Bursita

Bursita este o inflamatie acuta sau cronica a bursei seroase.

Bursele reprezinta cavitati sau potentiale cavitati cu forma de sac ce contin lichid si sunt localizate acolo unde exista frecare (ex. acolo unde tendoanele si muschii trec peste proeminente osoase). Bursele seroase scad frecarea dintre partile aflate in miscare si faciliteaza miscarea si pot comunica cu articulatiile.

Bursita poate sa apara la urma (bursita subacromiala sau subdeltoidiana), secundara tendinitei de la nivelul centurii rotatorilor, care reprezinta, de obicei, leziunea primara a umarului. Alte burse afectate frecvent sunt bursa olecraniana (cotul minerului), parapatelara, retrocalcaneana (tendonul lui Ahile), iliopectineala (iliopsoas), ischiala (sezutul croitorului sau al tesatorului), a marelui trohanter, anserina si a primului cap metatarsian (montul).

Medici specialiști - Ortopedie

Anglitoiu Bogdan
Medic specialist
Anglitoiu Bogdan
Medic specialist

Ortopedie

Drira Ouassim
Medic specialist
Drira Ouassim
Medic specialist

Ortopedie

MC
Miu Catalin
Medic Specialist
MC
Miu Catalin
Medic Specialist

Ortopedie

Vladutu Robert Adrian
Medic Specialist
Vladutu Robert Adrian
Medic Specialist

Ortopedie

Cauze / Agent infecțios / Factori de risc

Cauza este de obicei necunoscuta, dar trauma, fie ea repetitita sau acuta, poate juca un rol, la fel ca si infectia sau atropatiile induse de cristale.

Bursita are drept cauza trauma, suprasolicitarea cronica, artrita inflamatorie (ex. guta, poliaetita reumatoida) sau infectia acuta sau cronica (ex. bacterii piogene, mai ales Staphylococcus aureus). Infectia este cea mai frecventa la nivelul burselor olecraniene si parapatelare. Bursita acuta poate sa apara dupa exercitii neobisnuite sau intinderi si determina de obicei acumulare de lichid. Bursita cronica poate fi consecinta atacurilor de bursita anterioare sau traumelor repetate. Peretele bursei este ingrosat, cu proliferarea sinovialei proprii, aderente, formare de vilozitati si depozite cretoase. Bursita produce uneori inflamatia articulatiei cu care comunica.

Simptome

Simptomele includ durere, mai ales la miscare, edemsi sensibilitate locala.

Bursita acuta produce durere accentuata de miscare si sensibilitate locala. Edemul local, uneori insotit si de alte semne ale inflamatiei, este frecvent daca bursa este superficiala (bursa prepatelara sau olecraniana). Bursita indusa de cristale sau de infectia bacteriana se prezinta cu eritem, durere si cresterea temperaturii locale.

Bursita cronica poate dura mai multe luni si poate avea multiple recurente. Daca inflamatia situata langa o articulatie persista, pacientul poate prezenta fibroza articulatieicu limitatea miscarilor acesteia.

Tratament

Diagnosticul bursitei

De obicei diagosticul este clinic, dar diagnosticul de infectie sau atropatie indusa de cristale necesita analiza lichidului bursei.

Bursita trebuie suspectata la pacientii cu tumefactie si semne de inflamatie ale burselor. In general, diagnosticul este unul clinic. Daca tumefactia este dureroasa, eritematoasa, calda sau daca este afectata bursa prepatelara sau olecraniana, atunci trebuie excluse, cu ajutorul punctiei, diagnosticele de bursita indusa de cristale sau bursita infectioasa. Se extrage lichid de la nivelul bursei, prin mijloace sterile si cu anestezie locala si se analizeaza numarul de celule, se realizeaza frotiu colorat Gram, culturi si analiza microscopica pentru cristale. Coloratia Gram nu este sensibila, iar numarul leucocitelor in infectie poate fi mai mic decat in articulatiile infectate. 

Se va face un examen radiologic al zonei afectate, dar bursita este persistenta sau daca se suspicioneaza infectia sau calcificarea.

Hemoragiile in interiorul bursei pot produce manifestari asemanatoare bursitei acute, datorita efectului inflamator al sangelui. Celulita poate prezenta semne de inflamatie dar, de obicei, nu determina acumularea de lichid la nivelul bursei. Existanta celulitei deasupra bursei afectate reprezinta o contraindicatie de punctie a bursei la acel nivel, dar aspiratia se face uneori daca se suspecteaza bursita septica.

Tratamentul bursitei

Tratamentul include imobilizarea, antiinflamatoarele nesteroidiene, uneori terapia corticoida injectabila si tratamentul cauzei subiacente.

Boala indusa de cristale, infectia sau iritatia cronica subiacenta repetitiva trebuie tratate, daca exista. In infectii, alegerea antibioticului este determinata de rezultatele obtinute la frotiul colorat Gram si la culturi. Antibioterapia empirita trebuie sa acopere S. aureus. 

Bursita infectioasa necesita drenare sau excizie pe langa terapia antibiotica.

Bursita acuta nonseptica se trateaza cu imobilizate temporara a zonei afectate si terapie AINS, insotita uneori de opioide. Frecventa exercitilor de miscare activa creste, pe masura ce durerea scade. Exercitiile in pendul sunt folositoare pentru articulatia umarului. Daca tratamentul oral si repausul sunt inadecvate, se apeleaza la aspiratia lichidului intra-bursal si injectarea de corticoizi la nivelul bursei. Doza si volumul costicosteroidului variaza in functie de marimea bursei. Uneori, apare senzatia de arsura la cateva ore dupa injectarea de corticosteroizi; aceasta este probabil o forma de sinovita indusa de cristale. De obicei, dureaza mai putin de 24 h si este calmata de comprese reci si analgezice. Aspirarile si injectarile repetate pot fi necesare.

Bursita cronica se trateaza la fel ca cea acuta, cu o singura exceptie: este putin probabil ca imobilizarea si repausul sa aiba efect, mobilizarea zonei afectate fiind importanta. Rareori este necesara excizarea bursei afectate.

Coduri de diagnostic asociate
  • Bursita Gonococica (a54.4+)
  • Bursita Miinii
  • Bursita Olecraniana
  • Bursita Reumatoida
  • Bursita Sifilitica (a52.7+)
  • Bursita Tibiala Colaterala [pellegrini-stieda]
  • Bursita Umarului
Specialități asociate
  • Ortopedie

©2021 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.