Astm

Alte denumiri ale afectiunii:

Astm bronsic

Astmul este o afectiune in care caile respiratorii se ingusteaza si se umfla si produc mucus suplimentar. Acest lucru poate face respiratia dificilă și declanșează tusea, respirația șuierătoare și respirația.

Astmul este o boala cronica a cailor respiratorii. In mod normal, caile respiratorii sau tuburile bronsice permit aerului sa intre si sa iasa din plamani. Daca aveti astm, caile respiratorii sunt intotdeauna inflamate. Acestea devin si mai umflate si muschii din jurul cailor respiratorii se pot strange atunci cand ceva declanseaza simptomele. Acest lucru face ca aerul sa se poata deplasa in interiorul si in afara plamanilor, provocand recurente de respiratie suieratoare (un sunet fluierat când respirati), senzatie de stramtorare la piept, dificultăți de respirație și tuse. Tusea apare adesea noaptea sau devreme dimineata.

Pentru unii oameni, astmul este o provocare minora. Pentru altii insa poate fi o problema majora, un atac de astm putand sa va puna viata in pericol.

Echipa medicala MedLife - Ecografie 2D, Pneumologie

Medic Primar
Profesor Doctor...
Gafitei Dan,Medic Primar
Medic Primar
Dede Maria,Medic Specialist
Medic Specialist

Astm - Cauze / agent infectios / factori de risc

Nu este clar de ce unii oameni au astm bronșic, iar altii nu, specialistii ajungand la concluzia ca boala este declansata de o combinatie de factori genetici si de mediu.

De asemenea, expunerea la diferite iritante si substante care declanseaza alergii (alergeni) poate declansa semne si simptome de astm.

Astm - Simptome

Simptomele astmului variaza de la o persoana la alta. Este posibil sa aveti atacuri rare de astm, sa aveti simptome numai la anumite momente, cum ar fi atunci cand faceti exercitii, sau sa aveti simptome tot timpul.

Semnele si simptomele astmului includ:

 • Dificultati de respiratie;
 • Durere in piept;
 • Tulburari de somn cauzate de dificultati de respiratie, tuse sau respiratie suieratoare;

Nu toate persoanele care sufera de astm au aceste simptome. De asemenea, prezenta acestor simptome nu inseamna intotdeauna ca aveti astm bronsic. Cea mai buna modalitate de a diagnostica astmul este să utilizați un test pentru functia pulmonara, un istoric medical (inclusiv tipul si frecventa simptomelor) si un examen fizic.

Astm - Tratament

Lucrati cu medicul dumneavoastra pentru a crea un plan de actiune pentru astm care sa cuprinda modul de administrare a medicamentelor si cand anume trebuie sa cresteti sau sa scadeti doza medicamentelor pe baza simptomelor. De asemenea, includeti o lista a declansatorilor dumneavoastra si pasii pe care trebuie sa ii faceti pentru a ii evita. Medicul va poate recomanda urmarirea simptomelor astmatice sau utilizarea unui debitmetru in mod regulat pentru a monitoriza cat de bine tratamentul dumneavoastra va controlează astmul.

Astm - Preventie

Astmul nu poate fi prevenit! Cu toate acestea, puteti lua o serie de masuri pentru a controla boala si a preveni simptomele acesteia. De exemplu:

 • Urmati planul de actiune privind astmul;
 • Utilizati medicamentele pe care le prescrie medicul dumneavoastra;
 • Identificati si incercati sa evitati lucrurile care va inrautatesc conditia;
 • Nu trebuie sa evitati activitatea fizica;
 • Mergeti periodic la control.
Adaugă comentariu nou

Plain text

 • Taguri HTML permiseŞ <br>
 • Etichetele HTML nu sunt permise.
 • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
8 + 8 =
Rezolvați această problemă aritmetică simplă și introduceți rezultatul. De exemplu, pentru 1+3 introduceți 4.