Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Urticaria la frig
Descoperă informații utile despre alergie la frig: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Alergia la frig este un subtip de urticarie cronică inductibilă, ce presupune apariția de leziuni urticariene (erupții roșii în relief, extrem de pruriginoase) însoțite de angioedem, care apare în câteva minute după expunerea la frig.
Pacienții reacționează la o gamă largă de factori declanșatori, inclusiv aerul rece, contactul cu lichide reci, contactul cu suprafețele solide reci și ingestia de alimente sau băuturi reci.
Nu se știe exact ce provoacă urticaria la frig. Anumite persoane par să aibă celule ale pielii foarte sensibile, din cauza unei trăsături moștenite, a unui virus sau a unei boli.
În cele mai comune forme ale acestei afecțiuni, frigul declanșează eliberarea histaminei și a altor mediatori în fluxul sanguin, ceea ce duce la apariția urticariei și, uneori, în cazuri rare, chiar a anafilaxiei induse de frig.
Ceea ce se cunoaște este faptul că urticaria la rece poate apărea prin mecanism primar (idiopatică) sau poate fi secundară unei boli hematologice (afecțiuni ale sângelui), ori infecțioase subiacente. Majoritatea cazurilor sunt de tip idiopatic, adică de cauză necunoscută.
Alergia la frig poate afecta pe oricine. Studiile medicale arată că există anumite categorii de pacienții la care urticaria ar putea apărea cu o incidență mai mare:
Semnele și simptomele alergiei la rece pot varia de la ușoare la severe și pot include:
Reacțiile severe pot include anafilaxia. Acesta reprezintă o situație amenințătoare de viață prin rapiditatea cu care se succede și debutul rapid al simptomatologiei, în câteva minute de la contactul cu agentul inductor, în acest caz expunerea la rece. Clinic, pacientul prezintă, pe lângă simptomele menționate anterior:
Cele mai grave reacții apar, în general, la expunerea completă a pielii, cum ar fi înotul în apă rece.
Diagnosticul alergiei la frig implică, în primul rând, efectuarea unei anamneze (discuția inițială dintre medicul alergolog și pacient), care trebuie să fie amănunțită și trebuie să țină cont atât de simptomatologia relatată de pacient, cât și de antecedentele familiale și personale în ceea ce privește bolile atopice și non-atopice.
După colectarea datelor legate de simptomele și istoricul familial al pacientului, urmează efectuarea testelor de alergie pentru confirmare, ceea ce, în cazul acestei patologii, presupune un test de stimulare la rece: aplicarea unui cub de gheață pe piele, timp de unu - cinci minute, pentru a declanșa o reacție locală. Dacă la locul aplicării cubului de gheață apare o zonă de roșeață însoțită de edem și prurit local, poate fi luat în considerare diagnosticul de urticarie la frig. În cazuri mai rare, reacția locală poate să apară cu întârziere, după 20-30 de minute.
Pacienții la care alergia la frig apare subsidiar unei afecțiuni asociate, cum ar fi neoplazie sau infecții, medicul poate solicita analize de laborator mai complexe, pe lângă testele menționate anterior.
Prima opțiune de tratament este evitarea expunerii la frig. Cu toate acestea, în funcție de ocupație, stil de viață sau locul în care locuiți, acest lucru s-ar putea să nu fie întotdeauna posibil.
Măsurile de evitare sunt, de obicei, combinate cu terapia medicamentoasă. În funcție de severitatea manifestărilor alergice, medicul poate propune administrarea de:
Pentru pacienții expuși riscului de anafilaxie, medicul poate prescrie și un auto-injector de adrenalină, pentru cazurile de urgență.
Principala complicație posibilă a alergiei la frig este apariția anafilaxiei, o reacție severă care se manifestă după expunerea unor suprafețe mari de piele la frig, de exemplu, prin înot în apă rece.
În cazul în care sunteți diagnosticați cu alergie la frig, trebuie să luați anumite măsuri de prevenție:
Dr. Mara Alina Elena
Medic Specialist Alergologie
Bibliografie:
Alergia este o reacție a sistemului imunitar la anumite substanțe denumite alergeni. În esență, este un răspuns exagerat al sistemului imunitar la substanțe care sunt,...
Vezi detalii
Alergiile alimentare pot cauza simptome diverse, dintre care unele ușoare, care pot fi atenuate cu medicație specifică, sau unele foarte severe, cu potențial fatal. Ele...
Alergia la ciocolată este rară și este adesea confundată cu intoleranța alimentară. Reacțiile alergice sunt cauzate, de obicei, de proteinele din cacao, ingredientul...
Simptomele alergiei la latex pot fi declanșate adesea în urma contactului accidental cu substanța alergenică, chiar și atunci când persoanele alergice știu că au această...
Alergia la ouă poate apărea la orice vârstă și determină nevoia de atenție crescută asupra alimentelor care se consumă. Derivate din ouă pot exista în foarte multe...
Alergia la pisici și câini poate fi frustrantă pentru iubitorii de animale, însă, în funcție de gravitatea simptomelor, medicul alergolog poate găsi soluții pentru a le...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.