Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Spitalele MedLife
București
Sibiu
Arad
Brașov
Ploiesti
Cluj-Napoca
Timișoara
Craiova
Iasi
Află toate informațiile despre analize, laboratoare, puncte de recoltare, gama de analize, indicații pentru pacienți
LISTĂ ANALIZE
Analize disponibile: analize sânge, biochimie, hematologie, imunologie, markeri tumorali, citologie, microbilogie, toxicologie, genetică
REZULTATE ANALIZE ONLINE
Afla rezultatele analizor tale online. Te loghezi cu CODUL DE PROBA primit si CNP-ul tau si poti accesa rezultatele online.
GLOSAR ANALIZE
Află detalii despre analizele de laborator: semnificații, intervale de referință, interpretarea valorilor mari sau mici, indicații de recoltare
GLOSAR AFECȚIUNI
Află totul despre cele mai frecvente afectini: cum se manifestă, care sunt cauzele, simptome, care este tratamentul și cum se previn
INDICATII RECOLTARE
Află cum te pregătești pentru recoltările și examinările de laborator: probe sânge, urină, materii fecale, exhudat faringan, secreții genitale
LABORATOARE CENTRALE
LABORATOARE COVID
Alege MedLife când ai nevoie de Radiografii, Ecografii, Tomografii sau RMN. Investim constant în cei mai buni specialiști și echipamente pentru o diagnosticare precisă și rapidă
Departamente
CENTRE IMAGISTICĂ
PREGĂTIRE PENTRU INVESTIGAȚII
Constanța
Iași
Neamț
Târgoviște
Mureș
Abonamente individuale
Abonamente Corporate
Pachete prevenție post COVID-19
RELAȚIA CU INVESTITORII
Obține informații despre Calendarul financiar, Rapoarte și prezentări pentru investitori, Guvernantă Corporativă, Documente și noutăți MedLife
ISTORIA ȘI EVOLUŢIA MEDLIFE
Suntem cel mai mare operator privat de servicii medicale din România și depunem toate eforturile pentru a asigura calitatea excepțională a actului medical
RoMaine
Facem România bine prin cunoaștere, tehnologie și resposabilitate. Medicină, așa cum o înțelegem noi, este cunoașterea vieții de la stiintă la emoții
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Află despre strategia de sustenabilitate MedLife. Un angajament pe care ni l-am asumat de a avea un comportament etic și responsabil, îmbunătățind în diverse moduri viața comunității.
NEWSROOM PENTRU PRESĂ
Vezi comunicatele de presă, kitul de presă, galeria multimedia, cifrele sistemului medical și ultimele știri MedLife
INVESTIM ÎN CERCETARE
La MedLife, binele se face prin cunoaștere, iar cunoașterea înseamnă știință, tehnologie, cercetare. Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife, creat pentru nevoi și soluții autohtone.
Află cum trebuie să te pregătești pentru investigații Imagistice: RMN, CT, Radiologie, Mamografie, Endoscopie, Osteodensimetrie (DEXA)
Alergia alimentara este o reactie a sistemului imunitar care apare imediat dupa ce ati consumat un anumit produs alimentar. Chiar si o cantitate mica de alimente care provoaca alergii poate declansa semne si simptome, cum ar fi probleme digestive, urticarie sau cai aeriene umflate. La unii oameni, o alergie alimentara poate provoca simptome severe sau chiar o reactie care pune viata in pericol, cunoscuta sub numele de anafilaxie.
Alimentele alergice afecteaza aproximativ 6-8% din copiii sub 3 ani si pana la 3% din adulti. Desi nu exista niciun remediu, unii copii isi depasesc alergia alimentara atunci cand imbatranesc.
Este usor sa confundati o alergie alimentara cu o reactie mult mai comuna, cunoscuta sub numele de intoleranta alimentara. Chiar daca ambele creeaza discomfort, intoleranta alimentara este o conditie mai grava care nu implica sistemul imunitar.
Alergia alimentara trebuie diferentiata de reactiile nonimune la alimente (de exemplu, intoleranta la lactoza, sindromul de colon iritabil, gastroenterita infectioasa) si de reactiile la aditivi alimentari (de exemplu, glutamat monosodic, metabisulfit, tartrazina), care determina majoritatea reactiilor la alimente.
Prevalenta se inscrie intre <1% si 3% si variaza in functie de zona geografica si de metodele de evaluare. Pacientii tind sa confunde intoleranta cu alergia.
Digestia impiedica aparitia alergiei alimentare la majoritatea adultilor. Aproape orice aliment sau aditiv alimentar poate fi implicat, dar cei mai cunoscuti declansatori la sugari si la copiii mici sunt: laptele, soia, oaule, arahidele si graul, iar cei mai frecventi la copiii mai mari si la adulti sunt nucile si fructele de mare.
Exista o reactivitate incrucisata intre alergenii alimentari si nealimentari, iar sensibilizarea poate aparea si nonenteral. De exemplu, pacientii cu alergii orale (de regula, prurit, eritem si edem al gurii atunci cand mananca fructe si legume) se poate sa fi fost sensibilizati dupa expunerea la polen. Copiii cu alergie la arahide este posibil sa fi fost sensibilizati de catre cremele topice care contin ulei de arahide, folosite pentru a trata iritatiile. Pacientii alergici la latex sunt adesea alergici la banana, kiwi, avocado sau la combinatii ale acestor fructe. Praful de latex din alimentele manipulate de lucratorii care poarta manusi de latex este usor confundabil cu alergia alimentara.
In general, alergia alimentara este mediata de catre IgE, celulele T sau de ambele. Alergia mediata de IgE (imunoglobuline), de exemplu urticaria, astmul, anaflaxia, este acuta la aparitie, de obicei survenind la sugari, si apare mai frecvent la persoanele cau au un istoric familial pronuntat de atopie. Alergia mediata de celulele T (de exemplu, gastroenteropatia proteinelor alimentare, boala celiaca) se manifesta gradat si este cronica.
Alergiile mediate de IgE si de celulele T (de exemplu, dermatita atopica, gastroenteropatia eozinofilica) tind sa se instaleze lent sau cronic. Gastroenteropatia eozinofilica este o boala rara care determina durere, crampe si diaree cu sange eozinofilic, infiltrate eozinofilic intestinal, enteropatia cu pierdere de proteine si un istoric de boli atopice. Rareori, alergia la laptele de vaca mediate de IgE produce hemoragie pulmonara (hemosideroza pulmonara) la sugari.
Cea mai cunoscuta manifestare la sugari este dermatita atopica singura sau cu simptome gastrointestinale (greata, varsaturi, diaree). Copii depasesc, de regula, aceste manifestari si reactioneaza mai puternic la alergeni inhalanti, cu simptome de astm si de rinita (marcaj atopic). Pe la varsta de 10 ani pacientii au rareori simptome respiratorii dupa consumul de alergeni alimentari, chiar daca testele cutanate raman pozitive. Daca dermatita atopica persista sau apare la copiii mai mari sau la adulti, evolutia ei pare independenta de alergia mediata de IgE, chiar daca pacientii atopici cu dermatita generalizata au nivele serice de IgE mult mai crescute decat ale celor care nu au dermatita.
Copiii mai mari tind sa aiba reactii mai severe (de exemplu, urticaria exploziva, angioedema, chiar anafilaxie). La unii pacienti, alimentele (mai ales graul si telina) detemina anafilaxie doar daca fac efort imediat dupa aceea. Mecanismul este necunoscut.
Din fericire, copiii depasesc de obicei alergiile la lapte, soia, grau si oua.
Anafilexia este reactia alergica cea mai severa, o reactie alergica care va poate pune viata in pericol, afectand respiratia si determinad o scadere dramatica a tensiunii arteriale. De asemenea, reactia va afecta ritmul cardiac. Anafilaxia se poate declansa in cateva minute de expunerea la mancarea declansatoare. Aceasta poate fi fatala si trebuie tratata prompt cu o injectie de epinefrina (adrenalina).
Simptomele unei alergii alimentare pot varia de la usoare la severe. Doar pentru ca o reactie initiala provoaca putine probleme nu inseamna ca toate reactiile vor fi similare. Un aliment care a declansat doar simptome usoare prima data poate provoca simptome mai severe la un alt moment. Opt tipuri de alimente declanseaza aproximativ 90% din toate reactiile:
Anumite seminte, inclusiv semintele de susan si mustar, sunt declansatori alergici alimentari obisnuiti si sunt considerati un alergen major in unele tari. Simptomele unei reactii alergice pot afecta pielea, tractul gastro-intestinal, sistemul cardiovascular si tractul respirator. Acestea se pot desfasura in unul sau mai multe dintre urmatoarele moduri:
Daca se suspicioneaza o reactie la alimente, legatura simptomelor cu alimentele este evaluata prin teste cutanate sau testul radioalergoabsorbent IgE specific. Un test pozitiv nu dovedeste o alergie relevanta clinic, dar un test negative o exclude. Daca un test cutanat este pozitiv, acel aliment va fi eliminat din dieta. Daca simptomele se amelioreaza, pacientul este din nou expus la acel aliment (preferabil in cadrul unui test dublu-orb) pentru a se vedea daca simptomul reapare.
Testele cutanate alternative sunt eliminarea alimentelor pe care pacientul le suspicioneaza de a produce simptome si prescrierea unei diete alcatuite din alimente relative nonalergice si din care nu fac parte alergenii alimentari cunoscuti. Nu se vor consuma alte alimente sau lichide decat cele specificate. Trebuie folosite intotdeauna produse pure. Multe preparate comerciale si semipreparate contin in cantitati mari un aliment nedorit (de exemplu, painea de secara contine faina de grau) sau urme de aromatizanti sau agenti de afanare si determinarea prezentei unui anumit aliment poate fi dificila.
Daca nu survine nicio ameliorare dupa o saptamana trebuie incercata o alta dieta. Daca simptomele sunt ameliorate, se adauga un nou aliment si se consuma cantitati mari din acesta >24 ore sau pana la reaparitia simptomelor.
O alta metoda consta in testarea a mici cantitati de alimente si consumul lor in prezenta medicului, cu observarea reactiilor pacientului. Agravarea sau recrudescenta simptomelor dupa adaugarea unui nou aliment in dieta este cea mai buna dovada de alergie.
Atunci cand se evalueaza efectul in dieta al eliminarii unui aliment, clinicienii trebuie sa aiba in vedere faptul ca sensibilitatile la alimente pot disparea spontan. Desensibilizarea spontana (mai intai prin eliminarea alimentului alergenic la un moment dat, apoi prin administrarea de cantitati mici, zilnic crescute) nu s-a dovedit eficienta, ca si folosire sublinguala a picaturilor cu extract din acel aliment.
Antihistaminicele au valoare redusa, cu exceptia reactiilor acute generalizate, cu urticaria si angioedema. Cromolinul oral a fost utilizat cu un oarecare succes.
Tratamentul de lunga durata cu corticosteroizi este util in enteropatia simptomatica eozinofilica.
Medicina interna
Call Center - (025) 1960
Call Center - (021) 9646
Ecografie 2D și Medicina interna
Call Center - (026) 4960
Medicina interna și Reumatologie
Call Center - (023) 2960
Medicina de familie și Medicina generala
Ecografie 3D , Ecografie Doppler Vascular și Medicina generala
Call Center - (024) 4960
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru programarea la testul PCR SARS-COV-2 vă rugăm să accesați acest link.
©2022 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.