Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Descoperă informații utile despre ateroembolism renal: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Ateroembolismul renal este o condiție în care particule mici, numite emboli, se formează din depozite de grăsime, colesterol sau alte substanțe în interiorul arterelor mari, în special în arterele care alimentează rinichii. Aceste particule se pot desprinde și pot fi transportate de fluxul sanguin către arterele renale mai mici, blocându-le și provocând ischemie (insuficiență de aprovizionare cu sânge) în rinichi.
Ateroembolismul renal poate să apară ca o complicație a bolii aterosclerotice, o afecțiune în care depozitele de grăsime și alte substanțe se acumulează în interiorul arterelor. Când aceste depozite se rup, pot forma emboli care pot afecta rinichii și alte organe.
Ateroembolismul renal este cauzat de formarea și desprinderea embolilor, care sunt mici fragmente de depozite aterosclerotice (plăci de colesterol și alte substanțe grase) din interiorul arterelor mari. Când aceste embolii se desprind, sunt transportate de fluxul sanguin către arterele renale mai mici, unde pot provoca blocarea și perturbarea fluxului sanguin normal către rinichi. Principalele cauze ale ateroembolismului renal includ:
Factorii de risc pentru ateroembolismul renal includ:
Simptomele ateroembolismului renal pot varia în funcție de severitatea blocajului arterelor renale și de gradul de afectare a funcției renale. Unele persoane pot să nu prezinte simptome evidente, în timp ce altele pot experimenta semne și simptome clare. Simptomele posibile ale ateroembolismului renal pot include:
Este important să se sublinieze că ateroembolismul renal poate să nu prezinte simptome timp îndelungat sau să aibă simptome nespecifice, ceea ce poate face diagnosticul dificil în unele cazuri.
Diagnosticul ateroembolismului renal este pus de medicii specializați, în general, nefrologi (specialiști în bolile renale) sau cardiologi (specialiști în bolile cardiovasculare). Dacă există suspiciunea de ateroembolism renal, medicul va începe prin evaluarea istoricului medical al pacientului și efectuarea unui examen fizic detaliat.
Investigațiile și analizele care pot fi utile pentru diagnosticarea ateroembolismului renal includ:
Tratamentul ateroembolismului renal este complex și se axează pe gestionarea simptomelor, restabilirea fluxului sanguin către rinichi și reducerea riscului de complicații ulterioare. Planul de tratament poate varia în funcție de severitatea cazului, starea generală a pacientului și factorii de risc subiacenți. Unele aspecte ale tratamentului pot include:
Ateroembolismul renal poate determina o serie de complicaţii, iar severitatea acestora poate varia în funcție de gradul de afectare a fluxului sanguin către rinichi și de răspunsul la tratament:
Prevenirea ateroembolismului renal implică, în principal, controlul factorilor de risc asociaţi, pentru a reduce riscul de dezvoltare a bolii aterosclerotice și a emboliilor renale. Iată câteva măsuri preventive:
Bibliografie
Astmul bronșic este o boală a bronhiilor care se manifestă cu dificultăți de respirație sau/ și tuse ce apar în episoade (crize sau exacerbări) între care starea...
Vezi detalii
Atacurile de panică sunt episoade bruşte de anxietate intensă care declanșează reacții fizice severe, fără să existe un pericol real, sau disproporţionate faţă de...
Atelectazia este o afecțiune pulmonară care apare atunci când căile respiratorii sau alveolele (mici săculeţi de aer) de la capătul acestora nu se dilată așa cum ar...
Ateromatoza carotidiană este o afecțiune vasculară în care, pe pereții interni ai vaselor carotide, se formează plăci de aterom. De obicei, ateromatoza carotidiană...
Ateroscleroza reprezintă îngroșarea sau întărirea arterelor și este cauzată de acumularea de placă în mucoasa interioară a unei artere. Placa este formată din...
Atrofia cerebrală se caracterizează prin diminuarea volumului cerebral. Presupune o scădere a numărului de neuroni, a conexiunilor acestora și, implicit, a...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.