Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Radioterapie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Astm bronsic
Astmul este o boala cronica a cailor respiratorii. In mod normal, caile respiratorii sau tuburile bronsice permit aerului sa intre si sa iasa din plamani. Daca aveti astm, caile respiratorii sunt intotdeauna inflamate. Acestea devin si mai umflate si muschii din jurul cailor respiratorii se pot strange atunci cand ceva declanseaza simptomele. Acest lucru face ca aerul sa se poata deplasa in interiorul si in afara plamanilor, provocand recurente de respiratie suieratoare (un sunet fluierat cand respirati), senzatie de stramtorare la piept, dificultati de respiratie si tuse. Tusea apare adesea noaptea sau devreme dimineata.
Pentru unii oameni, astmul este o provocare minora. Insa pentru multi suferinzi de astm bronsic afectiunea este strans legat de activitatea fizica. Insa si unii oameni sanatosi pot dezvolta simptome de astm atunci cand fac efort fizic. Aceasta se numeste bronhoconstrictie indusa de efort (BEI) sau astm bronsic indus de exercitiu (EIA).
Nu exista nici un remediu pentru astm, dar odata ce este diagnosticat corespunzator si exista un plan de tratament, veti putea gestiona starea dumneavoastra, iar calitatea vietii dumneavoastra se va imbunatati.
Exista mai multe tipuri de astm:
Astmul este declansat de inflamarea cailor respiratorii. Unii pacienti au episoade
prelungite in care se confrunta cu dificultatea respiratiei. In alte cazuri, astmul se poate manifesta prin tuse, ca simptom principal.
Crizele de astm pot dura de la cateva minute la cateva zile si pot deveni periculoase daca respiratia este sever ingreunata. La unele persoane, simptomele astmului pot fi declansate de anumiti alergeni sau iritanti.
Iritanti sau alergeni frecvent intalniti:
Ce se intampla cu corpul in timpul unui atac de astm
Intr-o lectie uimitoare medicul Christopher E. Gaw explica ce declanseaza astmul si ce se intampla in organism in timpul unui atac de astm, scrie laughingsquid.com.
Atunci cand un astmatic este expus unui factor declansator, se activeaza receptori care determina contractia muschilor care inconjoara caile respiratorii. In acelaasi timp, declansatorul agraveaza inflamatia si secretia de mucus. In conditii normale, corpul foloseste acest mucus pentru a capta si a elimina particulele, cum ar fi polenul sau praful, dar in timpul unui atac de astm, blocheaza caile respiratorii, facand respiratia si mai greoaie.
Suieratul? Acest lucru se intampla deoarece pe masura ce caile respiratorii se contracta, trecerea aerului aerul printr-un spatiu ingust produce sunete.
Mediu sau ocupatie - expunerea la fumul de tigara in timpul sarcinii sau in primii cativa ani ai copilului, expunerea la microbii din mediul inconjurator, expuneri la substante iritante chimice sau prafuri industriale, poluarea;
Istoricul familiei- avand un parinte care are astm, mai ales daca mama are astm, creste riscul ca un copil sa dezvolte astm;
Alte afectiuni medicale- alergiile, infectii respiratorii;
Obezitatea- kilogramele in exces cresc riscul aparitiei astmului;
Rasa- Afroamericanii si portocalistii prezinta un risc mai mare de astm decat persoanele de alte rase sau etnii. Copiii din Africa americana si hispanicii sunt mai predispusi sa moara din cauza cauzelor asociate astmului decat alti americani non-hispanici.
Sexul- in randul copiilor, mai multi baieti decat fetele au astm bronsic. Dintre adolescenti si adulti, astmul este mai frecvent in randul femeilor decat al barbatilor.
Unul din patru copii sufera de astm bronsic din cauza obezitatii
Specialistii au analizat datele a 500.000 de copii din Statele Unite ale Americii si au descoperit ca, in cazul copiilor care nu au avut o greutate sanatoasa, obezitatea a provocat astmul intr-un sfert din cazuri, potrivit eurekalert.org.Acest lucru sugereaza ca este vorba de 10% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 17 ani, diagnosticati cu astm.
Practic, copiii obezi au avut un risc cu 30% mai ridicat de a dezvolta astm, comparativ cu cei cu o greutate normala.Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Duke, afectiunea ar putea fi evitata prin mentinerea unei greutati sanatoase. Studiul a fost publicat in revista ”Pediatrics”.
Astmul nu a afectat doar persoanele obeze. Si copiii supraponderali au avut un risc cu 17% mai ridicat de a dezvolta astm. Cercetatorii au calculat riscul de astm prin utilizarea mai multor modele, tinand cont de factorii de risc cum ar fi sexul, varsta, statutul socio-economic si alergiile. Rezultatele au ramas similare.
Studiul are mai multe limitari, cum ar fi ca datele au fost colectate in timpul vizitelor la medic, nu intr-un cadru controlat de echipa de cercetare. De asemenea, sunt necesare studii viitoare pentru a dovedi ca excesul de greutate provoaca in mod direct astm.
Simptomele astmului variaza de la o persoana la alta. Este posibil sa aveti atacuri rare de astm, sa aveti simptome numai la anumite momente, cum ar fi atunci cand faceti exercitii, sau sa aveti simptome tot timpul.
Semnele si simptomele astmului includ:
Nu toate persoanele care sufera de astm au aceste simptome. De asemenea, prezenta acestor simptome nu inseamna intotdeauna ca aveti astm bronsic. Iata cateva exemple de cum se manifesta astmul:
Simptome care necesita interventie de urgenta:
Alte simptome care pot fi asociate cu aceasta boala:
Complicatiile date de astm pot fi foarte grave. Acestea includ:
Nu exista niciun test sau examen care sa determine daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti astm bronsic. In schimb, medicul va folosi o varietate de criterii pentru a determina daca simptomele sunt rezultatul astmului:
Diagnosticarea astmului la copiii sub 6 ani
Poate fi dificil sa se spuna daca un copil cu varsta sub 6 ani are astm sau o alta afectiune respiratorie, deoarece nu poate efectua un test al functiei pulmonare, cum ar fi spirometria. Dupa verificarea istoricului si simptomelor copilului, medicul poate incerca medicamente pentru astm pentru cateva luni pentru a vedea cat de bine raspunde un copil. Aproximativ 40% dintre copiii care au un suier in respiratie atunci cand se racesc sau au infectii respiratorii sunt in cele din urma diagnosticate cu astm bronsic.
Pneumologie
Call Center - (026) 8960
Call Center - (023) 9960
Call Center - 021.9383
Call Center - (021) 9646
Call Center - (026) 4960
Call Center - 0245222142
Aici puteți să solicitați o programare pentru serviciile noastre de oriunde vă aflați, fără telefon și fără vizită în clinică.
Analizele cu bilet de trimitere în decontare cu Casa de Asigurări de Sănătate se recoltează doar în baza unei programări prealabile.
Pentru stabilirea unei programări necesare pentru efectuarea analizelor medicale, vă rugăm să apelați numărul de Call Center (021) 9646 . Pentru interpretare rezultate analize medicale, vă recomandăm să solicitați o programare la unul dintre medicii noștri.
©2023 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.