medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Alergie la frig

Alergie la frig

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Despre alergia la frig

Alergia la frig este un subtip de urticarie cronică inductibilă, ce presupune apariția de leziuni urticariene (erupții roșii în relief, extrem de pruriginoase) însoțite de angioedem, care apare în câteva minute după expunerea la frig.

Pacienții reacționează la o gamă largă de factori declanșatori, inclusiv aerul rece, contactul cu lichide reci, contactul cu suprafețele solide reci și ingestia de alimente sau băuturi reci. 

urticarie cauzata de alergia la frig

Cauze

Nu se știe exact ce provoacă urticaria la frig. Anumite persoane par să aibă celule ale pielii foarte sensibile, din cauza unei trăsături moștenite, a unui virus sau a unei boli.  

În cele mai comune forme ale acestei afecțiuni, frigul declanșează eliberarea histaminei și a altor mediatori în fluxul sanguin, ceea ce duce la apariția urticariei și, uneori, în cazuri rare, chiar a anafilaxiei induse de frig.  

Ceea ce se cunoaște este faptul că urticaria la rece poate apărea prin mecanism primar (idiopatică) sau poate fi secundară unei boli hematologice (afecțiuni ale sângelui), ori infecțioase subiacente. Majoritatea cazurilor sunt de tip idiopatic, adică de cauză necunoscută.

Factori de risc

Alergia la frig poate afecta pe oricine. Studiile medicale arată că există anumite categorii de pacienții la care urticaria ar putea apărea cu o incidență mai mare:  

 • urticaria primară dobândită la frig, mai frecventă în rândul femeilor tinere, poate avea o  durată între cinci și zece ani;  
 • urticaria la frig dobândită secundar apare adesea la pacienții diagnosticați cu alte afecțiuni, precum leucemie limfocitară cronică, crioglobulinemie (tulburare a sângelui care implică reacție la frig), limfosarcom (cancer la nivelul sistemului limfatic), infecții precum sifilis, mononucleoză sau varicelă;  
 • urticaria la frig de tip familial este formă foarte rară, cu transmitere ereditară.

Simptome

Semnele și simptomele alergiei la rece pot varia de la ușoare la severe și pot include:  

 • urticarie (papule și plăci eritemato-edematoase, pruriginoase) temporară pe zona de piele care a fost expusă la frig sau la o scădere bruscă a temperaturii aerului, ori la apă rece; condițiile umede și cu vânt pot face mai probabilă apariția simptomelor;  
 • umflarea mâinilor în timp ce țineți obiecte reci;  
 • umflarea buzelor din cauza consumului de alimente sau băuturi reci. 

Reacțiile severe pot include anafilaxia. Acesta reprezintă o situație amenințătoare de viață prin rapiditatea cu care se succede și debutul rapid al simptomatologiei, în câteva minute de la contactul cu agentul inductor, în acest caz expunerea la rece. Clinic, pacientul prezintă, pe lângă simptomele menționate anterior:  

 • dificultăți respiratorii severe, cu apariția edemului laringian/glotic și bronhospasmului sever;  
 • prăbușirea tensiunii arteriale;  
 • anxietate, agitație;  
 • leșin/ pierderea stării de conștiență.  

Cele mai grave reacții apar, în general, la expunerea completă a pielii, cum ar fi înotul în apă rece.

mana unui pacient cu alergie la frig

Diagnosticare

Diagnosticul alergiei la frig implică, în primul rând, efectuarea unei anamneze (discuția inițială dintre medicul alergolog și pacient), care trebuie să fie amănunțită și trebuie să țină cont atât de simptomatologia relatată de pacient, cât și de antecedentele familiale și personale în ceea ce privește bolile atopice și non-atopice.  

După colectarea datelor legate de simptomele și istoricul familial al pacientului, urmează efectuarea testelor de alergie pentru confirmare, ceea ce, în cazul acestei patologii, presupune un test de stimulare la rece: aplicarea unui cub de gheață pe piele, timp de unu - cinci minute, pentru a declanșa o reacție locală. Dacă la locul aplicării cubului de gheață apare o zonă de roșeață însoțită de edem și prurit local, poate fi luat în considerare diagnosticul de urticarie la frig. În cazuri mai rare, reacția locală poate să apară cu întârziere, după 20-30 de minute.

Pacienții la care alergia la frig apare subsidiar unei afecțiuni asociate, cum ar fi neoplazie sau infecții, medicul poate solicita analize de laborator mai complexe, pe lângă testele menționate anterior.

Tratament

Prima opțiune de tratament este evitarea expunerii la frig. Cu toate acestea, în funcție de ocupație, stil de viață sau locul în care locuiți, acest lucru s-ar putea să nu fie întotdeauna posibil.  

Măsurile de evitare sunt, de obicei, combinate cu terapia medicamentoasă. În funcție de severitatea manifestărilor alergice, medicul poate propune administrarea de:  

 • antihistaminice orale (nesedative): este posibil ca medicul să mărească treptat doza de antihistaminic, pentru a găsi nivelul potrivit pentru pacient;  
 • în cazurile de urticarie cronică severă și refractară la dozele maximale de antihistaminice acceptate, până la de patru ori doza, medicul poate recomanda, la adulţi şi adolescenţi (12 ani şi peste această vârstă) un medicament din clasa anticorpilor monoclonali - o proteină creată artificial, similară proteinelor naturale produse de organism.  

Pentru pacienții expuși riscului de anafilaxie, medicul poate prescrie și un auto-injector de adrenalină, pentru cazurile de urgență.


Complicații

Principala complicație posibilă a alergiei la frig este apariția anafilaxiei, o reacție severă  care se manifestă după expunerea unor suprafețe mari de piele la frig, de exemplu, prin înot în apă rece. 

Prevenție

În cazul în care sunteți diagnosticați cu alergie la frig, trebuie să luați anumite măsuri de prevenție:  

 • evitați activitățile în aer liber, precum înotul, sporturile de zăpadă și alpinismul, care ar putea declanșa simptomele;  
 • evitați băuturile reci sau cu gheață și alimentele congelate;  
 • nu faceți proceduri cosmetice la rece;  
 • evitați locurile cu temperaturi mai scăzute, cum ar fi pivnițele și supermarketurile cu rafturi frigorifice;  
 • evitați sarcini casnice, precum dezghețarea congelatorului sau curățarea geamurilor;  
 • luați antihistaminice prescrise înainte de a vă expune la frig.

Autor

Dr. Mara Alina Elena

Medic Specialist Alergologie

Bibliografie:

 1. “Cold Urticaria - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org 
 2. ‌Bizjak, Mojca, et al. Risk Factors for Systemic Reactions in Typical Cold Urticaria: Results from the COLD‐CE Study. Vol. 77, no. 7, 23 Dec. 2021, pp. 2185–2199, https://onlinelibrary.wiley.com , https://doi.org/10.1111/all.15194 
 3. Wahome, Cyrus. “What Is Cold Urticaria?” WebMD, WebMD, 10 May 2022, www.webmd.com 
 4. ‌“Cold Urticaria | DermNet.” Dermnetnz.org, 2022, https://dermnetnz.org 
 5. ‌ Clinic, Cleveland. “Cold Urticaria: What It Is, Symptoms, Causes & Treatment - Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2023, https://my.clevelandclinic.org 
 6. ‌ Zuberbier, Torsten, et al. The International EAACI/GA2LEN/EuroGuiDerm/APAAACI Guideline for the Definition, Classification, Diagnosis, and Management of Urticaria. Vol. 77, no. 3, 20 Oct. 2021, pp. 734–766, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, https://doi.org/10.1111/all.15090 

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.