Call Center
(021) 9646
Suni din străinătate?
+4021 408 4000
(021) 408 4000
Laboratoare și puncte de recoltare MedLife
Descoperă locațiile MedLife în care poți efectua o gamă extinsă de analize medicale.
Preț analize
Rezultate analize online
Glosar analize medicale
Glosar afecțiuni medicale
Indicații recoltare
Laboratoare MedLife
Puncte de recoltare MedLife
Imagistică MedLife
Alege MedLife pentru investigații de imagistică cu metode avansate de diagnostic.
RMN
Tomografie computerizată
Ecografie
Endoscopie
Mamografie
Osteodensitometrie (DEXA)
Radiologie
Colonoscopie
Pregătire pentru investigații
Monitorizare CT post COVID-19
Radioterapie
Abonamente MedLife
Ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi cu abonamentele de sănătate MedLife.
Abonamente corporate
Abonamente IMM
Abonamente individuale de sănătate
Abonament LevelUp
Despre MedLife
Istoria și evoluţia MedLife
Descoperă povestea celui mai mare operator privat de servicii medicale din România.
Centru de cercetare MedLife
Descoperă proiectele centrului de cercetare MedLife creat pentru nevoi și soluții autohtone.
RoMâine
RoMâine îl facem azi, construind o țară mai bună cu Grijă, Respect, Empatie, Încredere și Speranță.
Corporate Social Resposability (C.S.R)
Descoperă strategia de sustenabilitate MedLife.
Newsroom
Citește comunicatele de presă și ultimele știri MedLife și descarcă kitul de presă.
Alte denumiri: Răceală la plămâni
Descoperă informații utile despre bronșită: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.
Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.
Bronșita este o boală pulmonară, în care mucoasa care tapetează bronhiile se inflamează. Acest lucru duce la formarea unei cantități crescute de mucus care se acumulează, provocând tuse cu expectorație și, uneori, obstrucția bronhiilor cu dificultate la respirație.
Bronhiile sunt tuburile prin care aerul din trahee este condus până la bronșiole și, mai departe, până la alveole.
Când mucoasa bronșică este „iritată” de particulele din aerul inhalat, peretele bronhiei se „inflamează”, adică acumulează celule și lichid, pentru a neutraliza factorul agresor. Prin urmare, peretele se îngroașă, iar lumenul bronhiei se îngustează (obstrucție), astfel că pacientul va avea dificultăți la respirație, deoarece oxigenul nu mai poate ajunge cu ușurință la alveole.
În același timp, celulele mucoasei produc mai mult mucus care se acumulează în bronhii. Apare astfel tusea asociată cu expectorație, ca mecanism de apărare și curățare a bronhiilor, iar dacă mucusul este în cantitate mare, poate bloca suplimentar bronhiile (mai ales pe cele mici).
În funcție de durată, bronșita poate fi:
Persoanele care suferă de o boală obstructivă pulmonară (cel mai frecvent astm, bronșită cronică sau BPOC) pot suferi o acutizare provocată de infecție, caz în care vorbim despre bronșită alergică ori BPOC acutizată.
Cauza bronșitei acute este de natură infecțioasă, fiind provocată de microorganisme:
Nu toți oamenii care vin în contact sau inhalează microorganisme vor suferi de bronșită acută. Există mai mulți factori de risc care cresc probabilitatea instalării bolii, la persoanele care:
Mai expuse la apariția bronșitei sunt și persoanele care:
Bronșita acută se instalează brusc, iar cele mai frecvente simptome sunt:
Frecvent, o răceală precedă bronșita acută și se poate manifesta cu simptome care se suprapun cu debutul bronșitei acute:
Diagnosticul de bronșită acută este stabilit de medicul de familie, de medicul specialist pneumolog sau de cel de boli interne, pe baza anamnezei (întrebări despre simptome, istoric medical, prezența factorilor de risc, etc) și a examenului fizic.
De cele mai multe ori, semnele fizice asociate cu apariția bruscă a tusei cu expectorație, mai ales după o răceală, la persoane cu factori de risc și în absența semnelor sugestive de pneumonie, sunt suficiente pentru diagnostic.
Rareori sunt necesare teste suplimentare. Acestea sunt recomandate totuși, pentru a elimina alte cauze ale simptomelor, printre care:
Bronșita acută este, de obicei, o boală auto-limitantă, adică se vindecă de la sine, fără un tratament specific și necesită doar îngrijire de susținere și medicamente simptomatice. Este recomandat repausul la domiciliu.
Pacienții sunt sfătuiți să se odihnească, să bea lichide și să respire aer cald, curat și umed.
Pacienții care fumează trebuie să oprească complet fumatul (nu doar să reducă numărul de țigări sau să le înlocuiască cu alte produse, precum țigări electronice ori produse cu tutun încălzit). Simptomele de sevraj nicotinic (inclusiv tusea) pot fi controlate cu ajutorul medicamentelor care conțin nicotină (gumă, plasturi sau spray sublingual) și nu necesită reluarea fumatului.
Puteți utiliza un umidificator sau nebulizator (în care NU se adaugă medicamente). Aerul cald și umed ajută la ameliorarea tusei și la eliminarea mucusului din căile respiratorii. Asigurați-vă însă că umidificatorul este curățat conform recomandărilor producătorului, pentru a evita creșterea bacteriilor și ciupercilor în recipientul cu apă.
Deși nu există date științifice despre eficacitate, având în vedere riscul scăzut, dar și dovezile empirice, pot fi de ajutor numeroase preparate tradiționale din plante (tei, mușețel, gălbenele, cimbrișor, etc), precum siropuri sau ceaiuri. Se va evita adăugarea sucului de lămâie în ceai, din cauza efectului iritant asupra mucoasei faringelui, dar și de stimulare a secreției acide gastrice. Există și amestecuri din plante pentru inhalații, cu efect de favorizare a eliminării mucusului în exces.
Tratamentul medicamentos în cazul bronșitei este urmat doar la recomandarea medicului:
Bronșita acută poate fi contagioasă, deoarece este cauzată de obicei de infecția cu un virus sau bacterii. Bronșita cronică este contagioasă doar atunci când se acutizează printr-o infecție.
Pacientul cu bronșită acută virală poate fi contagios timp de cel puțin câteva zile - până la o săptămână. Dacă bronșita este bacteriană, iar medicul a prescris un tratament cu antibiotice, de obicei pacientul nu mai este contagios la 24 de ore după începerea tratamentului.
Complicațiile bronșitei acute sunt rare, dar pot include:
Măsurile de prevenire a bronșitei acute includ:
Bibliografie
Ritmul cardiac arată cât de repede sau de lent bate inima. Dacă bătăile inimii sunt mai reduse de 60 pe minut, bradicardia este sinusală și, de cele mai multe ori, nu...
Vezi detalii
Bradikinezia, derivată din cuvintele grecești „bradys” (lent) și „kinesis” (mișcare), se referă la lentoarea mișcărilor voluntare. Este o caracteristică distinctivă a...
Bronșiectazia este o afecțiune cronică în care pereții bronhiilor, căile respiratorii situate între trahee şi părtile cele mai de jos ale plămânilor, sunt îngroșați din...
Bronsita si bronsiolita sunt infectii ale plamanilor. Bronsita este o boala ce poate afecta persoanele de orice varsta, desi apare cel mai des la copii, si reprezinta...
Bruceloza este o boală infecțioasă provocată de bacteria Brucealla spp, pe care oamenii o contractează de la animale. Afecțiunea se manifestă cu simptome care apar și...
Bruxismul este obiceiul inconştient de încleştare sau frecare a dinţilor, pe timp de zi sau de noapte. Bruxismul diurn este, de regulă, caracterizat de o încleştare...
Solicită o programare
Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.
©2025 Acest site este proprietatea MedLife S.A. Toate drepturile rezervate.