cand nu este prezent niciun sunet extern. Simptomele pot include aceste tipuri de zgomote fantomatice in urechile:
Zgomotul fantoma poate varia de la o scanteie mica la o inaltime ridicata si puteti auzi in una sau ambele urechi. In unele cazuri, sunetul poate fi atat de puternic incat poate interfera cu sunetul dvs. extern. Acufenele pot fi prezente tot timpul sau pot aparea si disparea. De retinut ca exista doua tipuri de acufene:
Desi asociat cu pierderea auzului, simptomul „acufene” nu determina surditatea in aceeasi masura in care nu este nici consecinta a acesteia. Exista persoane afectate de acufene care nu prezinta dificultati in ceea ce priveste auzul, din contra, sunt predispusi la sensibilitate mare fata de sunetele exterioare (hiperacuzie).
De cele mai multe ori, acufenele continua ca un disconfort chiar si dupa ce cauza este descoperita si tratata (pentru ca nu s-a descoperit inca un tratament eficient pe termen lung) si, de aceea, frecvent se apeleaza la terapie conventionala sau alternativa pentru ameliorarea semnificativa prin diminuarea sau astuparea sunetelor nedorite.
Pe langa acufene, in functie de afectiunea care le produce, mai pot aparea si alte simptome cum ar fi:
Medicul specialist in ORL va pune diagnosticul precis pe baza unui istoric medical al pacientului, va face o consultatie si mai multe teste speciale. Medicul va verifica daca pacientul are dop cerumen, obiecte straine sau par in ureche. Este important ca pacientul sa ii spuna specialistului daca zgomotele sunt constante sau intermitente. Medicul va examina urechile, capul si gatul pentru a cauta posibilele cauze ale tinitusului. Testele includ:
Pentru a trata acufenele, medicul dumneavoastra va incerca mai intai sa identifice orice afectiune care poate fi tratata si care poate fi asociata cu simptomele dumneavoastra. Daca acufenele se datoreaza unei stari de sanatate, medicul poate lua masuri care ar putea reduce zgomotul. Daca sunetul din ureche se datoreaza acumularii de ceara, urechea trebuie curatata. In situatia in care este cauzat de o infectie a urechii, aceasta trebuie sa fie tratata cu antibiotice.
Conditiile vasculare care stau la baza acufenelor pot necesita medicatie, interventie chirurgicala sau alt tratament. Daca luati medicamente medicul poate recomanda schimbarea dozei sau trecerea la un alt medicament.
Suprimarea zgomotului. In unele cazuri, zgomotul alb poate ajuta la suprimarea sunetului, astfel incat sa fie mai putin deranjant. Medicul dvs. va poate sugera utilizarea unui dispozitiv electronic pentru a suprima zgomotul. Dispozitivele includ:
Masini de zgomot alb. Aceste dispozitive, care produc sunete de mediu simulate, cum ar fi ploaia sau undele oceanice, sunt adesea un tratament eficient pentru tinitus. Puteti incerca o masina de zgomot alb cu difuzoare pentru perna pentru a va ajuta sa dormiti. Ventilatoarele, umidificatoarele, dezumidificatoarele si aparatele de aer conditionat din dormitor pot acoperi, de asemenea, zgomotul intern pe timp de noapte.
Ajutoare auditive. Acestea pot fi utile in special daca aveti probleme de auz, precum si acufene.
Dispozitive de mascare. Purtate in ureche si similare cu dispozitivele auditive, aceste dispozitive produc un zgomot alb continuu, de nivel scazut, care suprima simptomele de acufene.
©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.