medici analizand fisa medicala a unui pacient cu Cancer pancreatic

Cancer pancreatic

Alte denumiri: Cancer de pancreas

Descoperă informații utile despre această afecțiune: de la cauze, factori de risc, simptome, diagnosticare, până la metode de tratament și de prevenție.

Pentru recomandări personalizate, solicită o programare la un medic din Sistemul Medical MedLife.

Majoritatea cancerelor pancreatice sunt tumori exocrine care se dezvolta din celule ductale si acinoase. 

Pancreasul este un organ lung situat in spatele stomacului, in partea din spate a abdomenului, in apropierea vezicii biliare. Contine glande care creeaza sucuri pancreatice, hormoni si insulina.

Cancerul poate afecta fie endocrinul, fie glandele exocrine din pancreas.

Glandele exocrine produc sucuri sau enzime, care intra in intestine si ajuta la digerarea grasimilor, proteinelor si carbohidratilor. Acestea constituie cea mai mare parte a pancreasului.

Glandele endocrine sunt mici grupuri de celule cunoscute sub numele de insulele Langerhans. Ele elibereaza hormonii insulina si glucagon in fluxul sanguin. Acolo, gestioneaza nivelul glicemiei. Atunci cand nu functioneaza corect, rezultatul este adesea diabetul.

Tipul de cancer si perspectivele pentru fiecare depind de functia pe care o afecteaza cancerul.

Tipuri de cancer pancreatic

Exista doua tipuri diferite de cancer pancreatic, in functie de functiile exocrine sau endocrine afectate. 

Cancer pancreatic exocrin

Tumorile care afecteaza functiile exocrine sunt cel mai frecvent tip de cancer de pancreas. Acestea pot fi maligne sau benigne. Tumorile sau chisturile benigne se numesc cistadenomi. Majoritatea tumorilor pancreatice sunt maligne sau canceroase.

Diferite tipuri de cancere pancreatice pot afecta functiile exocrine.

Tipurile de tumori includ:

 • Adenocarcinoame, care incep de obicei in celulele glandelor din canalele pancreasului;
 • Carcinomul celular acinar, care incepe in celulele enzimelor pancreatice;
 • Cancerul ampular, care incepe acolo unde canalul biliar si canalul pancreatic se intalnesc cu duodenul intestinului subtire;
 • Carcinoame adenoase;
 • Carcinoame cu celule scuamoase;
 • Carcinoame cu celule gigant;
 • Cancer pancreatic endocrine.

Cancer pancreatic endocrin

Tumorile care afecteaza functiile endocrine ale pancreasului se numesc tumori neuroendocrine sau celule insulare. Acestea sunt destul de rare.

Numele provine de la tipul de celule producatoare de hormoni unde incepe cancerul. Acestea includ:

 • Insulinoame (insulina);
 • Glucagonomi (glucagon);
 • Gastrinoame (gastrina);
 • Somatostatinoame (somatostatin);
 • VIPomas (peptide intestinale vasoactive sau VIP).

Functionarea tumorilor cu celule de insula continua sa faca hormoni. Cele care nu functioneaza nu. Majoritatea acestor tumori sunt benigne, dar tumorile care nu functioneaza sunt mai susceptibile de a fi carcinoame maligne, cu celule insulare.

Cauze si factori de risc pentru cancerul pancreatic

Adenocarcinoamele pancreasului exocrine isi au originea in celulele ductale de noua ori mai frecvent decat in celulele acinoase; 80% dintre acestea sunt localizate la nivelul capului glandei. Adenocarcinoamele apar la o varsta medie de 55 de ani si incidenta lor este de 1,5-2 ori mai crescuta la barbati. 

Oamenii de stiinta nu stiu exact de ce se intampla o crestere necontrolata a celulelor in pancreas, dar au identificat unii factori de risc posibili.

Factorii genetici si cancerul pancreatic

Deteriorarea sau modificarea ADN-ului unei persoane poate duce la deteriorarea genelor care controleaza diviziunea celulara.

Modificarile genetice ereditare trec printr-o familie. Exista dovezi ca cancerul pancreatic poate rula in familii.

Alte modificari genetice se intampla din cauza expunerii la un declansator de mediu, de exemplu, tutunul.

O persoana cu anumite sindroame genetice are mai multe sanse sa dezvolte cancer pancreatic. Acestea includ:

 • Sindromul cancerului mamar ereditar si ovarian;
 • Melanom;
 • Pancreatita;
 • Cancer colorectal nepolipozic (sindrom Lynch).
Sexul si cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic afecteaza mai mult barbatii decat femeile.

Toxinele de mediu si cancerul pancreatic

Expunerea la pesticide poate creste riscul diferitelor boli, iar cancerul pancreatic poate fi unul dintre acestea. Substantele care pot creste riscul de cancer pancreatic includ anumite:

 • Pesticide;
 • Coloranti;
 • Produse chimice utilizate la rafinarea metalelor.

Cand organismul intra in contact cu un cancerigen, se formeaza radicali liberi. Aceste celule afecteaza si afecteaza capacitatea lor de a functiona normal. Rezultatul poate fi cresteri canceroase.

Alti factori medicali si cancerul pancreatic

Varsta este un factor de risc important, mai ales dupa varsta de 60 de ani.

Oamenii de stiinta au descoperit, de asemenea, o legatura intre cancerul pancreasului si alte cateva boli. Acestea includ:

 • Ciroza sau cicatrizarea ficatului;
 • Infectia stomacului cu bacteriile cauzatoare de ulcer, Helicobacter pylori (H. pylori);
 • Diabetul zaharat;
 • Pancreatita cronica sau inflamatia pancreasului;
 • Gingivita sau boala parodontala.
Stilul de viata si cancerul pancreatic

Unii factori de viata pot creste riscul:

 • Fumatul sau expunere la fum de tutun;
 • Excesul de greutate si lipsa exercitiilor fizice;
 • O dieta bogata in carne rosie si grasimi si saraca in fructe si legume;

Consum lung de alcool pe termen lung, care poate duce la pancreatita cronica.

Complicatiile cancerului pancreatic

Pe masura ce cancerul pancreatic progreseaza, poate provoca complicatii precum:

 • Pierdere in greutate. O serie de factori pot cauza pierderea in greutate la persoanele cu cancer pancreatic. Greturile si varsaturile cauzate de tratamentele impotriva cancerului sau de apasarea unei tumori pe stomac pot ingreuna alimentatia. De asemenea, corpul tau poate avea dificultati in procesarea nutrientilor din alimente, deoarece pancreasul tau nu produce suficiente sucuri digestive;
 • Icter. Cancerul pancreatic care blocheaza conducta biliara a ficatului poate provoca icter. Semnele includ pielea si ochii galbeni, urina de culoare inchisa si scaunele de culoare palida. Icterul apare de obicei fara dureri abdominale;
 • Durere. O tumora in crestere poate aparea asupra nervilor din abdomen, provocand dureri care pot deveni severe. Medicamentele pentru durere va pot ajuta sa va simtiti mai confortabil. Radioterapia ar putea ajuta la stoparea cresterii tumorii temporar pentru a va oferi o usurare;
 • Ocluzie intestinala. Cancerul pancreatic care creste in sau se preseaza pe prima parte a intestinului subtire (duoden) poate bloca fluxul de alimente digerate din stomac in intestinele tale.

Simtomele cancerului pancreatic

Simptomele includ pierdere ponderala, durere abdominala si icter.

Simptomele apar tradiv. In momentul diagnosticului, la 90% dintre pacienti tumora a depasit limitele glandei, implicand structurile retroperitoneale si ganglionii limfatici regionali, sau a metastazat in ficat sau in plamani.

Cei mai multi pacienti au durere abdominala superioara severa, care iradiaza de obicei posterior. Ameliorarea durerii poate fi obtinuta prin aplecarea trunchiului inainte, sau prin adoptarea pozitiei genupectorale. 

Scaderea in greutate apare la majoritatea pacientilor. Adenocarcinoamele capului pancreatic produc icter obstructiv (care cauzeaza frecvent prurit) la 80-90% dintre pacienti. Tumorile corpului si cozii pancreasului pot produce ocluzia venei splenice, ceea ce duce la splenomegalie, varice gastrice si esofagiene si hemoragie digestiva. Cancerul determina diabet zaharat la 25-50% dintre pacienti, ducand la simptome de intoleranta la glucoza (de exemplu, poliurie si polidipsie).

Alte semne si simptome posibile includ:

 • Semnul lui Trousseau, cand formeaza cheaguri de sange spontan in vasele de sange portal, vene profunde ale bratelor si picioarelor sau alte vene superficiale;
 • Depresie clinica, pe care oamenii o raporteaza uneori inaintea unui diagnostic.

Cancerul cu celule de insula sau neuroendocrine ale pancreasului poate determina pancreasul sa produca prea multa insulina sau hormoni. Persoana poate experimenta:

 • Slabiciune sau ameteli;
 • Frisoane;
 • Spasme musculare;
 • Diaree.

Diagnosticarea cancerului pancreatic

Explorarile uzuale sunt CT abdominala in spirala sau RMN a pancreasului. 

Daca aceste examene arata o leziune nerezecabila sau metastatica, diagnosticul histopatologic necesita punctie aspirativa percutana. 

Daca CT arata o tumora rezecabila sau nu evidentiaza o tumora, ecografia endoscopica sau RMN pancreatic este utilizata pentru stadializarea bolii sau detectarea tumorilor mici nevizualizate la CT. 

Pacientii cu icter obstructiv pot beneficia de pancreatografie endoscopica retrograda ca prim test diagnostic.

Trebuie efectuate explorarile uzuale de laborator. Daca exista o obstructie a cailor biliare sau metastaze hepatice, fosfataza alcalina si bilirubina pot fi crescute. Antigenul asociat pancreasului CA 19-9 poate fi utilizat pentru a urmari pacientii cu carcinom pancreatic diagnosticat si pe cei cu risc crescut. Totusi, acest test nu este suficient de sensibil si specific pentru a fi folosit ca test screening. Nivelul crescut trebuie sa scada daca tratamentul este eficient. O crestere ulterioara indica o evolutia bolii. Amilaza si lipaza sunt de obicei normale.

Etapele cancerului pancreatic

In continuare, medicul va evalua stadiul cancerului sau cat de mult s-a raspandit cancerul, pentru a determina ce optiuni de tratament sunt potrivite. Etapa depinde de:

 • Marimea si intinderea directa a tumorii primare;
 • -Cat de mult s-a raspandit cancerul in ganglionii limfatici din apropiere, indiferent daca cancerul s-a metastazat sau s-a raspandit la alte organe din corp.

Etapele sunt cuprinse intre stadiul 0 si stadiul IV.

Etapa 0: Exista celule canceroase in straturile superioare ale celulelor canalului pancreatic. Nu au invadat tesuturile mai adanci si nu s-au raspandit in afara pancreasului.

Etapa IV: Cancerul care s-a raspandit pe portiuni indepartate din intreg corpul.

In stadiul 0 este posibil un tratament eficient. In stadiul IV tumorile s-au raspandit la organele indepartate. Un medic ar recomanda doar o interventie chirurgicala pentru a ameliora durerea sau a debloca conductele.

Prognosticul si tratamentul cancerului pancreatic

Prognosticul variaza in functie de stadiu, dar, in general, este sumbru (rata de supravietuire la 5 ani este sub 2%) deoarece majoritatea pacientilor au cancer avansat in momentul diagnosticarii. La aproximativ 80-90% dintre pacienti, cancerul este consider nerezecabil la momentul diagnosticului din cauza metastazelor a invaziei vaselor sanguine mari. 

In functie de localizarea tumorii, se poate opta pentru o interventie Whipple (duodenopancreatectomie). La pacientii care au primit terpie adjuvanta cu 5-Fluorouracil (5-Fu) si iradierea cu fascicul extern supravietuirea la 2 ani este de 40% iar la 5 ani de 25%. 

De asemenea, aceasta combinatie este folosita si la pacientii cu tumora localizata, dar nerezecabila, ducand la prelungirea supravietuirii cu un an. Noii agenti (de exemplu, gemcitabina) pot fi mai eficiente decat chimioterapia cu 5-Fu, dar niciun medicament singur sau in combinatie nu a putut imbunatati sau prelungi viata pacientilor. Pacientii cu metastaze hepatice sau la distanta pot beneficia de chimioterapie ca parte a unui program investigational, dar prognosticul este sumbru cu sau fara acest tratament, iar unii pacienti aleg sa nu il urmeze.

Daca la interventie, tumora se dovedeste inoperabila si o obstructie gastroduodenala sau biliara este prezenta sau iminenta, trebuie practicata o dubla derivatie gastrica si biliara pentru ameliorarea obstructiei. La pacientii cu leziuni inoperabile si icter se amelioreaza icter prin plasarea unui stent endobiliar. Derivatia chirurgicala trebuie luata totusi in consideratie la pacientii cu leziuni inoperabile daca speranta de viata este mai mica de 6-7 luni din cauza riscului complicatiilor asociate cu stenturile endobiliare.

Tratamentul simptomatic al cancerului pancreatic

Majoritatea pacientilor cu cancer pancreatic vor sfarsi in dureri. De aceea, tratamentul simptomatic este tot atat de important ca si cel destinat bolii de fond. Ingrijorarea privind aparitia dependentei nu trebuie sa ne opreasca sa controlam efectiv durerea. Pentru durerea cronica, preparatele cu actiune prelungita sunt cele mai bune (de exemplu, fentanyl transdermic, oxicodona, oximorfon). Blocarea spanhnica celiaca operatorie sau percutana poate avea o eficacitate remarcabila la majoritatea pacientilor. La pacientii cu dureri insuportabile, administarea de opiacee subcutanat sau intravenos, perfuzie epidurala sau intratecala, este o metoda suplimentara.

Daca chirurgia paliativa sau plasarea endoscopica a unui stent biliar nu amelioreaza pruritul secundar icterului obstructiv, se poate administra colestiramina (4 g p.o. de 1-4 ori/zi). Poate fi util si fenobarbitalul 30-60 mg p.o. de 3-4 ori/zi.

Pot ajuta suplimentele de vitamine?

Oamenii de stiinta au analizat impactul pe care anumite vitamine l-ar putea avea asupra riscului de cancer pancreatic.

Studiile au legat vitamina D cu un risc mai mic de mai multe tipuri de cancer, inclusiv cancer pancreatic. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe studii de cercetare pentru a confirma daca vitamina D poate ajuta sau nu la prevenirea bolilor pancreatice.

De asemenea, consumul de vitamine B, cum ar fi B12, B6 si folat in alimente - dar nu sub forma de pastile sau tablete - poate reduce riscul de cancer pancreatic.

Bibliografie

www.medicalnewstoday.com

Clinica Mayo

www.webmd.com

www.healthline.com

Echipa medicală - Oncologie

Solicită o programare

Alege opțiunea de a te programa online, simplu și rapid, prin intermediul formularului de programare.

femeie fericita care lucreaza folosind mai multe dispozitive pe un birou la domiciliu

©2024 Acest site este proprietatea Medlife S.A. Toate drepturile rezervate.